DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2018.134366

Стійкість до потемніння м’якуша варених бульб міжвидових гібридів картоплі, їх беккросів

А. А. Подгаєцький, Н. В. Кравченко, А. А. Ставицький

Анотація


Наведено результати дослідження оцінки складних міжвидових гібридів картоплі, їх беккросів за потемнінням варених бульб. Визначено потенціал зразків, залучених до експерименту, за проявом ознаки, перспективність гібридів для використання в практичній селекції за напрямом дослідження, можливість поєднання серед оцінюваного матеріалу потемніння варених бульб та інших кулінарних властивостей, а також залежність між їх фенотиповим проявом.


Ключові слова


картопля; міжвидовий гібрид; потемніння варених бульб; розподіл матеріалу; агрономічна ознака

Повний текст:

PDF

Посилання


Shpaar D, Shuman P. Potato cultivation. Moscow, 1997. 248 p.

Ross Kh. Potato breeding. Problems and prospects. Moscow: Agropromizdat, 1989. 184 p.

Gray D, Yaghes JC. Tuber quality. In: PM Harris, editor. The Potato Crop. London: Chapman & Hall, 1978. P. 504–544.

Miiller K. Chemisch und physiologisch bedingte Ursachen von Blauf-leckigkeit, Rohverfarbung und Kochdunkelung der Kartoffel. Kartoffelbau. 1979; 30: 404–407.

Potato. In: VA Vitenko, MYu Vlasenko, VS Kutsenko, editors. Kyiv: Urozhai, 1978. 240 p.

Kuchko AA, Vlasenko MYu, Mytsko VM. Potato physiology and biochemistry. Kyiv: Dovira, 1998. 335 p.

Kuchko AA, Mytsko VM. Physiological basics of formation of potato yield and quality. Kyiv: Dovira, 1997. 142 p.

Moller KH, Vogel J. Selektions verfahren fur die Zuchtung von Speisekartoffeln. Zuchter. 1961; 31: 265–267.

Dalianis DC, Plaisted L, Peterson LS. Selection for freedom from after cooking darkening in a potato breeding program. Am. Pot. J. 1966; 43: 207–215.

Podhaetskyi AA, Kravchenko NV, Podhaetskyi AAn. Results of using interspecies hybrids derived from of the species Solanum bulbocastanum Dun. in potato breeding. Trudy po prikladnoi botanike, genetike i selektsii. 2017; 178(2): 33–37.

Banadysev SA et al. Methodological recommendations for the specialized evaluation of potato varieties. Minsk, 2003. 70 p.

Kutsenko VS, Osypchuk AA, Podhaietskyi AA et al. Methodology of studies on potato. Nemishaieve, 2002. 183 p.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Шпаар Д., Шуман П. Выращивание картофеля. М., 1997. 248 с.

Росс Х. Селекция картофеля. Проблемы и перспективы. М.: Агропромиздат, 1989. 184 с.

Gray D., Yaghes J.C. Tuber quality. In: P.M. Harris, ed. The Potato Crop. London: Chapman & Hall, 1978. P. 504–544.

Miiller K. Chemisch und physiologisch bedingte Ursachen von Blaufleckigkeit, Rohverfarbung und Kochdunkelung der Kartoffel. Kartoffelbau. 1979. 30. S. 404–407.

Картопля / за редакцією В.А. Вітенка, М.Ю. Власенка, В.С. Куценка. К.: Урожай, 1978. 240 с.

Кучко А.А., Власенко М.Ю., Мицько В.М. Фізіологія та біохімія картоплі. К.: Довіра, 1998. 335 с.

Кучко А.А., Мицько В.М. Фізіологічні основи формування врожаю і якості картоплі. К.: Довіра, 1997. 142 с.

Moller K.H., Vogel J. Selektions verfahrenfur die Zuchtung von Speisekartoffeln. Zuchter. 1961. № 31. S. 265–267.

Dalianis D.C., Plaisted L., Peterson L.S. Selection for freedom from after cooking darkening in a potato breeding program. Am. Pot. J. 1966. № 43. P. 207–215.

Подгаецкий А.А., Кравченко Н.В., Подгаецкий А.Ан. Результаты использования в селекции картофеля межвидовых гибридов с участием вида Solanum bulbocastanum Dun. Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2017. Т. 178. Вып. 2. С. 33–37.

Банадысев С.А. и др. Методические рекомендации по специализированной оценке сортов картофеля. Минск, 2003. 70 с.

Куценко В.С., Осипчук А.А., Подгаєцький А.А. та ін. Методика щодо проведення дослідження з картоплею. Немішаєве, 2002. 183 с.







Copyright (c) 2018 А. А. Подгаєцький

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)