АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ УКРАЇНСЬКОГО ТЕАТРУ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ 80-х РОКІВ XX СТОЛІТТЯ

Автор(и)

  • Roman Yesypenko

DOI:

https://doi.org/10.32461/149783

Ключові слова:

український театр, репертуар, мистецькі кадри, організація театральної справи

Анотація

Мета статті полягає у тому, щоб показати проблеми, які виникли в українському театрі в середині 80-х років XX століття після того, як партійно-державний апарат зробив різкі зміни у керівництві державою, оголосивши перебудову. Методологія дослідження. У ході аналізу матеріалу було використано такі методи: аналітичний - у вивченні історичних, мистецтвознавчих та культурологічних джерел для формування методологічних засад дослідження, історичний - при розгляді загального стану українського театрального мистецтва даного періоду, мистецтвознавчий - при аналізі творчих досягнень і прорахунків українського театру, пошуковий - при збиранні матеріалу для підтвердження тих чи інших тверджень, теоретичний - для підведення підсумків дослідження. Наукова новизна матеріалів статті полягає у тому, що у ній автор виклав свій власний, відмінний від офіційного, погляд на стан драматургії і театрального мистецтва аналізованого історичного періоду, проблематику суспільно-політичного життя, як її тоді розуміли майстри українського сценічного мистецтва, і зміни, що сталися в діяльності бюрократичного апарату, який безпосередньо керував театральним процесом. Висновки. У статті показано, що в середині 80-х років XX століття український театр - і його творчі працівники і керівництво - виявилися не готовими до проведення нагальних фундаментальних позитивних змін в організації творчої діяльності театральних колективів. Ці проблеми вони передали у спадщину митцям майбутніх поколінь.


Біографія автора

Roman Yesypenko

доктор історичних наук, професор, професор кафедри культурології та культурно-мистецьких проектів Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв


Посилання

Товстоногов Г. Задачи современного театра / Г. Товстоногов // Современная драматургия. - 1988. - №2. - С. 195.

Дадамян Г. Театральный експеримент / Г. Дадамян // Современная драматургия. - 1988. - №2. - С. 210.

Товстоногов Г. Театр и перестройка / Г. Товстоногов // Коммунист. - 1987. - №15. - С. 7.

Агишева Н. Не подводя итоги / Н. Агишева // Правда. - 1988. - 22.04.

Безгин И. Д. Организационные проблемы театра / И. Д. Безгин. - Киев: Киевская консерватория им. П.И. Чайковского, 1993. - 425 с.

Щербина Г. Многонациональный театр и его проблемы / Г. Щербина // Театр. - 1971. - №10. - С. 10. - С. 26.

Театр и художественная культура: (Социологические исследования театральной жизни). - Москва: ВТО, 1980. - 320 с.

Tovstonogov, G. (1988). The tasks of modern theater. Sovremennaya dramaturgiya, vol. 2, p. 195 [in Russian].

Dadamyan, G. (1988). Theatrical experiment. Sovremennaya dramaturgiya, vol. 2, p. 210 [in Russian].

Tovstonogov, G. (1987). Theater and restructuring. Kommunist, vol.15, p. 7 [in Russian].

Agisheva, N. (1988). Without summing up the results. Pravda, 22 april [in Russian].

Bezgin, I. D. (1993). Organizacionnye problemy teatra [Organizational problems of the theater]. Kiev: Kievskaya konservatoriya im. P.I. Chajkovskogo, 425 p. [in Russian].

Shcherbina, G. (1971). Multinational theater and its problems. Teatr, vol. 10. pp. 10 - 26 [in Russian].

Teatr i hudozhestvennaya kul'tura: (Sociologicheskie issledovaniya teatral'noj zhizni) [Theater and artistic culture: (Sociological research of theatrical life)]. (1980). Moskva: VTO, 320 p. [in Russian].

##submission.downloads##