Особливості психоемоційного стану жінок з переношуваною вагітністю

Автор(и)

  • О.В. Бацилєва

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%25p

Ключові слова:

психоемоційний стан, вагітність, стрес, адаптаційні можливості, переношувана вагітність, психоемоційне напруження, супровід вагітних, репродуктивне здоров’я.

Анотація

Проаналізовано взаємозв’язок психологічних властивостей жінки з особливостями її репродуктивного здоров’я та реалізації репродуктивної функції. Показано, що зміни, які спостерігаються під час вагітності, можна розглядати як стресогенні. Представлено особливості стрес-реакцій, що виникають у жіночому організмі, в тому числі під час вагітності. Обґрунтовано, що переношування під час вагітності є додатковим стресогенним фактором. Відображено зв’язок особливостей психоемоційного стану жінки з рівнем реалізації адаптаційних можливостей організму. Показано, що певні особливості психо- емоційної сфери жінки можуть відігравати негативну роль і ставати підґрунтям для розвитку дезадаптивних форм реагування та поведінки під час вагітності, пологів та післяпологового періоду, а також сприяти виникненню різних соматичних та психологічних проблем у народженої дитини в майбутньому. Проведено дослідження особливостей психоемоційного стану жінок з переношуваною вагітністю. Представлено результати клініко-психологічного обстеження 120 вагітних за допомогою обраних методик. Визначено, що у більшості жінок наприкінці вагітності спостерігаються порушення у психоемоційній сфері. Доведено, що переношування вагітності, як додатковий стресогенний чинник, призводить до більш істотних змін у психоемоційному стані з розвитком психоемоційного напруження різного ступеня, що, у свою чергу збільшує можливість розвитку ускладнень у пологах і післяпологовому періоді у даної категорії вагітних. Зроблено висновок про доцільність застосування програми психопрофілактичної підтримки як одного з ефективних варіантів супроводу жінок з переношуваною вагітністю.

Посилання

Астахов В. М. Психологическое сопровождение беременных

в современных условиях / В. М. Астахов, О. В.Бацилева,

И. В.Пузь // Здоровье женщины. – 2014. – №4 (90). – С. 58–

Бацилєва О. В. Репродуктивне здоров’я : медико-психологічні та соціальні аспекти / О. В. Бацилєва. – Донецьк : Донбас, 2011. – 236 с.

Васильева В. В. Особенности психоэмоционального статуса

женщин при физиологической и осложнённой беременности

и программа их психологического сопровождения / В. В. Васильева, В. В. Авруцкая // Психол. журн. – 2008. – Т. 29,

№ 3. – С. 110–119.

Кочарян А. Беременность как эмоционально-трудная ситуация / А. Кочарян, В. Кузнецова // Психологічні перспективи. – 2009. – Вип. 13. – С.230–236.

Криворотько Я. В. Состояние эмоциональной сферы у

беременных / Я. В. Криворотько // Мед. психология. –

– № 2. – С. 100–103.

Пузь І. В. Особливості психологічного супроводу жінок під

час вагітності / І. В. Пузь // Актуальні проблеми психології : Психологія особистості. Психологічна допомога особистості / За ред. С. Д. Максименка, М. В. Папучі. – К., 2011. –

Т.11, Вип. 4. – С. 178–185.

Русалов В. М. Индивидуально-психологические особенности женщин с осложненной беременностью / В. М. Русалов,

Л. М. Рудина // Психологический журнал. – 2003. – Т.24,

№ 6. – С.16–26.

Hobel C.J. Psychosocial stress and pregnancy outcome /

C. J. Hobel, A. Goldstein, E.S. Borrett // Clin. Obstet.

Gynecol. – 2008. – Vol.51, № 2. – P. 333–348.

Psychosocial stress during pregnancy and perinatal outcomes:

a meta-analytic review / H. L. Littieton, K. Byl, K. Buck,

A. Amacker // J. Psychosom. Obstet. Gynecol. – 2010. – Vol.31,

№ 4. – P. 219–228.

##submission.downloads##

Як цитувати

Бацилєва, О. (2019). Особливості психоемоційного стану жінок з переношуваною вагітністю. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (27). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%p