НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ ЯК КОМПЛЕКС КУЛЬТУРНО-ПОБУТОВИХ ТРАДИЦІЙ УКРАЇНЦІВ

Автор(и)

  • Olena Plyuta

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-0285.1.2017.148971

Ключові слова:

українська кухня, їжа, кулінарія, гастрономія, традиції, соціальна культура

Анотація

Мета статті - з’ясування витоків та історичної еволюції української кухні з урахуванням традицій і чинників її формування. Методологія роботи ґрунтується на застосуванні загальнонаукових методів (систем­ного, структурно-функціонального, генетичного тощо) із залученням дослідницьких настанов соціокультурного аналізу явищ і процесів. Наукова новизна полягає в обґрунтуванні необхідності дослідження не лише витоків української кухні, а й форм її репрезентації, сутнісних ознак, функцій та ролі у соціальній культурі суспільства. Висновки. Багате історичне минуле зумовило регіональність української кухні та її особливості, пов’язані із соціальною культурою українців. Українська кухня походить від сільських страв, основою яких є злакові та овочі, її своєрідність виражається у використанні свинини, сала, буряка та пшеничного борошна, а також у комбінованій термічній обробці великої кількості компонентів страви. Багато страв української кухні набули етнічної символіки через їх усвідомлення українцями як своєрідного коду власної соціальної культури.

Біографія автора

Olena Plyuta

Аспірантка Київського національного університету культури і мистецтв

Посилання

Артюх Л. З історії народної кухні. Великий піст. Молочні страви / Л. Артюх // Неопалима купина. - 1995. - № 1-2. - С. 3-5.

Артюх Л. З історії народної кухні. Картопля. Борщ / Л. Артюх // Неопалима купина. - 1995. - № 5- С. 18-21.

Артюх Л. З історії народної кухні. Мандрили. Шулики. Сластьони. Пундики / Л. Артюх // Неопа¬лима купина. - 1993. - № 2. - С. 23-27.

Артюх Л. Ф. Звичаї українців у народному календарі : [укр. нар. кухня] / Лідія Артюх. - Київ : Бал- тія-Друк, 2012. - 223 с.

Артюх Л. Ф. Українська народна кулінарія: історико-етнографічне дослідження : [монографія] / Л. Ф. Артюх. - К.: Наукова думка, 1977. - 154 с.

Борис Л. М. Динаміка тематичної групи лексики їжі та напоїв у буковинських говірках : дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук : 10.02.01 / Л. М. Борис. - Чернівці, 2015. - 330 с.

Борисенко М. Побут міських мешканців України в 30-х роках ХХ століття / М. Борисенко // Етніч¬на історія народів Європи. - 2008. - Вип. 24. - С. 12-18.

Волкова А. В. Науково-етнографічне дослідження особливостей технології страв української національної кухні [Електр. ресурс] / А. В. Волкова. - Режим доступу : http://joumals.uran.ua/pathofscience/article/view/72984.

Дмитрук І. Ф. Гуцульщина в етнографічних дослідженнях кінця ХІХ - початку ХХІ ст. : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. істор. наук : 07.00.05 / І. Ф. Дмитрук. - Івано-Франківськ, 2009. - 24 с.

Жовнірова М. В. Їжа і харчування як елемент традиційно-побутової культури українців / М. В. Жов- нірова, Р. В. Дьяченко // Матеріали Всеукр. наук.-теорет. конф. "Українська культура ХХІ століття: стан, про¬блеми, тенденції". - Київ :КНУКіМ, 2011 - С. 36-38.

Історія української культури : у 5 т. / голов. ред. Б. Є. Патон ; НАН України. - Київ : Наук. думка, 2001. - Т. 2 : Українська культура XIII - першої половини XVII століть [Електр. ресурс]. - Режим доступу : http://litopys.org.ua/istkult2/ikult2.htm.

Історія української культури : у 5 т. / голов. ред. Б. Є. Патон ; НАН України. - Київ : Наук. думка. - 2008. - Т. 4, кн. 1 : Українська культура першої половини XIX століття / Л. Ф. Артюх [та ін.] ; голов. ред. Г. А. Скри¬пник [та ін.]. - 1008 с.

Кравець О. М. Сімейний побут і звичаї українського народу: істор.-етногр. нарис / О. М. Кравець. - Київ : Наук. думка, 1966. - 136 с.

Кувеньова О. Ф. Громадський побут українського селянства / О. Ф. Кувеньова. - Київ : Наук. дум¬ка, 1966. - 135 с.

Ліпєц Ю. В. Розвиток і традиції харчування в українській культурі / Ю. В. Ліпєц // Матеріали Всеукр. на-ук.-теорет. конф. "Українська культура ХХІ століття: стан, проблеми, тенденції". - Київ : КНУКіМ, 2011 - С. 51-55.

Маланчук В. А. Побут українців у дослідженнях Володимира Гнатюка / В. А. Маланчук // Народна творчість та етнографія. - 1973. - № 2. - С. 28-34.

Наулко В. І. Культура і побут населення України / В. І. Наулко, Л. Ф. Артюх, В. Ф. Горленко та ін. - Київ : Либідь, 1993. - 255 с.

Ніколенко В. В. Гастрономічні детермінанти суспільного життя: соціологічний вимір : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра соціол. наук : 22.00.01 / В. В. Ніколенко. - Харків, 2015. - 38 с.

Панченко В. Г. Українське національне харчування: минуле і майбутнє. Уроки здоров’я : [зб. ст.] / В. Г. Панченко ; Ін-т суспільних досліджень. - Дніпропетровськ : Герда, 2009. - 234 с.

Похлебкин В. Национальные кухни наших народов [Электр. ресурс] / В. Похлебкин. - Режим дос¬тупа : http://www.e-reading.club/chapter.php/46184/6/Pohlebkin_-_Nacional%27nye_kuhni_nashih_narodov.html.

Українська стародавня кухня : довідник / упоряд. Т. Л. Шпаковської. - Київ : Спалах ЛТД, 1993. - 238 с.

Химич В. В. Эстетическая активность образов еды и питья в произведениях Михаила Булгакова / В. Химич // Известия Уральского государственного университета. 2006. - № 47. - С. 204-224.

Яценко С. А. Традиційна народна їжа як предмет етнографічного дослідження [Електр. ресурс] /

А. Панченко. - Режим доступу : http://eprints.zu.edu.Ua/2018/1/3.pdf.

Artyukh, L. (1995). "Excerpts on the History of Folk Cuisine. Lent. Dairy foods". Burning bush, vol. 1-2, P. 3-5 [in Ukrainian].

Artyukh, L. (1995). "Excerpts on the History of Folk Cuisine. Potato. Soup". Burning bush, vol. 5-6., P. 18¬21 [in Ukrainian].

Artyukh, L. (1993). "Excerpts on the History of Folk Cuisine. Mandrill. Szulik. Slastyon. Pundyk". Burning bush, vol. 2, P. 23-27 [in Ukrainian].

Artyukh, L. F. (2012). Ukrainian Customs in the national calendar. Kyiv: Baltia-Druk [in Ukrainian].

Artyukh, L. F. (1997). Ukrainian folk cooking: historical and ethnographic research. Kyiv: Scientific Thought [in Ukrainian].

Boris, L. (2015). Dynamics of the thematic group of vocabulary of food and beverages in Bukovina dialects. Candidate’s thesis. Chemivtsi [in Ukrainian].

Borisenko, М. (2008). "Life of urban residents of Ukraine in the 30s of the twentieth century". Ethnic history of the peoples of Europe, vol. 24, P. 12-18 [in Ukrainian].

Volkov^ A. V. Scientific and ethnographic research of the specific features of the technology of Ukrainian cuisine. Retrieved from : http://journals.uran.ua/pathofscience/article/view/72984 [in Ukrainian].

Dmitruk, І. F. (2009). Huzulschyna in ethnographic studies of the late XIX - early XXI century: Author’s Abstract. Dis. for obtaining a degree of Cand. Sc.: 07.00.05. Ivano-Frankivsk [in Ukrainian].

Zhovnirova, M. V., Dyachenko, R. V. (2001). "Food and nutrition as part of traditional Ukrainian consumer culture". Ukrainian culture of XXI century: state, problems and trends. Kyiv: KNUKiM, P. 36-38 [in Ukrainian].

History of Ukrainian Culture. (2001). B. Paton (heads. ed.); NAS of Ukraine. Kyiv : Science. opinion. Vol. 1-5, Vol. 2 : Ukrainian culture XIII - first half of XVII century. Retrieved from : http://litopys.org.ua/istkult2/ikult2.htm [in Ukrainian].

History of Ukrainian Culture. (2008). B. Paton (heads. ed.); NAS of Ukraine. Kyiv : Science. opinion. Vol. 1-5, Vol. 1: Ukrainian culture first half of the XIX century. L. F. Artyukh, G. A. Skrypnyk [heads. ed.] [in Ukrainian].

Kravecz', O. M. (1966). Family life and customs of Ukrainian people: historical and ethnographic sketch. Kyiv : Naukova dumka [in Ukrainian].

Kuvenova, A. F. (1966). Public Life of Ukrainian peasantry. Kyiv: Naukova dumka [in Ukrainian].

Lipiec, Y. (2011). "Development and food tradition in Ukrainian culture". Ukrainian culture XXI century: state, problems and trends. Kyiv: KNUKiM [in Ukrainian].

Malanchuk, V. A. (1973). "Life of Ukrainians in the research of Vladimir Hnatiuk". Folk art and ethnography, vol. 2, P. 28-34 [in Ukrainian].

Naulko, V. I., Artyukh, L. F., Gorlenko, V. F. and others. (1993). Culture and life of the population of Ukraine. Kyiv: Lybid [in Ukrainian].

Nikolenko, V. V. (2015). Gastronomic determinants of social life: a sociological dimension. Doctor’s thesis. Kharkiv [in Ukrainian].

Panchenko, V. G. (2009). Ukrainian national nutrition: past and future. Health lessons. Dnipropetrovsk : Gerd [in Ukrainian].

Pokhlebkin, V. National cuisines of our peoples. Retrieved from: http://www.e-reading.club/chapter.php/46184/6/Pohlebkin_-_Nacional%27nye_kuhni_nashih_narodov.html [in Russian].

Shpakovska, T. L. (compilation). (1993). Ukrainian ancient cuisine. Kyiv : Spalax LTD [in Ukrainian].

Khimich, V. V. (2006). " The aesthetic activity of images of food and drink in the works of Mikhail Bulgakov ". News of the Ural State University, vol. 47, P. 204-224 [in Russian].

Yatsenko, S. A. Traditional folk food as a matter of ethnographic study. Retrieved from : http://eprints.zu.edu.ua/2018/1/3 .pdf [in Ukrainian].

##submission.downloads##