Збереження народної хореографічної культури Західного Поділля (на матеріалі діяльності танцювального ансамблю «Веснянка» Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка)

Автор(и)

  • Людмила Щур

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-2180.42.2022.270321

Анотація

Мета роботи – запропонувати та висвітлити методику науково-виконавської реконструкції як умову збереження традиційних танців західноподільського регіону і їх вторинного відтворення в постановках танцювального ансамблю «Веснянка» ТНПУ ім. В. Гнатюка. Методологія дослідження. У процесі дослідження застосовано низку теоретичних та емпіричних методів: оглядово-аналітичний, історико-соціологічний, експедиційно-польовий, етнопедагогічний, методи моделювання та графічного запису, які спираються на принципи діалектичного розвитку, об’єктивності та історизму, спрямовані на різнобічне висвітлення подій та явищ, які відбувалися в процесі розвитку народної хореографічної культури Західного Поділля. Наукова новизна. Запропоновано та обґрунтовано методику науково-виконавської реконструкції традиційних танців та їх вторинного відтворення. Представлено нову форму науково-творчої діяльності з вирішення проблеми збереження регіональної танцювальної традиції (ансамбль-лабораторія етнохореографії Західного Поділля). Висновки. Розроблена схема науково-виконавської реконструкції народної хореографічної культури Західного Поділля містить низку ключових завдань і власних наукових розробок, що слугують своєрідною покроковою інструкцією та допоміжним методичним матеріалом у роботі з питань реконструкції та збереження традиційних танців означеного регіону. Створення і діяльність ансамблю-лабораторії етнохореографії Західного Поділля на базі танцювального ансамблю «Веснянка» ТНПУ ім. В. Гнатюка є ефективним засобом залучення молоді до науково-дослідницької роботи, що сприяє передачі танцювальних традицій новим поколінням.

Ключові слова: народна хореографічна культура, традиційний танець, танцювальний ансамбль, науково-виконавська реконструкція, Західне Поділля

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-16

Номер

Розділ

Хореографія