Удосконалення системи поводження з твердими побутовими відходами в місті Івано-Франківськ

Автор(и)

  • М. М. Орфанова Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ), Ukraine
  • О. І. Іваник Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ), Ukraine

Ключові слова:

поводження з відходами, тверді побутові відходи, міжмуніципальна співпраця, роздільний збір відходів

Анотація

Мета. Аналіз та розробка пропозицій до удосконалення системи поводження з твердими побутовими відходами у м. Івано-Франківськ. Методи. Теоретичний аналіз та синтез. Результати. Досліджені проблеми поводження з твердими побутовими відходами у місті Івано-Франківськ. Проаналізована регіональна стратегія поводження з відходами. Актуальним є питання організації роздільного збору відходів за місцем їх утворення та запуск сортувальної лінії, регіональних сміттєєпереробних комплексів. Сформульовані основні задачі удосконалення системи роздільного збирання відходів та поводження з ТПВ, вказано на важливість у практичному впроваджені системи роздільного збору ТПВ соціальної складової. Висновки. Необхідно керуватися принципами комплексного управління відходами, впровадження ресурсозберігаючих технологій і також перехід до маловідходних виробництв, що в цілому покращить екологічну ситуацію у Івано-Франківську

Біографія автора

М. М. Орфанова, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ)

канд. техн. наук, доц.,

Посилання

Харченко Т. Б. Удосконалення системи переробки твердих побутових відходів в Україні / Тетяна Харченко, Юлія Сагайдак // Вісник Киiвського нацiонального унiверситету iм. Тараса Шевченка. Серія: Економiка., Вип. 165., 2014. С. 41-45.

Довга Т. М. Основні тенденції та закономірності утворення і переробки твердих побутових відходів в Україні // Електронне фахове видання «Ефективна економіка», 2012. № 10.

Савуляк В. І., Березюк О. В. Технічне забезпечення збирання, перевезення та підготовки до переробки твердих побутових відходів. Монографія. Вінниця, 2006. 218 с.

Житлово-комунальне господарство міст : конспект лекцій для студентів Енергетичного інституту спеціальності 8.07.08.01 – екологія та охорона навколишнього середовища. – Одеса: Наука і техніка, 2008. 120 с.

Івано-Франківська міська рада, Управління житлово-комунального господарства. Івано-Франківська міська комплексна Програма санітарної очистки міста та поводження з твердими побутовими відходами «Чисте місто» на 2009-2013 рр.

Свояк Н. І. Інвентаризація сміттєприймальних майданчиків міста Черкаси // Вісник ЧДТУ, 2013. № 2. С. 150-157.

Погрібний І.Я. Економіка управління відходами з урахуванням сучасних умов переробки // Електронне фахове видання «Ефективна економіка», 2012. № 12.

Петрук В.Г., Васильківський І.В., Квартенюк С.М. та ін. Управління та поводження з відходами. Частина 2. Тверді побутові відходи : навч. посіб. Вінниця, 2015. 100 с.

Івано-Франківська міська комплексна Програма санітарної очистки міста та поводження з твердими побутовими відходами «Чисте місто на 2009-2013». URL: рр.http://msdp.undp.org.ua/data/ publications/chomu_potribno_sortuvaty.pdf.

Регіональна цільова програма поводження з твердими побутовими відходами в області до 2016 року. URL: http://www.orada.if.ua/fileadmin/ documents/Rishennja/06_17/620-17.pdf

Управління відходами – ЄІСП Схід. Стратегія поводження з відходами в Закарпатській області на15-річний період. 1 жовтня 2011 р.

Чому потрібно сортувати сміття. Муніципальна програма поводження з твердими побутовими відходами - Режим доступу до сайту: http://msdp.undp.org.ua/data/publications/chomu_potribno_sortuvaty.pdf.

Погрібний І.Я. До питання системного поводження з твердими побутовими відходами. Електронний журнал «Ефективна економіка», 2013. № 1.

Directive 2008/98/EC of the European Parliament and of the Council of 19 November 2008 on waste and repealing certain Directives. URL: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/ ?uri=CELEX:32008L0098.

Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 1 серпня 2011 р., № 133 «Про затвердження Методики роздільного збирання побутових відходів» – «Офіційний вісник України», 2011 р. 78с.

Програма поводження з твердими побутовими відходами в Київській області на 2012-2016 роки: Київська обласна рада, Київ, 2011. С. 103.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Антропогенний вплив на природне середовище