Виявлення зв’язку компонентів мотиваційно-ціннісної сфери студентів на різних курсах навчання

Автор(и)

  • Є.Л. Скворчевська

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%25p

Ключові слова:

студенти, мотивація досягнення успіху, учбова мотивація, професійна спрямованість, мотиваційно-ціннісна сфера, ціннісні орієнтації, ціннісні орієнтації у кар’єрі, особистісна саморегуляція, ситуативна, особистісна тривожність, тип темпераменту.

Анотація

В статті представлено результати дослідження особливостей зв’язку компонентів мотиваційно-ціннісної сфери студентів на різних курсах навчання. Виявлено зв’язки компонентів мотиваційно-ціннісної сфери студентів на різних курсах навчання. Визначено, що у студентів різних курсів навчання відбуваються кількісні та якісні зміни у структурі компонентів мотиваційно-ціннісної сфери. Встановлено, що у студентів усіх курсів сформовано уявлення про шляхи отримання суспільного визнання, високого соціального статусу, якому сприяють комунікативні вміння, уникнення невдач на шляху до досягнення успіху. Виявлено, що у студентів третього курсу не спостерігаються спільні кореляційні зв’язки між першим та п’ятим курсом, у студентів першого та п’ятого курсу ціннісні орієнтації у кар’єрі пов’язані із ціннісними орієнтаціями. Отримані зв’язки мають чітку структуру та складають зміст ціннісного компонента. Визначено, що у студентів усіх курсів у структуру інди- відуально-типологічного компонента входять показники особистісної саморегуляції, ситуативної, особистісної тривожності та типу темпераменту. Виявлено відмінності у структурі мотиваційного, ціннісного та індивідуально-типологічного компонентів студентів на різних курсах навчання. Порівняльний аналіз змісту компонентів мотиваційно- ціннісної сфери студентів показав, що студенти усіх курсів пов’язують власний успіх із зовнішніми обставинами, віддають перевагу зовнішньому успіхові. Встановлено, що студенти мають сформовані уявлення про шляхи досягнення успіху завдяки везінню, отриманню матеріального благополуччя, задоволеності собою при досягненні успіху у виконуваній діяльності, прояві себе та власних здібностей у творчості, служінні вищій меті. Отримані результати можуть бути застосовані у роботі психологів з метою підвищення мотивації навчання та формування мотиваційно-ціннісної сфери студентів.

Посилання

Музика О. Л. Ціннісна підтримка особистісного розвитку як

теоретична та прикладна проблема/ О. Л. Музика // Збірник

наукових праць інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН

України «Актуальні проблеми психології» : у 12 томах /

За ред. В. О. Моляко. – 2009. – Т. 12. – Вип. 8. – С. 177–

Новик Л. М. Ціннісні орієнтації як чинник розвитку

суб’єктності в юнацькому віці / Л. М. Новик // Збірник наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН

України / за редакцією академіка С. Д. Максименка. Проблеми загальної та педагогічної психології. – 2009. – Том

– Частина 4. – С. 253–257.

Олпорт Г. Личность в психологии / Г. Олпорт; пер. с англ. –

М., СПб.,1998. – 345 с.

Рубинштейн С. Л. Основы общей психологии / С. Л. Рубинштейн. – СПб. : Питер, 2002. – 720 с.: ил. – (Серия «Мастера

психологии»).

Шпунтова В. В. Двойственность ценностей / В. В. Шпунтова // Вестник СамГУ. – 2006. – №10/2 (50). – С. 300–307.

Ядов В. А. О диспозиционной регуляции социального поведения/ В. А. Ядов // Методологические проблемы социальной психологии. – М., 1975. – С. 89–105.

##submission.downloads##

Як цитувати

Скворчевська, Є. (2019). Виявлення зв’язку компонентів мотиваційно-ціннісної сфери студентів на різних курсах навчання. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (27). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%p