Особливості створення екстрасильного сорту пшениці м’якої озимої мудрість Одеська та реалізації його генетичного потенціалу

Автор(и)

  • М. А. Lytvynenko Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, Ukraine
  • Ye. А. Holub Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, Ukraine
  • R. І. Lytvynenko Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, Ukraine
  • Z. V. Shcherbyna Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2020.222307

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, сорт, генотип, хлібопекарська якість, система оцінок, добір

Анотація

Викладено результати 15-річних багатоетапних досліджень, проведених у Селекційно-генетичному інституті – Національному центрі насіннєзнавства та сортовивчення (СГІ – НЦНС), спрямованих на ідентифікацію та добір екстрасильних генотипів пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.). На прикладі створення високоякісного сорту Мудрість одеська показано особливості практичного виконання програми селекції на підвищення показників хлібопекарської якості зерна до рівня екстрасильних пшениць; визначено фактори, які впливають на реалізацію генетичного потенціалу таких генотипів

Посилання

Shelepov VV, Ishchenko VI, Chebakov MP, Lebedyeva HD. Variety and its importance in yield increasing. Plant Varieties Studying and Protection. 2006; 3: 108–115. DOI: 10.21498/2518-1017.3.2006.67727.

Kazanok AA, Lavrenko NN. Yield capacity and grain quality of winter bread wheat varieties, depending on technological methods of cultivation in the South of Ukraine. Puti povysheniya effektivnosti oroshayemogo zemledeliya. 2015; 3(59): 124–127.

Zhemela HP, Kuznetsova OA. Influence of varietal features on the performance and grain quality of winter bread wheat. Visnyk Poltavskoyi derzhavnoyi ahrarnoyi akademiyi. 2012; 3: 23–25.

Kompaniyets VO, Solodushko MM, Kulyk AO. The economic efficiency of growing of modern winter wheat varieties in the Northern Steppe of Ukraine. Visnyk Poltavskoyi derzhavnoyi ahrarnoyi akademiyi. 2015; 4: 81–85. DOI: 10.31210/visnyk2015.04.21.

Lytvynenko MA. 100-year history of the development of bread winter wheat breeding programs. Plant Varieties Studying and Protection. 2012; 2: 75–78. DOI: 10.21498/2518-1017.2(31).2016.70324.

Burdenyuk-Tarasevich LA. Major breeding trends of winter bread wheat with increased adaptability in the Forest-Steppe of Ukraine. Vísnik Bílotserkívskogo derzhavnogo agrarnogo uníversitetu. 2008; 52: 12–18.

Ulich LI, Korkhova MM, Kotynina OA. Yield capacity of new winter wheat (Triticum aestivum L.) varieties, depending on sowing time. Plant Varieties Studying and Protection. 2009; 9: 91–96. DOI: 10.21498/2518-1017.1(9(.2009.66253.

Vlasiuk OS, Kyryliuk DP, Voitov OD, Naraievska OO. Yield capacity and phytosanitary condition of winter wheat, depending on sowing time and seeding rates. Zbirnyk naukovykh prats Podilskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu. 2013; 21: 48–52.

Gyrka AD. Features of realization the productivity potential of winter and spring wheat varieties in northern Steppe of Ukraine. Byuleten Instytutu silskoho hospodarstva stepovoyi zony NAAN Ukrayiny. 2016; 11: 27–30.

Volkodav VV. Methods of the state variety trials of agricultural crops. The general part. Kyiv, 2000. Part 1. P. 69–72.

Poperelya FA. Gliadin polymorphism and its relationship with grain quality, performance and adaptability of winter bread wheat varieties. In: Breeding, seed production and intensive technology of winter wheat cultivation. Moscow: Agropromizdat, 1989. P. 138–150.

Eberhart SA, Russell WA. Stability parameters for comparing varieties. Crop Science. 1966; 6(1): 36–40.

Zykin VA, Belan IA, Yusov VS et al. Environmental plasticity of agricultural plants (method and assessment). Ufa, 2011. 97 p.

Dospekhov BA. Methods of field experience. Moscow: Agropromizdat, 1985. 351 p.

Rokitskiy PF. Biostatistics. Minsk: Vysshaya shkola, 1973. 318 p.

Lytvynenko MA, Holub YeA, Khomenko TM. Peculiarities of creation and identification of winter bread wheat (Triticum aestivum L.) varieties, which are extra strong in terms of bread-making scores. Plant Varieties Studyingand Protection. 2018; 14(2): 66–74. DOI: 10.21498/2518-1017.14.1. 2018.126511.

Lytvynenko MA, Holub YeA. Theoretical aspects of the breeding of winter bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes, which are extra strong in terms of grain quality. Zbirnyk naukovykh prats SHI–NTsNS. 2017; 30: 9–21.

Lytvynenko MA, Holub YeA. Criteria for identification of extra strong genotypes. Zbirnyk naukovykh prats SHI – NTsNS. 2011; 17: 82–95.

Lytvynenko MA, Holub YeA. Peculiarities of the breeding of winter bread wheat genotypes, which are extra strong in terms of grain quality. Visnyk ahrarnoi nauky. 2013; 10: 37–42.

Lytvynenko MA, Holub YeA. SDS-30 sedimentation efficiency in winter bread wheat (Triticum aestivum L.) breeding for bread-making qiality. Zbirnyk naukovykh prats SHI–NTs NS. 2017; 29(69): 6–18.

Lytvynenko MA, Maksymov MH, Chervonis MV. Panna – the first commercial variety of super strong winter bread wheat. Zbirnyk naukovykh prats SHI – NATs NAIS. 2004; 5(45): 144–157.

Ulich OL, Karazhbei HM, Kozak SV. Morphoagrobiological features and performance of new winter bread wheat varieties at Kirovograd Variety Research Station. Plant Varieties Studyingand Protection. 2017; 13(1): 95–99. DOI: 10.21498/2518-1017.13.1.2017.97370.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-30

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ