DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2018.152128

Створення голозерних сортів та ліній ячменю ярого з високими харчовими якостями

Наталія Іванівна Васько, М. Р. Козаченко, В. В. Поздняков, О. Г. Наумов, П. М. Солонечний, О. Є. Важеніна, О. В. Солонечна, О. В. Зимогляд, Т. А. Шелякіна, Н. К. Ільченко, О. В. Анциферова, О. Г. Супрун, М. Л. Серік

Анотація


В Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН в 2015–2017 рр. проводили дослідження із встановлення залежності вмісту білка від умов вирощування, генотипу та визначення його біологічної цінності для виготовлення харчової продукції У зразків голозерного ячменю цей показник істотно вищий (12,05–15,46 %), ніж у плівчастих (10,91–13,82 %). У шестирядних ячменів вміст білка нижчий, ніж у двохрядних.


Ключові слова


селекція голозерного ячменю; сорт; вміст білка; біологічна цінність білка; вміст клітковини та золи; антиоксидантна активність; фенольні сполуки; звичайний та waxy крохмаль

Повний текст:

PDF

Посилання


Rybalka OI, Morgun BV, Polyshchuk SS. Barley as a product of functional nutrition. Kyiv: Logos, 2016. 620 p.

Byung-Kee Baik O, Steven E, Ulrich C. Barley for food: characteristics, improvement and renewed interest. J. of Cereal Sci. 2008; 48: 233–242.

Zheleznov AV, Kukoieva TV, Zheleznova NB. Naked barley: origin, dissemination and prospects of use. Vavilovskiy journal genetiki i selektsii.2013; 17(2): 286–296.

Rybalka OI, Polyshchuk SS, Pozdniakov VV, Didenko SYu. Antioxidant activity and other characteristics of the nutritional value of barley grain. Visnyk Kharkivskogo natsionalnogo agrarnogo universytetu. Ser. Biologiia. 2016; 3(39): 64–71.

Kyrdoglo EK, Polyshchuk SS, Chervonis MV.Methodology and results of breeding barley for food end-use. Proceedings on applied botany, genetics and breeding.2013; 171: 240–253.

Polyshchuk SS, Kyrdoglo EK, Chervonis MV. Development of initial material for breeding of cultivars naked barley for human consumption. Proceedings on applied botany, genetics and breeding.2013; 171: 253–257.

Bhatty RS. The potential of hull-less barley, a Review. Cereal Chemistry.1986; 63: 97–103.

Dickin E, Steele K, Edwards-Jones G, Wright D. Agronomic diversity of naked barley (Hordeum vulgare L.): a potential resource for breeding new food barley for Europe. Euphitica. 2012; 184: 85–99.

Ames N, Rhymer C, Rossnagel B. Utilization of diverse hulless barley properties to maximize food product quality. Cereal Food World.2006; 51: 23–28.

Newman R, Newman W. Barley for food and health. Science, Technology and Products. A John Wiley & Sons Inc., Publication. 2008.

Ulrich SE. Barley in food production / translated by Ulyanitskaya N. Zerno. 2010; 12. URL: www.zerno-ua/com.

Yusova OA, Nikolaiev OA. Assessment of new promising sources of increased performance and quality of barley grain in the southern forest-steppe of Western Siberia. Vestnik Krasnoiarskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 2016; 12: 26–32.

Kolmakov YuV, Aniskov NI. Evaluation of and requirements to quality grain of naked groat barley. Agrarnyi vestnik Yugo-Vostoka. 2009; 3: 21–23.

Glukhotsev VV, Drovalieva NV. The qualitative composition of spring barley grain protein under the conditions of the Middle Volga region. Zernovoie khoziaystvo Rossii. 2012; 2(20). URL: www.zhros.ru/num23(5).../st07_02_2012_20_Gluxovcev.ht...

Turnbull KM, Rahman S. Review – Endosperm texture in wheat. J. Cereal Sci. 2002; 36: 327–337.

Osman RO, Abd El Gelil FM, El-Naamany HM, Davood MG. Oil content and fatty acid composition of some varieties of barley and sorghum grains. Grasas y Aceites. 2000; 51(3): 157–162. doi: 10.3989/gya.2000.v51.i3.472.

Ozcan MM, Aljuhaimi F, Uslu N. Effect of malt process steps on bioactive properties and fatty acid composition of barley, green malt and malt grains. J. of Food Science and Technology. 2017; 55(1): 226–232. doi: 10.1007/s13197-017-2920-1.

Fedak G, La Roche I. Lipid and fatty acid composition of barley kernels. Can. J. of Plant Science. 1977; 57(1): 257–260. doi: 10.4141/cjps77-035.

De Man W, Bruyneel P. Fatty acid content and composition in relation to grain-size in barley. Phytochemistry. 1987; 26: 1307–1310.

Zhigang Han, Jingjie Zhang, Shengguan Cai, Xiaohui Chen, Xiaoyan Quan, Guoping Zhang. Association mapping for total polyphenol content, total flavonoid content and antioxidant activity in barley. BMC Genomics. 2018; 19: 81–90. doi: 10.1186/S12864-018-4483-6.

Yoshida A, Sonoda K, Nogata Y, Nagamine T, Sato M, Oki T, Hashimoto Sh, Ohta H. Determination of free and bound phenolic acid, and evaluation activities and total polyphenolic contents in selected pearled barley. Food Sci. Technol. Res. 2010; 16(3): 215–224.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Рибалка О.І., Моргун Б.В., Поліщук С.С. Ячмінь як продукт функціонального харчування. Київ: Логос, 2016. 620 с.

Byung-Kee Baik O., Steven E., Ulrich C. Barley for food: characteristics, improvement and renewed interest. J. Of Cereal Sci. 2008. Vol. 48. P. 233–242.

Железнов А.В., Кукоева Т.В., Железнова Н.Б. Ячмень голозерный: происхождение, распространение и перспективы использования. Вавиловский журнал генетики и селекции. 2013. Т. 17. № 2. С. 286–296.

Рибалка О.І., Поліщук С.С., Поздняков В.В., Діденко С.Ю. Антиоксидантна активність та інші характеристики харчової цінності зерна ячменю. Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія Біологія. 2016. Вип. 3(39). С. 64–71.

Кирдогло Е.К., Полищук С.С., Червонис М.В. Методология и результаты селекции ячменя пищевого использования. Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. Т. 171. Генетические ресурсы овса, ржи, ячменя. 2013. С. 240–253.

Полищук С.С., Кирдогло Е.К., Червонис М.В. Создание исходного материала для селекции сортов голозерного ячменя пищевого использования. Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. Т. 171. Генетические ресурсы овса, ржи, ячменя. 2013. С. 253–257.

Bhatty R.S. The potential of hull-less barley, a Review. Cereal Chemistry. 1986. Vol. 63. P. 97–103.

Dickin E., Steele K., Edwards-Jones G., Wright D. Agronomic diversity of naked barley (Hordeum vulgare L.): a potential resource for breeding new food barley for Europe. Euphitica. 2012. Vol. 184. P. 85–99.

Ames N., Rhymer C., Rossnagel B. Utilization of diverse hulless barley properties to maximize food product quality. Cereal Food World. 2006. Vol. 51. P. 23–28.

Newman R., Newman W. Barley for food and health. Science, Technology and Products. A John Wiley & Sons Inc., Publication. 2008.

Ульрих С.Е. Ячмень в производстве продуктов питания / перевод Уляницкой Н. Зерно. 2010. № 12. www.zerno-ua/com.

Юсова О.А., Николаев О.А. Оценка новых перспективных источников повышенных продуктивности и качества зерна ячменя в условиях южной Лесостепи Западной Сибири. Вестник Красноярского государственного аграрного университета. 2016. № 12. С. 26–32.

Колмаков Ю.В., Аниськов Н.И. Оценка и требования к качеству зерна голозерного крупяного ячменя. Аграрный вестник Юго-Востока. 2009. № 3. С. 21–23.

Глуховцев В.В., Дровальева Н.В. Качественный состав белка зерна ярового ячменя в условиях Среднего Поволжья. Зерновое хозяйство России. 2012. № 2(20). www.zhros.ru/num23(5).../st07_02_2012_20_Gluxovcev.ht...

Turnbull K.M., Rahman S. Review – Endosperm texture in wheat. J. Cereal Sci. 2002. No 36. Р. 327–337.

Osman R.O., Abd El Gelil F.M., El-Naamany H.M., Davood M.G. Oil content and fatty acid composition of some varieties of barley and sorghum grains. Grasas y Aceites. 2000. No 51(3). P. 157–162. doi: 10.3989/gya.2000.v51.i3.472.

Ozcan M.M., Aljuhaimi F., Uslu N. Effect of malt process steps on bioactive properties and fatty acid composition of barley, green malt and malt grains. J. of Food Science and Technology. 2017. No 55(1). P. 226–232. doi: 10.1007/s13197-017-2920-1.

Fedak G., La Roche I. Lipid and fatty acid composition of barley kernels. Can. J. of Plant Science. 1977. No 57(1). P. 257–260. doi: 10.4141/cjps77-035.

De Man W., Bruyneel P. Fatty acid content and composition in relation to grain-size in barley. Phytochemistry. 1987. No 26. P. 1307–1310.

Zhigang Han, Jingjie Zhang, Shengguan Cai, Xiaohui Chen, Xiaoyan Quan, Guoping Zhang. Association mapping for total polyphenol content, total flavonoid content and antioxidant activity in barley. BMC Genomics. 2018. No 19. P. 81–90. doi: 10.1186/S12864-018-4483-6.

Yoshida A., Sonoda K., Nogata Y., Nagamine T., Sato M., Oki T., Hashimoto Sh., Ohta H. Determination of free and bound phenolic acid, and evaluation activites and total polyphenolic contents in selected pearled barley. Food Sci. Technol. Res. 2010. No 16(3). P. 215–224.







Copyright (c) 2018 Наталія Іванівна Васько

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)