ОСНОВНІ ВІХИ ЖИТТЯ І ТВОРЧОСТІ ІВО ВАСИЛЬОВИЧА БОБУЛА: ДО ПИТАННЯ ПЕРІОДИЗАЦІЇ

Автор(и)

  • Anastasiia Lavrynenko

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-0285.1.2018.148346

Ключові слова:

Іво Бобул, творчість, вокальне мистецтво, українська естрада

Анотація

Мета статті – висвітлити основні етапи життєвого і творчого шляху українського співака Іво Бобула, представити періодизацію його творчості з урахуванням основних моментів творчого становлення та пошуку власного мистецького кредо. Методологія дослідження ґрунтується на бібліографічному, історичному, культурологічному і мистецтвознавчому підходах з використанням методологічних принципів достовірності, системності, об’єктивності. Наукова новизна. Стаття є першою науковою публікацію в українському мистецтвознавстві, яка висвітлює основні етапи життєвого і творчого шляху українського співака Іво Васильовича Бобула. Висновки. Періодизацію творчості Іво Бобула коротко можна представити так. 1.Дитинство і юність (від народження до служби в лавах радянської армії). У цей період майбутній співак визначається зі своєю професією, формуються основні його творчі уподобання і переконання, які в подальшому стають базовими у пошуку власного пісенно-виконавського стилю на українській естраді. 2.Період 1970-1993 рр., який можна вважати початком творчої кар’єри і формування основних професійних якостей. До цього періоду віднесемо: творчість у складі музичного колективу ресторану "Чернівчанка" (м. Чернівці), Чернівецькій філармонії, ВІА "Море" (Кримська філармонія"), ВІА "Черемош", ВІА "Жива вода", ВІА "Віватон", гастрольну діяльність у США. 3.Період з 1994–2012 рр. характеризується найбільш плідними досягненнями, пов’язаними з початком самостійної сольної кар’єри, становленням особистості співака як активного громадського діяча. Багатовекторність і пошук нових горизонтів розкривають інші грані творчого таланту виконавця, що проявляється у композиторській і пісенній творчості. Крім того, у цей період відбувається становлення Іво Бобула як педагога, що, зокрема, пов’язано з викладанням вокалу в Київській муніципальній академії естрадного і циркового мистецтва, участю у різноманітних проектах, конкурсах у складі журі тощо. 4. З 2013 р. починається новий етап творчості, пов'язаний з активною концертно-гастрольною діяльністю, розширенням творчих можливостей, зокрема за-вдяки співпраці з молодими виконавцями.

Біографія автора

Anastasiia Lavrynenko

аспірант Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв

Посилання

Золотий фонд української естради [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.uaestrada.org/ ansambli/cheremosh.

Известный певец Иво Бобул побывал в гостях у редакции [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://mport.ua/psycho/1589977-5-aprelja-pevec-Ivo-Bobul-posetit.

Іво Бобул і небеса його пісень [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.hvilya.com/news/ ivo_bobul_i_nebesa_jogo.

Іво Бобул переспіває Вакарчука [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://gazeta.ua/articles/ culture/_ivo-bobul-perespivaye.

Іво БОБУЛ. Музичні університети я пройшов в армії [Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://wz.lviv.ua/interview/123244.

Іво Бобул: "Елтон Джон потис мені руку і сказав, що я найкращий співак України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ternopillive.com.ua/ivo-bobul-elton-dzhon-potis.

Шарифов Ю. Чем талантливее человек, тем проще /3.02.2010 Газета "Високий замок" / Шарифов Ю. [Электронный ресурс]. – Режим доступу: www.sssrviapesni.info/public/sharpub1.doc.

Gold fund of the Ukrainian language. URL: http://www.uaestrada.org/ansambli/cheremosh [in Ukrainian].

The famous singer Ivo Bobul visited the editorial office. URL: http://mport.ua/psycho/1589977-5-aprelja-pevec-Ivo-Bobul-posetit [in Russia].

Ivo Bobul and the heavens of his songs. URL: http://www.hvilya.com/news/ivo_bobul_i_nebesa_jogo [in Ukrainian].

Ivo Bobul replies Vakarchuk URL: http://gazeta.ua/articles/culture/_ivo-bobul-perespivaye [in Ukrainian].

Ibo Bobul. I went to the musical universities in the army. URL: http://wz.lviv.ua/interview/123244 [in Ukrainian].

Іvo Bobul: "Elton John potissy meni hand and saying that I'm naykraschy spivak Ukraine. URL: http://ternopillive.com.ua/ivo-bobul-elton-dzhon-potis [in Ukrainian].

Sharifov Yu. Than the more talented person, the easier /3.02.2010 The newspaper "The High Castle". URL: www.sssrviapesni.info/public/sharpub1.doc [in Russia].

##submission.downloads##