НАВЧАЛЬНЕ ФІЗИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЯК КОНЦЕПТУАЛЬНА ОСНОВА ФІЗИЧНОЇ ОСВІТИ ДЛЯ НЕФІЗИЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

Автор(и)

  • В. В. Фоменко Льотна академія Національного авіаційного університету, м. Кропивницький, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1656-4866

DOI:

https://doi.org/10.32626/2307-4507.2019-25.153-157

Анотація

Робота присвячена ролі та значенню ментальних (тобто, ідеальних, уявних) навчальних фізичних моделей в удосконаленні курсу загальної фізики для нефізичних спеціальностей вищих навчальних закладів та його фундаменталізації шляхом акцентування і систематичного втілення уявлень про модельний характер фізичного знання. У практичному аспекті це відповідає презентації фізично-конкретного матеріалу курсу на ґрунті фізично-модельного контексту, тобто у вигляді структурованій сукупності ментальних навчальних фізичних моделей систем. У роботі розглянута систематика навчальних фізичних моделей систем за різними основами, висвітлені їхнє значення у формуванні розуміння співвіднесення фізичного знання з реальним світом, їхня роль у формуванні системного мислення та їхнє значення як основи внутрішньо-модульного структурування курсу. Розглянуто також питання  формуванні фізичного наукового світогляду у вигляді навчальної версії фізичної картини світу, для якої низка окремих базисних моделей систем утворює її модельний каркас. Зроблено відповідні висновки. 

Ключові слова: курс загальної фізики, навчальні ментальні фізичні моделі, фізична картина світу.

Посилання

Фоменко В.В. Навчальне визначення ідеальної фізичної моделі в курсі загальної фізики. Теорія та методика навчання математики, фізики, інформатики . Збірник наукових праць. Випуск ІХ. Кривий Ріг: Видавничий Відділ НМетАУ, 2011, С. 410-416.

Штофф В.А. Роль моделей в познании: монография. Ленинград: ЛГУ, 128 с., С. 59.

Фоменко В.В. Навчальне фізичне моделювання у модулі “Основи статистичної фізики і термодинаміки” курсу загальної фізики для не фізичних спеціальностей. Наукові записки. Випуск 72. Серія: Педагогічні науки. Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2007, Частина 1, С. 229-235.

Фоменко В.В. Ідеальні навчальні фізичні моделі модулю “Електрика і магнетизм” курсу загальної фізики для нефізичних спеціальностей. Актуальні проблеми викладання та навчання фізики у вищих освітніх закладах. Матеріали ІІІ міжнародної науково-методичної конференції (Львів, 8-9 жовтня 2009 р.). Львів: Ліга-Прес, 2009, С. 250-257.

Физическая картина мира: Веб-сайт URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/Физическая_картина_мира (дата звернення 28.07.19).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-07