Створення голозерних сортів та ліній ячменю ярого з високими харчовими якостями

Автор(и)

  • Наталія Іванівна Васько Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2421-1625
  • М. Р. Козаченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • В. В. Поздняков Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • О. Г. Наумов Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • П. М. Солонечний Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • О. Є. Важеніна Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • О. В. Солонечна Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • О. В. Зимогляд Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • Т. А. Шелякіна Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • Н. К. Ільченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • О. В. Анциферова Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • О. Г. Супрун Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • М. Л. Серік Державний університет харчування та торгівлі, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2018.152128

Ключові слова:

селекція голозерного ячменю, сорт, вміст білка, біологічна цінність білка, вміст клітковини та золи, антиоксидантна активність, фенольні сполуки, звичайний та waxy крохмаль

Анотація

В Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН в 2015–2017 рр. проводили дослідження із встановлення залежності вмісту білка від умов вирощування, генотипу та визначення його біологічної цінності для виготовлення харчової продукції У зразків голозерного ячменю цей показник істотно вищий (12,05–15,46 %), ніж у плівчастих (10,91–13,82 %). У шестирядних ячменів вміст білка нижчий, ніж у двохрядних.

Посилання

Rybalka OI, Morgun BV, Polyshchuk SS. Barley as a product of functional nutrition. Kyiv: Logos, 2016. 620 p.

Byung-Kee Baik O, Steven E, Ulrich C. Barley for food: characteristics, improvement and renewed interest. J. of Cereal Sci. 2008; 48: 233–242.

Zheleznov AV, Kukoieva TV, Zheleznova NB. Naked barley: origin, dissemination and prospects of use. Vavilovskiy journal genetiki i selektsii.2013; 17(2): 286–296.

Rybalka OI, Polyshchuk SS, Pozdniakov VV, Didenko SYu. Antioxidant activity and other characteristics of the nutritional value of barley grain. Visnyk Kharkivskogo natsionalnogo agrarnogo universytetu. Ser. Biologiia. 2016; 3(39): 64–71.

Kyrdoglo EK, Polyshchuk SS, Chervonis MV.Methodology and results of breeding barley for food end-use. Proceedings on applied botany, genetics and breeding.2013; 171: 240–253.

Polyshchuk SS, Kyrdoglo EK, Chervonis MV. Development of initial material for breeding of cultivars naked barley for human consumption. Proceedings on applied botany, genetics and breeding.2013; 171: 253–257.

Bhatty RS. The potential of hull-less barley, a Review. Cereal Chemistry.1986; 63: 97–103.

Dickin E, Steele K, Edwards-Jones G, Wright D. Agronomic diversity of naked barley (Hordeum vulgare L.): a potential resource for breeding new food barley for Europe. Euphitica. 2012; 184: 85–99.

Ames N, Rhymer C, Rossnagel B. Utilization of diverse hulless barley properties to maximize food product quality. Cereal Food World.2006; 51: 23–28.

Newman R, Newman W. Barley for food and health. Science, Technology and Products. A John Wiley & Sons Inc., Publication. 2008.

Ulrich SE. Barley in food production / translated by Ulyanitskaya N. Zerno. 2010; 12. URL: www.zerno-ua/com.

Yusova OA, Nikolaiev OA. Assessment of new promising sources of increased performance and quality of barley grain in the southern forest-steppe of Western Siberia. Vestnik Krasnoiarskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 2016; 12: 26–32.

Kolmakov YuV, Aniskov NI. Evaluation of and requirements to quality grain of naked groat barley. Agrarnyi vestnik Yugo-Vostoka. 2009; 3: 21–23.

Glukhotsev VV, Drovalieva NV. The qualitative composition of spring barley grain protein under the conditions of the Middle Volga region. Zernovoie khoziaystvo Rossii. 2012; 2(20). URL: www.zhros.ru/num23(5).../st07_02_2012_20_Gluxovcev.ht...

Turnbull KM, Rahman S. Review – Endosperm texture in wheat. J. Cereal Sci. 2002; 36: 327–337.

Osman RO, Abd El Gelil FM, El-Naamany HM, Davood MG. Oil content and fatty acid composition of some varieties of barley and sorghum grains. Grasas y Aceites. 2000; 51(3): 157–162. doi: 10.3989/gya.2000.v51.i3.472.

Ozcan MM, Aljuhaimi F, Uslu N. Effect of malt process steps on bioactive properties and fatty acid composition of barley, green malt and malt grains. J. of Food Science and Technology. 2017; 55(1): 226–232. doi: 10.1007/s13197-017-2920-1.

Fedak G, La Roche I. Lipid and fatty acid composition of barley kernels. Can. J. of Plant Science. 1977; 57(1): 257–260. doi: 10.4141/cjps77-035.

De Man W, Bruyneel P. Fatty acid content and composition in relation to grain-size in barley. Phytochemistry. 1987; 26: 1307–1310.

Zhigang Han, Jingjie Zhang, Shengguan Cai, Xiaohui Chen, Xiaoyan Quan, Guoping Zhang. Association mapping for total polyphenol content, total flavonoid content and antioxidant activity in barley. BMC Genomics. 2018; 19: 81–90. doi: 10.1186/S12864-018-4483-6.

Yoshida A, Sonoda K, Nogata Y, Nagamine T, Sato M, Oki T, Hashimoto Sh, Ohta H. Determination of free and bound phenolic acid, and evaluation activities and total polyphenolic contents in selected pearled barley. Food Sci. Technol. Res. 2010; 16(3): 215–224.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-28

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ