ЛАРИСА РУДЕНКО НА СЦЕНІ КИЇВСЬКОЇ ОПЕРИ: ВОКАЛЬНА ТВОРЧІСТЬ У ПОВОЄННІ РОКИ (ЗА АРХІВНИМИ МАТЕРІАЛАМИ)

Автор(и)

  • Анастасія Шило

DOI:

https://doi.org/10.32461/181680

Ключові слова:

архівні матеріали, вокальна творчість Лариси Руденко, вокальне мистецтво, українське оперне мистецтво у повоєнні роки, Київський оперний театр.

Анотація

Мета роботи. У роботі висвітлюються вокальна творчість видатної української оперної співачки Лариси Архипівни Руденко (1918 - 1981) на основі професійної музичної критики та архівних матеріалів її Особового фонду, які зберігаються у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні таких методів як джерелознавчий, біографічний, аналітико-дескриптивний, ретроспективний, систематизації. Зазначені методи дають змогу розкрити та проаналізувати маловідомі сторінки виконавської діяльності Л. Руденко у повоєнні роки за допомогою матеріалів з архівних установ України. Наукова новизна дослідження полягає у використанні архівних матеріалів 50 – 60-х років ХХ століття, які засвідчують активну творчість Л. Руденко як солістки Київського оперного театру у повоєнні роки. Наведені архівні матеріали вперше вводяться у науковий обіг. У статті аналізуються вокальна діяльність Л. Руденко та її роль у розвитку українського вокального мистецтва у повоєнні роки. Висвітлюються маловідомі сторінки біографії та виконавської діяльності відомої співачки. Розглядаються особливості роботи Л. Руденко над образами оперних героїнь. Характеризуються окремі творчі надбання виконавиці на прикладі її роботи над оперними партіями у провідних творах українських композиторів повоєнного часу. Висновки. Представлено оцінку вокальної діяльності Л. Руденко повоєнних років у висвітленні професійною музичною критикою та періодичною пресою. Доведено значний вплив творчої діяльності Л. Руденко на розвиток українського оперного мистецтва у повоєнні роки.

Посилання

Гнидь Б. Виконавські школи України. Київ: НМАУ, 2002. 96 с.

Гнидь Б. Історія вокального мистецтва. Київ: НМАУ, 1997. 320 с.

Гребенюк Н. Є. Вокально-виконавська творчість: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра мистецтвознавства: 17.00.03. Київ, 2000. – 39 с.

Грисенко Л. Лариса Руденко. Київ: Музична Україна, 1978.

Кононенко В., Мар’яненко М. Лариса Архипівна Руденко. Київ, Мистецтво, 1963. – 35 с.

Лисенко І. Словник співаків України. Київ: Рада, 1997. – 354 с.

Станішевський Ю. Національний академічний театр опери та балету України імені Тараса Шевченка: Історія і сучасність. Київ: Музична Україна, 2002. – 736с .

Тольба В. Статті. Спогади. Київ: Музична Україна, 1986. – 156 с.

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України, м. Київ. Ф. 120. Руденко Лариса. Грамоти.

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України, м. Київ. Ф. 120. Руденко Лариса. Статті про творчість та рецензії на концерти за його участю. Оп. 1. Спр. 145. Арк. 3. Лариса Руденко // «Радянська жінка» – 1954.

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України, м. Київ. Ф. 120. Руденко Лариса. Статті про творчість та рецензії на концерти за його участю. Оп. 1. Спр. 25. Арк. 1. А. Я. Блюм. Лист до Л. Руденко // Москва.

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України, м. Київ. Ф. 120. Руденко Лариса. Статті про творчість та рецензії на концерти за його участю. Оп. 1. Спр. 24. Арк. 2. А. М. Брагін. Лист до Л. Руденко // Баку.

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України, м. Київ. Ф. 120. Руденко Лариса. Статті про творчість та рецензії на концерти за його участю. Оп. 1. Спр. 148. Арк. 1. С. Козак Лариса Руденко // Вечірній Київ. – 1963. – 21 лютого.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-29

Номер

Розділ

Музикознавство