Вихідний матеріал для селекції технологічних сортів сочевиці

Автор(и)

  • O. M. Bezuhla Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • L. N. Kobyzeva Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2021.236980

Ключові слова:

сочевиця, поповнення колекції, врожайність, вміст протеїну, засвоюваність насіння, простота виробництва

Анотація

Матеріали і методи. У Національному центрі генетичних ресурсів рослин України на 01.01.2021 р. сформовано колекцію сочевиці у кількості 1101 зразок з 54 країн світу, з них 90 зразків – українського походження. Серед них 17 % – селекційні сорти, 45 % – селекційні лінії, 37 % – сорти та форми народної селекції та приблизно 1 % – п’ять дикорослих видів сочевиці. Оцінку колекційних зразків проводили згідно чинних методик.

Метою нашої роботи було виділити джерела цінних господарських ознак для селекції технологічних сортів сочевиці. Задача – вивчити колекційний матеріал за ознаками, що обумовлюють технологічність та запропонувати для селекції вихідний матеріал.

Обговорення результатів. За результатами багаторічних досліджень виділено та запропоновано для створення технологічних сортів сочевиці вихідний матеріал за ознаками: висока урожайність насіння – 11 джерел морфотипу macrosperma (Красноградська 5 походженням з України з масою 1000 насінин 73 г, 1913 T 15 з Канади – 66 г, UD0600141 з Іспанії – 91 г та інші) та 25 джерел морфотипу microsperma (UD0600707 з України – 34 г, Миледи з Росії – 38 г, CDC Redcap з Канади – 38 г та інші); придатність до механізованого збирання урожаю – шість джерел морфотипу macrosperma (Місцева 5 з України, Ilina зі Словаччини, 1921 T 11 з Канади та інші) та 18 джерел морфотипу microsperma (Новоуренская 3565 з Росії, Поздняя з Чехії, CDC Redwing з Канади та інші); покращений біохімічний склад та високі кулінарні властивості насіння – три джерела морфотипу macrosperma (місцеві зразки UD0600141 з Іспанії, UD0600329 Сирії, UD0600151 Мексики) та 10 джерел морфотипу microsperma (місцеві зразки UD0600451 з Болгарії, UD0600017 Афганістану, UD0600979 Ізраїлю та інші).

Висновки. За 30 років активної роботи Національного центру генетичних ресурсів рослин України зібрано та вивчено різноманітний і оригінальний вихідний матеріал сочевиці, виділено джерела цінних господарських ознак для використання в селекційних програмах науково-дослідних установ України та інших країн

Посилання

Babych AO. Feed and protein resources of the world. Kyiv: Urozhay, 1995. 298 p.

Pavlovskaya NYe, Zotikov VI, Korniyenko NN et al. Biochemistry of grain legumes and graots crops. Monograph. Oryol, 2010. 298 p.

Klysha AI, Koval OM. Grain legume breeding results and trends. Biuleten Instytutu Zernovoho Hospodarstva. 2005; 26–27: 142–147.

Klysha AI, Kulinich OO. Lentil performance elements and their impact on yield. Sel. Nasinn. 2005; 90: 268–274.

Shevchenko AM, Yerokhina NS. Starting material for lentil breeding in Luhansk Institute of Agricultural Production. Breeding for stable production of vegetable protein. Zbіrnik Naukovykh Prats Luganskoho Natsionalnoho Ahrarnho Universytetu. Series "Silskohospodarski Nauki", 2002; 20(32): 36–39.

Vishnyakova M. Gene pool of grain legumes in the All-Union Research Institute of Plant Breeding – a source of starting material for promising areas of selection. Domestic Plant Genetic Resources. Problems of Mobilization, Inventory, Preservation and Investigation of the Gene Pools of the Most Important Agricultural Crops to Solve Priority Problems in Breeding: Abstracts of International Scientific and Practical. Conf. (Nov. 13–16, 2001). St. Petersburg, 2001. P. 236–238.

Kobyzeva LN, Bezuhla OM, Sylenko SI et al. Methodical recommendations for studying the genetic resources of grain legumes. NAAS. Kharkiv: Plant Production Institute named after V.Ya. Yuriev, 2016. 84 p.

CMEA’s international classifier of the genus Lens Mill. Leningrad, 1985. 39 p.

Kyrychenko VV, Kobyzeva LN, Bezuhla OM et al. Lentil gene pool in Ukraine. Monograph. Kharkiv, 2016. 202 p.

Smirnova-Ikonnikova MI, Korsakov NI, Veselova YeP et al. Biochemical studies of soybean seeds. Trudy po Prikladnoy Botanike, Genetike i Selektsii. 1971: 18–24.

Komamorov VI. Technological assessments of pea, lentil, bean. Methodical instructions. St. Petersburg: VIR, 1992. 18 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-12

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ