DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2020.207011

Поліпшення форми коренеплоду буряків цукрових в селекції на продуктивність

O. А. Parfenіuk

Анотація


Представлено результати досліджень з оцінки вихідного матеріалу буряків цукрових і кормових та гібридів, отриманих на їх основі, за формою коренеплоду і рівнем продуктивності. Створено рекомбінантні матеріали буряків з поліпшеними параметрами форми коренеплоду, вивчено характер зміни їх біометричних показників. Доведено підвищення рівня продуктивності буряків цукрових зі зміною форми коренеплоду з конічної на овально-конічну. Відібрано високопродуктивні багаторосткові запилювачі буряків цукрових покоління ВС1 і ВС2 з поліпшеними параметрами форми коренеплоду.


Ключові слова


буряки цукрові; буряки кормові; вихідний матеріал; багаторостковий запилювач; гібрид; форма коренеплоду; продуктивність

Повний текст:

PDF

Посилання


Zubenko VF, Royik MV, Ivashchenko OO, Gizbulin NG, Sabluk V. Beet growing. Problems of intensification and resource conservation. Zubenko VF, ed. Kyiv: Alpha-stevia LTD; 2007. 486 p.

Frese L, Desprez B, Ziegler D. Potential of genetic resources and breeding strategies for base-broadening in Beta. In: Cooper HD, Spillane C, Hodgkin T, editors. Broadening the genetic base of crop production. UK: Wallingford, 2001. P. 295–309.

Royik MV, Kornieieva MO. Hybrids of the new generation of sugar beet and their role in the process of intensification of the industry. Sortovyvchennya ta okhorona prav na sorty roslyn. 2006; 3: 71–82. DOI: 10.21498/2518-1017.3.2006.67681.

Royik MV, Zuiev MM, Borysiuk VO. On the morphological characteristics of sugar beet plants and their impact on the productivity and quality of mechanized harvesting. Zbirnyk naukovykh prats Instytutu tsukrovykh buryakiv UAAN. 2000; 2 (2): 146–166.

Tsialtas JT, Maslaris N. Sugar beet root shape and its relation with yield and quality. Sugar Tech. 2010; 12 (1): 47–52. DOI: 10.1007/s12355-010-0009-5.

Royik MV, Kornieieva MO. The shape of roots as an important ecological and selection feature of sugar beets. Increase in the beet production efficiency and ecology and waste challenges. Kyiv, 1994. Р. 33–34.

Peretiatko VG, Borshkivskyi IM. Selection to improve the shape and size of roots. Tsukrovi buryaky. 2002; 3: 16–21.

Khomenko OI, Pushanko MM. Interdependence of geometric characteristics and associated contamination of sugar beet roots. Kharchova promyslovist. 2008; 6: 12–15

Mazlumov AL. About the shape of the sugar beet root. Biulleten sahartresta. 1926; 11: 8–42.

Kajanus B. Uber die Farbenvariation der Beta-Ruben. Z. fur Pflanzenzuchtung. 1917; 5(4): 357–372.

Royik MV, Gisbullin NG, Sinchenko VM, Prysiazhniuk OI. Methods of research in beet growing. Іn: Royik MV, Gizbullyn NG, editors. Kyiv: FOP Korzun D.Yu., 2014. 374 p.

Dospekhov BA. Methods of field experiments with the basic of statistical procesing of research resalts. Mоscow: Agropromizdat, 1985. 351 p.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Зубенко В.Ф., Роїк М.В., Іващенко О.О., Гізбулін Н.Г., Саблук В. Буряківництво. Проблеми інтенсифікації та ресурсозбереження / за ред. В. Ф. Зубенка. Київ: НВП ТОВ "Альфа-стевія ЛТД", 2007. 488 с.

Frese L., Desprez B., Ziegler D. Potential of genetic resources and breeding strategies for base-broadening in Beta. Broadening the genetic base of crop production / ed. Cooper H.D., Spillane C., Hodgkin T. UK: Wallingford, 2001. Р. 295–309. DOI:10.1079/9780851994116.0295.

Роїк М.В., Корнєєва М.О. Гібриди нового покоління цукрового буряку і їхня роль у процесі інтенсифікації галузі. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2006. № 3. С. 71–82. DOI: 10.21498/2518-1017.3.2006.67681.

Роїк М.В., Зуєв М.М., Борисюк В.О. Про морфологічні ознаки рослин цукрових буряків та їх вплив на продуктивність і якість механізованого збирання. Збірник наукових праць Інституту цукрових буряків УААН. 2000. Вип. 2(2). С. 146–166.

Tsialtas J.T., Maslaris N. Sugar beet root shape and its relation with yield and quality. Sugar Tech. 2010. No 12(1). P. 47–52. DOI: 10.1007/s12355-010-0009-5.

Роїк М.В., Корнєєва М.О. Форма коренеплодів як важлива еколого-селекційна ознака цукрових буряків. Підвищення ефективності бурякового виробництва та проблеми екології і відходів. Київ, 1994. С. 33–34.

Перетятько В.Г., Боршківський І.М. Селекція на удосконалення форми і розмірів коренеплодів. Цукрові буряки. 2002. № 3. С. 16–21.

Хоменко О.І, Пушанко М.М. Взаємозалежність геометричних характеристик та зв’язаної забрудненості коренеплодів цукрових буряків. Харчова промисловість. 2008. № 6. С. 12–15.

Мазлумов А.Л. О форме корня сахарной свеклы. Бюллетень сахартреста. 1926. № 11. С. 8–42.

Kajanus B. Uber die Farbenvariation der Beta-Ruben. Z. fur Pflanzenzuchtung. 1917. Bd. 5. № 4. S. 357–372.

Роїк М.В., Гізбуллін Н.Г., Сінченко В.М., Присяжнюк О.І. та ін. Методики проведення досліджень у буряківництві. За. ред. М.В. Роїка та Н.Г. Гізбулліна. Київ: ФОП Корзун Д. Ю., 2014. 374 с.

Доспехов Б.А. Методика полевого опыта с основами статистической обработки результатов исследований. Москва: Агропромиздат, 1985. 351 с.







Copyright (c) 2020 O. А. Parfenіuk

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)