Моравія та Сілезія крізь призму безробіття

Автор(и)

  • Павліна Пеллесова Доктор, професор Школи управління бізнесом в Карвінському Сілезькому університеті (Опав),

Ключові слова:

Чехія, Моравія, Сілезія, населення, структура, рівень економічної активності, освіта, трудова сила, зайнятість, рівень безробіття, економіч- но неактивне населення, галузь, відділення, вільні робочі місця

Анотація

У статті проаналізовано проблеми, пов’язані з безробіттям у реґіонах Моравії та Сілезії в Чехії. Проаналізовано проблеми за допомогою вікової та освітньої структур населення, тобто структуру сектора. Результати аналізу свідчать про те, що така структура, так само як і структура населення реґіонів, демонструють такі ж тенденції, як і Чехія в цілому. За освітою структура населення регіонів відображає попередню орієнтацію краю у вугільній та видобувній галузі і тому має низку проблем, пов’язаних зі структурним безробіттям унаслідок реструктуризації реґіонів. Рівень безробіття в реґіонах перевищує середній рівень по країні, в окремих сферах — навіть удвічі. Крім того, аналіз виявив, що рівень зарплати в реґіонах порівняно з Чехією в цілому є однаковим в окремих галузях, але з’являються розбіжності. Розв’язанням цієї проблеми може стати зростання інтересу зарубіжних інвесторів до реґіонів, а саме у промисловості.

Біографія автора

Павліна Пеллесова, Доктор, професор Школи управління бізнесом в Карвінському Сілезькому університеті (Опав)

Павліна Пеллесова — доктор, професор Школи управління бізнесом в Карвінському Сілезькому університеті (Опав), заступник голови Інституту післядипломної освіти. Викладає дисципліни: мікроекономіка, макроекономіка, економічна політика, прикладна економічна політика та ін.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті