ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ДИРИГЕНТА В СИСТЕМІ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ (НА ПРИКЛАДІ ПЕДАГОГІЧНИХ МЕТОДІВ ПРОФЕСОРА І. ЮЗЮКА)

Автор(и)

  • Iryna Yaroshenko

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-2180.38.2020.222102

Ключові слова:

хорове мистецтво, диригент, музично-педагогічна діяльність, професійна майстерність

Анотація

Мета статті – охарактеризувати особливості формування професійної фахової майстерності майбутнього диригента за роки навчання у мистецькому закладі на досвіді викладацької роботи І. Юзюка. Методологія дослідження полягає в застосуванні матеріалів, основних положень організації педагогом індивідуальних занять із хорового диригування, що характеризують фахові компетенції професійного диригента, який формує музично-естетичний та художньо-творчий розвиток особистості, що сприяє активізації професійної музичної освіти і культури. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше розглядається методика формування професійної майстерності майбутнього диригента в системі мистецької освіти на прикладі викладацької діяльності професора І. Юзюка, який впроваджує свої методи у навчальний процес, вирішуючи актуальні проблеми хорового виконавства. Висновки. В результаті дослідження виявлено, що проаналізований досвід та особливості викладання І. Юзюка з диригентської підготовки майбутніх фахівців, є важливою складовою у формуванні професійної майстерності майбутнього диригента, що сприяє розвитку мистецької освіти. Узагальнені результати методичних засад організації І. Юзюком занять із хорового диригування, формування у них позитивної мотивації до диригентського фаху, індивідуального підходу до студентів, поглиблення теоретичних знань щодо хормейстерської діяльності, вдосконалення диригентської техніки, артистизму, комплексне застосування різноманітних методів навчання, активізація творчих здібностей, що формує професійну майстерність майбутнього диригента. Охарактеризована педагогічна діяльність І. Юзюка та його досвід у формуванні професійного диригента в системі мистецької культури та освіти. Акцентується увага на особливості вияву індивідуальності диригента у його професійній діяльності, інтегруючі аспекти розвитку та становлення.

Посилання

Kolessa, M. (1973). Fundamentals of conducting technique. Kyiv: Musical Ukraine. p. 25 [in Ukrainian].

Malko, N. (1965). Fundamentals of conducting technique. Lviv: Music. p. 11 [in Ukrainian].

Musin, I. (1967). Technique of conducting. Lviv: Music. p. 23 [in Ukrainian].

Pigrov, K. (1956). Choir management. Kyiv: Musical Ukraine. p. 32 [in Ukrainian].

Yuzyuk, I. (2004). Ivan Yuzyuk - life and creative path. Selected articles and reviews. Lviv: SPOLOM. p. 124. [in Ukrainian].

Yaroshenko, I. (2015). Musical local lore of Western Ukraine of the XIX-XX centuries: professional choral art of Bukovina. Kyiv: White Tiger Publishing House. p. 220. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-19

Номер

Розділ

Музичне мистецтво