ВИКОРИСТАННЯ ВІРТУАЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ СЕРЕДОВИЩ ПРИ ВИВЧЕННІ РОБОТОТЕХНІКИ

Автор(и)

  • В. В. Бондарук Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0292-0957

DOI:

https://doi.org/10.32626/2307-4507.2019-25.120-123

Анотація

У статті здійснено аналіз можливостей використання віртуального навчального середовища Virtual robotics toolkit для підвищення інтересу учнів до вивчення робототехніки. Проведено опис основних складових даного програмного пакету. Описано ефективність використання мультимедійних моделей, які істотно розширюють можливості вчителя у викладанні робототехніки, дозволяють глибше проникнути в суть фізичних явищ, процесів і закономірностей. Проаналізовано перспективність  дистанційного навчання, що може стати важливою органічною складовою як системи професійної підготовки у вищій школі, так і навчання учнів загальноосвітньої школи. Курс робототехніки має бути значною мірою наповнений експериментальними дослідженнями, в тому числі комп'ютерними. Використання мультимедійних моделей дозволяє підвищити ефективність навчання та здійснити його інтенсифікацію і індивідуалізацію залежно від інтересів, здібностей та власного досвіду учнів, активізувати їх навчально-пізнавальну діяльність за рахунок введення в навчальну роботу елементів дослідницького характеру, збільшення частки самостійної роботи в навчальній діяльності учнів, що є визначальним для розвитку творчої особистості.

Ключові слова: освітня робототехніка, віртуальне навчальне середовище, Virtual robotics toolkit, навчальний конструктор, LEGO Mindstorms.

Посилання

Калапуша Л.Р., Муляр В.П., Федонюк А.А. Комп’ютерне моделювання фізичних явищ і процесів: навч. посіб.. Луцьк: Вежа, 2007.

Мартинюк О. С.. Проблеми та перспективи підготовки фахівців у галузі освітньої робототехніки. Збірник наукових праць Бердянського державного педагогічного університету : Педагогічні науки, 2015. Вип. 2. С. 167-178.

LEGO Education [Електронний ресурс] / – Режим доступу: https://education.lego.com/ru-ru

LEGO DIGITAL DESIGNER [Електронний ресурс] / – Режим доступу: https://www.lego.com/en-us/ldd

Virtual Robotics Toolkit [Електронний ресурс] / – Режим доступу: https://www.virtualroboticstoolkit.com/

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-07