Оцінка екологічної пластичності та стабільність сортів гарбуза великоплідного за основними цінними господарськими показниками в умовах лісостепу України

Автор(и)

  • В. В. Хареба НУБіП НААН, Ukraine
  • О. В. Хареба НУБіП НААН, Ukraine
  • В. В. Кокойко НУБіП НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2019.190455

Ключові слова:

гарбуз, Cucurbita maxima Duch., екологічна, стабільність, пластичність

Анотація

Викладено результати дослідження підбору високопластичних, стабільних за продуктивністю, та якістю плодів сортів гарбуза великоплідного (Cucurbita maxima Duch.) Ждана, Ювілей, Славута, Польовичка для вирощування в умовах Лісостепу України. В результаті проведених досліджень підібрано сорти гарбуза великоплідного Ювілей та Польовичка, які характеризуються високими показниками адаптивності за загальною врожайністю плодів та сорти Славута і Ювілей з високим вмістом у м’якуші плодів загальних цукрів та провітаміну А.

 

Посилання

Kokoiko VV. Performance and fruit quality of different pumpkin varieties on organic growing. Scientific reports of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. 2015; 1. URL: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Nd_2015_1_8.pdf.

Knysh VY. Melon cultivation in the South of Ukraine. Ovoshchevodstvo. 2012; 7: 64–70.

Climate and performance of vegetables in Ukraine. Odesa: Ekolohiia, 2010. 367 p.

Zhuchenko AA. Adaptive plant production (environmental and genetic basics). Cisinau: Shtiintsa, 1990. 432 p.

Hurin MV. Environmental plasticity and performance stability in F1 tomato hybrids. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo. 2012; 58: 145–151.

Muliarchuk OI. Environmental plasticity of white cabbage varieties. Scientific reports of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. 2011; 6. URL: http://nbuv.gov.ua/e-pdf/Nd_2011_6/11moi.pdf.

Bilenka OM, Shulgina LM. Environmental stability of breeding material of common onion. Ovochivnytstvo I bashtannytstvo. 2016; 22 ; 19–25.

Kormosh SM. Adaptive capacity of collection accessions of annual pepper Cápsicum ánnuum (paprika) pepper to develop commercially effective varieties. Scientific reports of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. 2019; 4. (80) URL: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/dopovidi2019.04.004/11357.

Horova TK, Kyriukhina NO. Parameters of environmental plasticity and root yield stability in F1 hybrids of Raphanus sativus L. Visnyk Poltavskoyi derzhavnoyi agrarnoyi akademiyi. 2010; 2: 18–20.

Khareba OV, Horova TK. Adaptive capacity, stability and plasticity of loose-leaved lettuce in changing environments. Visnyk agrarnoyi nauky. 2019; 1: 27–32.

Sokol TV, Petrenkova VP, Kobyzieva LN. Ecological plasticity and stability of pea gene pool samples for disease and pest resistance. Sel. Nasinn. 2012; 101: 20−29.

Royik MV, Kornieieva МО. Ecological stability and plasticity of perspective hybrids of sugar beet. Tsukrovi buriaky. 2017; 3: 4–8.

Kylchevskyi AV, Khotylova LV. Evaluation of the adaptive capacity and stability of vegetable varieties and hybrids. Methodological guidelines for environmental out-of-doors trials of vegetables. Moscow, 1985. Part II. P. 43–53.

Eberhart SA, Rassel WA. Stability parametres for comparing varieties. Crop Sci. 1966; 6: 36–40.

Experimentation methods in vegetable and melon growing. In: HL Bondarenko, KI Yakovenko,eds. Kharkiv: Osnova, 2001. 369 p.

Pochynok KhN. Methods of biochemical analysis of plants. Kyiv.: Naukova dumka, 1986. 334 p.

Dospekhov BA. Methods of field exherience. Moscow: Kolos, 1985. 416 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-28

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ