Соціальний інтелект як система інтелектуальних здатностей особистості

Автор(и)

  • Е.З. Івашкевич

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

інтелект, соціальний інтелект, інтелектуальні здатності, соціально-перцептивні здатності, соціальна уява, соціальна техніка спілкування, когнітивна, мнемічна та емпатійна підструктури соціального інтелекту.

Анотація

В статті проаналізовано соціальний інтелект як певну, досить стійку систему інтелектуальних здатностей, які виражаються в соціальній поведінці індивіда. Описано психологічні концепції, в яких інтелектуальний потенціал людини розглядається в парадигмі класу психічних якостей і механізмів, що визначають як наявний рівень інтелектуальних можливостей індивіда, так і можливості самовдосконалення його інтелекту. Автором публікації виокремлено та охарактеризовано теорії, в яких соціальний інтелект є системою когнітивних властивостей особистості, що складається з трьох базових складових: соціально-перцептивних здатностей, соціальної уяви та соціальної техніки спілкування, від сформованості яких великою мірою залежить ефективність суб’єкт- суб’єктного спілкування. Запропоновано та описано авторську концепцію соціального інтелекту педагога. Зазначено, що соціальний інтелект педагога вміщує три підструктури: когнітивну, мнемічну та емпатійну тощо. Встановлено, що когнітивна підструктура соціального інтелекту включає в себе сукупність досить стійких знань, оцінок, правил інтерпретації подій, поведінки людей, їх взаємовідносин і т.д. на основі сформованої системи інтерпретацій на мікроструктурному і макроструктурному рівнях. Показано, що мнемічна складова соціального інтелекту педагога характеризує наявність в індивіда здатності до інтерпретації явищ, подій життя, поведінки інших людей і своєї власного як суб’єкта цих подій. Зроблено висновок, що емпатійна складова соціального інтелекту більшою мірою залежить від того, яку форму поведінки педагог обирає в якості пріоритетної, що очікує від оточуючих його суб’єктів, який ціннісний інтерпретаційний комплекс у ставленні до навколишнього світу сформувався у людини, які можливості є у даного індивіда в плані використання механізмів антиципації в розв’язанні різних проблем професійного та соціального життя тощо.

Посилання

Кудрявцева Н.А. Единство интеллекта : [Научный отчет] /

Наталья Анатольевна Кудрявцева // [Грант РФФИ 1993-

. – СПб., 1995. – 54 c.

Куницына В.Н. Межличностное общение : [учебник для вузов] / В.Н. Куницына, Н.В. Казаринова, В.М. Погольша. –

СПб. : Питер, 2002. – 544 с.

Панфёров В.Н. Восприятие и интерпретация внешности людей : [Текст] / Владимир Николаевич Панфёров // Вопросы

психологии. – 1974. – № 2. – C. 24–34.

Смирнова Е.О. Отношение популярных и непопулярных дошкольников к сверстникам [Текст] / Е.О. Смирнова, Е.В.Калягина // Вопросы психологии. – 1998. – № 5. – С. 50–60.

Южанинова А.Л. К проблеме диагностики социального интеллекта личности [Текст] / А.Л.Южанинова // Проблемы

оценивания в психологии. – Саратов : унив-т, 1984. – С. 63–

Gardner H. Frames of mind: The theory of multiple intelligences

[Text] / H. Gardner. – L. : Heinemann, 1983. – 178 p.

Gonda P. Interpersonal Problem solving and Social Competence

in Children [Text] / P. Gonda, M. Kveihagen, K. Skaye // Hand

book of Social Development. – N.Y., 1992. – 317 p.

Guilford J.P. The nature of human intelligence : [Text] /

J.P. Guilford. – N.Y. : McGraw-Hill, 1967. – 156 p.

Thorndike R.L. Intelligence and its uses [Text] / Robert Ladd

Thorndike // Harper s Magazine. – 1920. – PР. 227–235.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-15

Як цитувати

Івашкевич, Е. (2016). Соціальний інтелект як система інтелектуальних здатностей особистості. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p