Методологічні основи моніторингу ефективності реалізації регіональної програми «Довкілля-2015» в Полтавській області

Автор(и)

  • Ю. С. Голік Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Ukraine
  • О. Е. Ілляш Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Ukraine

Ключові слова:

методологічні засади екологічної політики, стратегічне екологічне планування, регіональна екологічна програма

Анотація

Проведено аналіз методологічних засад реалізації державної екологічної політики на регіональному рівні, досвіду формування системи екологічного планування й управління в Полтавській області. Виділені головні етапи, за якими повинно проводитись стратегічне екологічне планування. Запропоновані методологічні основи моніторингу та оцінки ефективності реалізації регіональних екологічних програм на прикладі програми «Довкілля-2015» в Полтавській області, що ураховують європейські орієнтири та власний досвід регіону у сфері охорони довкілля.

Біографії авторів

Ю. С. Голік, Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

канд. техн. наук, проф.,

О. Е. Ілляш, Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

канд. техн. наук, доц.

Посилання

Закон України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» (від 21 грудня 2010 року N 2818-VI).

Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011–2015 роки від 25.05.2011 р. № 577-р / Кабінет Міністрів України.

Регіональна програма охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки з урахуванням регіональних пріоритетів Полтавської області на 2012 – 2015 роки («Довкілля–2015»). – Полтава, 2012. – 164с.

Програма охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної політики з урахуванням регіональних пріоритетів Пол-тавської області на період до 2010 року в новій редакції / Ю.С. Голік, О.Е. Ілляш, В.О. Онищенко та ін. – Полтава: Полтавський літератор, 2007. – 162 с.

Методичні рекомендації щодо включення положень Закону України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» та Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 роки до програм розвитку галузей (секторів) економіки та регіонів. – Київ, 2011. – 40с.

Довкілля Полтавщини. Монографія / За загальною редакцією Голіка Ю.С., Ілляш О.Е. – Полтава: Копі-центр, 2014. – 256 с.

Ілляш О. Е. Класифікація показників ефективності виконання регіональної екологічної програми для Полтавської області / О. Е. Ілляш, Є. І. Сафарова / Регіональна екологія: сьогодення та напрями розвитку: Матеріали Всеукр. конф., 22-23 квітня 2014 року. – Полтава, 2014. – С. 63-65.

Оцінка впливу на довкілля та участь громадськості: аналітичний порівняльний огляд європейського й українського законодавства та рекомендації щодо впровадження європейських стандартів в Україні. – Львів: ЕПЛ, 2013. — 96 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Сучасні географічні та екологічні дослідження компонентів довкілля