Забруднення сільськогосподарської продукції нітратами на прикладі Кременчуцького району

Автор(и)

  • T. M. Алєксєєва Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, Ukraine

Ключові слова:

нітрати, ґрунт, нітрифікація, сільське господарство, Кременчуцький район

Анотація

У результаті досліджень виявлено накопичення нітратів у овочах, вирощених у межах Кременчуцького району. Проаналізовані величини середніх та максимальних концентрацій нітратів у овочах. Для більшості овочів виявлено перевищення ГДК тільки для максимальних концентрацій нітратів, а середні значення концентрації – у межах норми. Причини та чинники накопичення нітратів у сільськогосподарських культурах: нерівномірне внесення добрив внаслідок використання недосконалих розкидачів, недосконалість технологій транспортування і зберігання добрив, а також властивості ґрунту, метеорологічні умови, морфологічні ознаки і фізіологічні особливості окремих органів рослин, сорт рослин та ін. Пропонуються заходи щодо зниження вмісту нітратів у рослинній продукції: застосування повільно діючих полімерних форм добрив, покриття гранул добрива захисними плівками, капсулами, локальне застосування азотних добрив.

Біографія автора

T. M. Алєксєєва, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського

канд. геогр. наук, доцент

Посилання

Писаренко В. М. Агроекологія./ В. М. Писаренко, П. В. Писаренко, В. В. Писаренко. – Полтава. – 2008. – 255 с.

Дейнеко Л. В. Екологічно чиста продукція у системі стратегічних орієнтирів сталого розвитку агропромислового комплексу / Л. В. Дейнеко, Є. В. Хлобистов. // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2005. – Вип.. 3-4. – С. 84–86.

Пономарьов П. Х. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини / П. Х. Пономарьов, І. В. Сирохман. – К. – 1999. – 272 с.

Гончаренко Т. П. Харчові продукти як об’єкт моніторингових досліджень / Т. П. Гончаренко, А. О. Забєліна. // Вісник КДПУ ім. Михайла Остроградського. – 2007. – № 6. – С. 74–77.

Циганенко О. І. Нітрати в харчових продуктах / О. І. Циганенко. – Київ. – 2005. – С. 141–148.

Ганчук В.Д. Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції / В. Д. Канчук, М. Г. Хистіансен, О. М. Бутенко, Г. М. Біла, В. Г. Дроков. // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2012. – № 6. С. 47–49.

Бойчук Ю. Д. Екологічні проблеми харчування людини / Ю. Д. Бойчук, Є. М. Солошенко, В. І. Смоляр, О. І. Циганенко – Київ. – 2002. – 92 с.

Географічна енциклопедія України: В 3-х томах / Ред. О. М. Маринич. – К. – 1993.

Никифоров В. В. Родючість Полтавських чорноземів: 120-річна ретроспектива / В. В. Никифоров, Т. М. Алєксєєва, Т. В. Пащенко та інш. // Матеріали XI Міжнародної конференції «Ідеї академіка Вернадського та проблеми сталого розвитку регіонів». – Кременчук, 2013. – С. 4–7.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-01

Номер

Розділ

Антропогенний вплив на природне середовище