Відмінності та особливості різновидів самотності

Автор(и)

  • Л.Ю. Айвазян

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%25p

Ключові слова:

самотність, особистість, розвиток, механізми психологічного захисту, самовідношення, рефлексія, уособлення, ідентифікація.

Анотація

У статті проаналізовано результати емпіричного дослідження відмінностей та особливостей різновидів самотності. В дослідженні розглядається два різновиди самотності, що утворюють методологічну суперечність. Зроблено висновок, що два дані різновиди представляють одне явище самотності та є відображенням потреби самовираження в одному випадку і потреби комунікації – в іншому. Досліджено, що незадоволення потреб призводить до виникнення самотності, що виконує сигнальну і каталізуючу функції. Підтверджено, що різновид самотності, який обумовлений уособленням і домінуванням особистісних ідентифікацій, пов’язаний із рефлексією, механізмами психологічного захисту і потребою самовираження. Зроблено висновок, що механізми психологічного захисту можуть пригнічувати потребу у самовираженні при паралельному зростанні рівня самотності, сигналізуючи про незадоволену потребу. Різновид самотності, що обумовлений домінуванням соціальних ідентифікацій, пов’язаний із незадоволеною потребою у спілкуванні. При незадоволенні такої потреби буде зростати рівень самотності і втрачатися смисл життя. На основі отриманих результатів представлена модель самотності, що відповідає онтологічній концепції особистості. Дане переживання може розгортатися на рівні особистості як соціальна самотність і на рівні індивідуальності як екзистенціальна самотність. Дані різновиди самотності протиставляються у сучасній психології, що утворює методологічну проблему, оскільки в одному випадку стверджується, що самотність має негативне значення, в іншому – позитивне і є умовою розвитку особистості. Побудована модель дозволяє вирішити дану проблему через варіативність самотності і цілісність даного явища. Результати, представлені у статті, можуть бути застосовані в дослідженнях самотності та в інтервенційній роботі із особами, що зіткнулися із даним явищем.

Посилання

Нечаев А. В. Онтология одиночества: рассуждения о природе

человеческого одиночества /А. В. Нечаев. – Самара: Изд-во

Самарского гос. ун-та, 2004. – 281 с.

Прохоренкова Е. В. Влияние одиночества на духовное развитие человека / Е. В. Прохоренкова // Человек и культура:

сборник статей и тезисов. – Тюмень: Изд-во ТюмГУ , 2001. –

С. 90-97.

Романова Н. П. Одиночество: введение в проблему / Н. П. Романова, В. С. Дробышевский. – М.: Изд-во МПУ, 2003. –

с.

Селиванова О. А. Специфика проявления состояния одиночества и коррекция его негативного влияния на личностное

развитие подростков с задержкой психического развития,

воспитывающихся в разных условиях: Автореф. дис… канд.

психол. н.: 19.00.10 – коррекционная психология / Елена

Анатольевна Селиванова. – Екатеринбург, 2009. – 22 с.

Сузая О. Ю. Социально-психологические проблемы изучения одиночества / О. Ю. Сузая // Социальный психолог. –

– №2. – С. 62-63.

Шагивалеева Г. Р. Одиночество и особенности его переживания студентами: монография / Г. Р. Шагивалеева. – Елабуга:

Алмедиа, 2007. – 157 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Айвазян, Л. (2019). Відмінності та особливості різновидів самотності. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (25). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%p