Запобігання «психологічного утриманства» за допомогою динамічного руху до практичної діяльності студентів

Автор(и)

  • N.M. Makarenko

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

нефахові факультети, «утриманство», контекстне навчання, семіотична модель, імітаційна модель, соціальна модель, рівні діяльності, практична складова освіти, рефлексія.

Анотація

Визначено: тоталітарна освітня система не розвиває у людині ініціативність, креативність, здатність до самостійного мислення, що безпосередньо впливає на формування та існування мінімальної практичної спрямованості освіти. Зазначено, що основні чинники, які гальмують рішення цієї проблеми – перенасиченість навчального процесу теоретичними курсами, які спрямовані на розвиток загальної ерудиції студентів, але не сприяють підвищенню соціальної значущості майбутнього робітника системи освіти. Представлено одну з основних проблем вищої школи на етапі реформування – мінімальну практичну спрямованість освіти. Представлено авторський варіант рішення проблеми на неспеціалізованих факультетах – упровадження системи контекстного навчання як процесу динамічного руху діяльності від учбової, академічної, через квазіпрофесійну, учбово-професійну до практичної за допомогою трьох взаємопов’язаних навчаючих моделей: семіотичної, імітаційної, соціальної. Особливу увагу приділено опису такого фактора як підвищення зацікавленості студентів неспеціалізованих факультетів у проведенні науково-психологічних досліджень. Встановлено, що реалізація семіотичної моделі передбачає на даному етапі пошук інформації про наявні дані, проведених дослідженнях, формування вмінь представляти ці матеріали у стислому, максимально інформаційному вигляді. Показано, як імітаційна модель дозволяє скласти покрокову інструкцію проведення цих досліджень, моделювати ситуацію, а соціальна модель дозволяє провести дослідження, представити його результати у вигляді статті, курсової, тез, виступів на різноманітних форумах, набути навички самостійної роботи.

Посилання

Вербицкий А.А. Концепция знаково-контекстного обучения

в вузе : [Электронный ресурс] / А.Вербицкий. – Режим доступа: https://ru.wikipedia.org/wiki/Контекстное_обучение

Маланов С.В.Д.Б. Эльконин и психологические закономерности развития и обучения ребенка : [Электронный ресурс] /

С.В.Маланов. – Режим доступа: www.bim-bad.ru/biblioteka/

article_full.php?aid=1656

Токарева Н. М. Сучасний підліток у системі психолого–

педагогічного супроводу : монографія / Н.М. Токарева,

А.В. Шамне, Н.М.Макаренко. – Кривий Ріг: ТОВ ВНП «Інтерсервіс», 2014. – 312 с.

Романин А.Н. Практическая психология и психотерапия /

А.Н.Романин. – Москва: КНОРУС, 2011. – 680 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-25

Як цитувати

Makarenko, N. (2016). Запобігання «психологічного утриманства» за допомогою динамічного руху до практичної діяльності студентів. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p