Соціальна підтримка в контексті груп самодопомоги осіб із проблемами психічного здоров’я

Автор(и)

  • Н. Б. Бондаренко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2018-40.24-33

Ключові слова:

соціальна підтримка, психологічна підтримка, особи з проблемами психічного здоров’я, групи самодопомоги.

Анотація

У статті представлено результати вивчення психологічних особливостей соціальної підтримки між особами з проблемами психічного здоров’я (далі – ППЗ) у групах самодопомоги. Показано, що існують відмінності показників функціонального, структурного й оцінювального виміру соціальної підтримки в двох групах самодопомоги осіб із ППЗ, одна з яких працює в лікарні, інша – у громаді. Представлені результати вивчення оцінювального виміру соціальної підтримки вказують на суттєві відмінності у функціонуванні групи самодопомоги в умовах лікарні та групи, що працює в громаді, що проявляються через процеси взаємообміну підтримкою як у групі, так і з членами особистої соціальної мережі учасників груп. Виявлено труднощі в опануванні запитів на соціальну підтримку в учасників групи самодопомоги, що працює в лікарні, через їхню спонтанність, непередбачуваність, деприваційний та ізоляційний впливи умов лікарні, що виступає певним стресором для осіб із проблемами психічного здоров’я. З’ясовано, що особливості сприймання міжперсональної підтримки учасниками груп в умовах лікарні вказують на процеси злиття з іншими (споживацького ставлення до друзів, ситуативного визначення значущої людини, актуалізації компенсаторної функції екзистенційних переживань). Установлені особливості сприймання міжперсональної підтримки учасниками груп в умовах громади вказують на процеси посилення ефектів соціалізації та переходу від злиття з іншими до диференційованого функціонування у суспільстві в учасників групи, що працює в громаді. Запропоновано методичні рекомендації щодо супроводу груп самодопомоги осіб із ППЗ соціальним працівником в умовах громади, як джерела соціально-психологічної підтримки, який має три функціональні напрямки супроводу групи самодопомоги фахівцем: організаційний, діагностичний, наснажувальний.

Посилання

Бевз Г. Групи зустрічей як форма підтримки сімей заміщувальної опіки / Г. Бевз // Наукові студії із соціальної та політичної психології : зб. ст. Інституту соціальної та політичної психології АПН України ; за ред. С. Д. Максименка, М. М. Слюсаревського [та ін.]. – К. : Міленіум, 2005. – С. 178–189.

Gottlieb B. Social Support Consepts and Measures / B. Gottlieb, A. Bergen // Journal of Psychosomatic Research. – Vol. 69. – 2010. – P. 511–520.

Helgeson V. Support groups / V. Helgeson, B. Gottlieb // S. Cohen, L. Underwood, B. Gottlieb, editors. Social support measurement and intervention: A guide for health and social scientists. – Oxford, England : Oxford University Press, 2000.– P. 221–245.

Katz A. The Strength in US: Self-Help Groups in the Modern World / A. H. Katz, E.I. Bender [eds.]. – New York : New Viewpoints, 1976. – P. 27–33.

Kurtz L. Self-Help and Support Groups : A Handbook for Practitioners / L. F. Kurtz. – Thousand Oaks, CA : Sage, 1997. – P. 23–27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-03-02

Як цитувати

Бондаренко, Н. Б. (2018). Соціальна підтримка в контексті груп самодопомоги осіб із проблемами психічного здоров’я. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (40), 24–33. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2018-40.24-33