ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНОГО СТАНУ БОРГОВОЇ СТІЙКОСТІ УКРАЇНИ

Автор(и)

Ключові слова:

боргова безпека, боргова стійкість, гарантований державою борг, державний борг

Анотація

У статті визначено необхідність ідентифікації рівня боргової стійкості на сучасному етапі розвитку економіки України. Проведене дослідження динаміки та структури державного та гарантованого державою боргу дозволило виявити зростання загального рівня показника та його окремих складових, а також констатувати збалансованість державного боргу України у розрізі зовнішньої та внутрішньої компонент та переважання зовнішніх позик у структурі гарантованого державою боргу. У результаті розрахунку індикаторів боргової безпеки було визначено наявність низки проблем щодо стану боргової стійкості України, насамперед стосовно обслуговування зовнішнього та внутрішнього боргу, що є свідченням необхідності удосконалення системи управління державним боргом.

Біографія автора

Максим Сергійович Антонов, ДВНЗ «Українська академія банківської справи НБУ»

аспірант кафедри фінансів ДВНЗ «Українська академія банківської справи НБУ»

Посилання

Аналітичні матеріали щодо державного боргу України [Електронний ресурс] / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/archive/main?cat_id=224493.

Про затвердження Методики розрахунку рівня економічної безпеки України: Наказ від02.03.2007 р. №60 [Електронний ресурс] / Міністерство економіки України. – Режим доступу: http://www.uazakon.com/documents/date_6s/pg_gewqwi/index.htm.

Україна у цифрах2013: статистичний збірник/ [за ред. О. Г. Осауленка]. – К. : Державна служба статистики України, 2014. – 240 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Фінанси. Банківська справа.