Ріст рослин та динаміка накопичення зеленої маси та сухої речовини в сівозмінах і беззмінних посівах в умовах зрошення

Автор(и)

  • Sh. H. Ahmedov Азербайджанський НІІ Землеробства, Ukraine
  • M. Y. Rzayev Азербайджанський НІІ Землеробства, Ukraine
  • P. M. Mammadova Азербайджанський НІІ Землеробства, Ukraine
  • Z. M. Abdullayeva Азербайджанський НІІ Землеробства, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2020.207158

Ключові слова:

соя, рослина, ґрунт, сівозміна, беззмінний посів, зелена маса, суха речовина

Анотація

Вступ. У системі інтенсивного землеробства родючість ґрунту підвищується за рахунок забезпечення достатньої кількості органічних і мінеральних добрив та правильного застосування необхідних меліоративних заходів, створення ефективного біорізноманіття на сільськогосподарських землях. Застосування сівозміни відіграє важливу роль при збереженні та відновленні родючості ґрунтів, підвищенні врожайності культур, що вирощуються.

Поряд із зерновими культурами особливу роль у сівозміні відіграють високопотенційні соєві боби, які є важливими для забезпечення продовольством, покращенні родючості ґрунтів та, як зелений корм, для розвитку тваринництва.

Матеріали та методи. Було дано порівняльні результати сівозміни з беззмінним посівом у відповідності до дослідження, проведеного відділом «Стійкого землеробства та диверсифікації рослин» в Апшеронському підсобному дослідному господарстві в 2015–2017 рр. Було одержано вагомі результати при ефективному використанні органічної речовини залишків коренів та рослинних решток іншими рослинами.

Обговорення результатів. У сівозміні в порівнянні з беззмінним посівом у фазі утворення бобів зелена маса сої збільшилася на 2,15 т/га, при зборі сухої біомаси – на 0,69 т/га.

Згідно одержаним результатам кількість рослинних залишків, зібраних у 0–40 см шарі ґрунту з гектара збільшилася в сівозміні у сої від 2,38 т до 2,68 т, у озимої пшениці від 4,38 т до 4,76 т, у ячменю від 3, 95 т до 4,21 т.

Висновки. За результатами дослідження ріст і розвиток рослин у беззмінних посівах уповільнюється. Найвищими показники висоти, накопичення зеленої та сухої біомаси, кореневої маси та врожайності були в сівозміні.

Посилання

Ismailov GG. Influence of short crop rotations and monocrops of cereals and intertilled crop on soil fertility and yields on irrigation in Azerbaijan. Astana–Shortlandy, Kazakhstan. Proc. of Intern. confer. «Know-till’ and fruit rotation – the basis of the agrarian policy of resource-saving agriculture for the intensification of sustainable production». 2009. P. 235.

Mammadov Q, Seferov A, Mustafayeva Z. Fundamentals of agriculture and plant production. Baku: Elm, 2008. 324 p.

Movsumov ZR. Scientific basics of the effectiveness of plant nutrients and their balance in crop rotation. Baku: Elm, 2006. 248 p.

Mammadov QS. Socio-economic and environmental foundations of the efficient use of land resources in Azerbaijan. Bakı: Elm. 856 p.

İsmayilov QH. Effects of weeds on soil fertility in agricultural technologies. Azerbaijan Agrarian Scientific Journal. 2009. № 5. P. 22–23

Protection and restoration of soil fertility in the conditions of crop diversification on the Absheron irrigation. Proc. of the Republican scientific-practical conference. Ganja, 2016. P. 62–65.

Aliev CA, Akbarov ZI, Nabijev MH. Irrigation of the Azerbaijani SSR. Soybean cultivation on irrigation. Baku, 1982. 51 p.

Talai CM, Rzayev MY, Cümşüdov İM, Abdullayeva ZM. Recommended rotation patterns for agriculture. Baku, 2017.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-03

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО, НАСІННИЦТВО І НАСІННЄЗНАВСТВО