Стратегія та перешкоди на шляху вступу України до СОТ

Автор(и)

  • Сергій Лахно Заступник начальника управління багатосторонніх переговорів СОТ Міністерства економіки України, Ukraine

Ключові слова:

Світова організація торгівлі (СОТ), вступ України до СОТ, Робоча група (РГ) з розгляду заявки України про вступ до СОТ, країни–члени СОТ, процедура приєднання до СОТ, Генеральна Рада СОТ, гармонізація національного законодавства

Анотація

Стаття піднімає питання активізації, головним чином, внутрішніх зусиль на шляху України до СОТ, з огляду на необхідність завершення переговорного процесу до Конференції Міністрів СОТ, яка відбудеться у Гонконгу у грудні 2005 року. Умовно стаття розглядає два блоки питань: блок питань, що стосуються перспектив набуття Україною найближчим часом членства в СОТ, включаючи процедурні питання, та блок питань, які є змістовною частиною завершення процесу вступу і також є проблемними питаннями, що потребують негайного вирішення. Зокрема, продемонстровано теперішню процедуру вступу до СОТ та з урахуванням цього запропоновано оптимальний сценарій вступу України, яким визначено необхідні кроки, терміни та ризики, що загрожують виконанню поставлених завдань. Також виявлено головні інституціональні проблеми, які заважають привести національне законодавство у відповідність до правил системи ГАТТ/СОТ, і запропоновано план нормотворчої діяльності з конкретними пропозиціями щодо внесення змін до відповідного законодавства, які ґрунтуються на положеннях угод СОТ. З’ясовано основні проблемні питання багатостороннього характеру, які є перешкодою для завершення переговорів. Крім цього, впродовж усієї праці автор дає пропозиції щодо можливих форм та методів вирішення зазначених проблемних питань.

Біографія автора

Сергій Лахно, Заступник начальника управління багатосторонніх переговорів СОТ Міністерства економіки України

Сергій В’ячеславович Лахно займається широким колом питань, пов’язаних із проблематикою СОТ на рівні центрального органу виконавчої влади, працюючи на посаді заступника начальника управління багатосторонніх переговорів СОТ Міністерства економіки України. С. В. Лахно знайомий безпосередньо з особливостями, процедурами та переговорним процесом щодо вступу України до СОТ. На різних посадах в Міністерстві економіки він займався розробкою та вдосконаленням нормативно-правових актів щодо умов державної підтримки, експортно-імпортного режиму, доступу до ринку товарів та послуг; підготовкою проекту звіту Робочої групи з питань розгляду заявки України про вступ до СОТ; підготовкою змін і доповнень до проектів законодавства та законодавчих актів України, які не відповідають правилам СОТ; питаннями приведення у відповідність до норм СОТ державної політики у сфері субсидування промисловості, ринків послуг, діяльності вільних економічних зон, імпортно-експортного регулювання, застосування торговельно-обмежувальних та нетарифних заходів захисту внутрішнього ринку. С. В. Лахно є автором низки статей з питань реформування зовнішньоторговельного режиму України з метою його приведення у відповідність до норм СОТ. Здобув спеціалізовану освіту з питань міжнародного права та права СОТ в Інституті світової торгівлі у м. Берні (Швейцарія).

Посилання

Закон України «Про аудиторську діяльність».

Закон України «Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів».

Закон України «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину».

Закон України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру».

Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Закон України «Про розвиток автомобільної промисловості України».

Закон України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур».

Закон України «Про молоко та молочну продукцію» щодо скасування експортних субсидій на молочну продукцію.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств та підтримки соціальних стандартів їх працівників».

Закон України «Про Державний бюджет на 2005 рік».

Законопроект «Про питання імплементації законодавства України до вимог багатосторонньої Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) Світової організації торгівлі».

Митний кодекс України.

Опыт стран-членов ВТО по защите национальных интересов на внутреннем и внешнем рынках: Журн. вариант моногр. исследования//Мировая экономика и междунар. отношения. – 2002. – № 8. С. 12–121.

Маркі С. Членство України у Світовій організації торгівлі // Міжнародна економічна політика. – К., 2004, червень. – Т. 1 (№ 1).– С. 3–10. 16. Annual Report 2003. Geneva: WTO, 2003. – 165 p.

Development, Trade, and the WTO: a Handbook / Bernard Hoekman, Aaditya Mattoo, and Philip English, editors. Washington, D.C.: World Bank, 2002, 641p.

International Trade Statistics 2002. Geneva: WTO. – 218 p.

Post-Uruguay Round Market Access barriers for Industrial Products. Policy Issues in International Trade and Commodities. Study Series № 12. New York and Geneva: United Nations, 2001. – 50 p.

Special study № 6. Market Access: Unfinished Business. PostUruguay round inventory and issues. Geneva: WTO Publications Centre William Rappard, 2001. – 141 p.

Trading into the Future. Second edition revised. Geneva: WTO, 2001. – 69 p.

World Trade Report 2003. Geneva: WTO, 2003. – 242 p.

Офіційний сайт Верховної Ради України – http://www.rada.kiev.ua

Офіційний сайт Світової організації торгівлі – http://www.wto.org.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті