Продуктивний потенціал цукерових буряків з поліпшеною формою коренеплоду в селекції на гетерозис

Автор(и)

  • O. А. Parfenіuk Tobacco Experimental Station of the National Research Center “Institute of Agriculture of NAAS”, Ukraine
  • S. H. Trush Tobacco Experimental Station of the National Research Center “Institute of Agriculture of NAAS”, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2021.236995

Ключові слова:

цукрові буряки, вихідний матеріал, гібрид, гетерозис, форма коренеплоду, індекс форми, продуктивність

Анотація

Мета дослідження – підвищення продуктивності гібридів цукрових буряків із застосуванням комплексних підходів формування, ідентифікації та добору комбінаційно-цінних батьківських компонентів. Оцінка продуктивного потенціалу експериментальних гібридів цукрових буряків, створених на основі батьківських компонентів з поліпшеною формою коренеплоду.

Матеріали і методика. Дослідження проводили на Дослідній станції тютюнництва ННЦ «ІЗ НААН» у лабораторії селекції цукрових буряків у 2018–2020 рр. Вихідним матеріалом для польових дослідів були 66 експериментальних диплоїдних гібридів цукрових буряків, створених на основі батьківських компонентів різного генетичного походження.

Створення нового вихідного матеріалу цукрових буряків проведено із застосуванням класичних методів селекції за загальноприйнятими методиками. Експериментальні гібриди цукрових буряків на ЦЧС основі досліджено за комплексом цінних господарських ознак відповідно до методик сортовипробування, розроблених в Інституті біоенергетичних культур та цукрових буряків НААН.

Обговорення результатів. Аналіз продуктивності гібридів цукрових буряків, створених на основі батьківських компонентів з поліпшеною формою коренеплоду (овально-конічною) доводить, що за врожайністю коренеплодів, збору та виходу цукру вони істотно перевищують груповий стандарт. Цукристість цих коренеплодів була нижчою або на рівні групового стандарту. В цілому, гібриди характеризуються врожайною спрямованістю (Е) продуктивності. За врожайністю коренеплодів вони перевищували груповий стандарт на 16,5–23,4 %, збором цукру – на 15,1–21,1 % та виходом цукру – на 15,0–22,0 %.

За аналізом параметрів форми коренеплоду гібридів даного типу встановлено, що вони є овально-конічними. Показники індексу форми коренеплоду в них варіювали в межах 1,11–1,24. Коренеплоди цих гібридів заглиблюються в землю на 3/4 довжини, мають гладеньку поверхню та мілку кореневу боріздку (ортостиху).

В експериментальних гібридів цукрових буряків, сформованих на основі батьківських компонентів з поліпшеною формою коренеплоду (овально-конічною), збільшувалась довжина коренеплоду (L) на 9,5 %, його діаметр (D) – на 2,2 %, відстань від площини максимального діаметра коренеплоду до вершини голівки (В) на 61,5 % у порівнянні з груповим стандартом. Зі зміною параметрів форми коренеплоду збільшилася і його маса (m) на 25,0 %. Установлено, що зміна форми коренеплоду батьківських компонентів з конічної на овально-конічну призводить до підвищення продуктивності гібридів цукрових буряків на 15–21 %.

Висновки. Створено 14 високопродуктивних гібридів цукрових буряків на ЦЧС основі з поліпшеною формою коренеплоду, придатних для енерго- та екологозберігаючих технологій вирощування. Вони перевищують груповий стандарт за врожайністю коренеплодів на 16,5–23,4 %, збором цукру на 15,1–21,1 % та виходом цукру на 15,0–22,0 %

Посилання

Zubenko VF, Royik MV, Ivashchenko OO, Gizbulin NG. Beet growing. Problems of intensification and resource saving. Zubenko VF, ed. Kyiv: Alpha-stevia LTD; 2007. 486 p.

Tomashevska OA, Petrynyak NS. Problems of development and increase of the economic efficiency of sugar beet production. Problemy ekonomiky. 2017; 2: 347–352.

Royіk MV, Korneeva MO. Trends, methods and strategy of sugar beet breeding development. Tsukrovi buryaky. 2015; 6: 7–9.

Kornіyenko AV, Morhun AV, Trush SH. Beet breeding for heterosis (Вeta vulgaris L.). Voronezh, 2007. 255 р.

Royik MV, Korneeva MO, Ermantraut ER. Performance constituents in sugar beets depending on the type of gene interactions. Visnyk agrarnoi nauky. 1997; 9: 53–56.

Frese L, Desprez B, Ziegler D. Potential of genetic resources and breeding strategies for base-broadening in Beta. In: Cooper HD, Spillane C, Hodgkin T, editors. Broadening the genetic base of crop production. UK: Wallingford, 2001. P. 295–309.

Glevaskіy IV. Beet growing. Kyiv: Vyshcha shkolа, 1991. 620 p.

State Statistics Service of Ukraine. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Sabluk PT, Kodenska M.Yu., Vlasov VI. Sugar beet production in Ukraine: revival problems, development prospects: monograph. In: PT Sabluk, MYu Kodenska, eds. Kyiv: NSC IAE, 2007. 390 p.

Danylyshyn MS. Efficiency of the sugar beet industry of Ukraine. Ekonomika ta derzhava. 2016; 1: 108–111.

Royik MV, Kornyeyeva MO. Sugar beet hybrids of new generation and their role in the process intensification of the branch. Plant Varieties Studying and Protection. 2006; 3: 71–82. DOI: 10.21498/2518-1017.3.2006.67681.

Chekalin MM, Tуshchenko VM, Batashova ME. Breeding and genetics of some crops. Poltava, 2008. 368 p.

Peretyatko VG, Borshkivsky IM. Breeding for improved shape and size of root vegetables. Tsukrovi buryaky. 2002; 3: 16–21.

Royik MV, Zuyev MM, Borysyuk VO. On morphological characteristics of sugar beet plants and their impact on the performance and quality of mechanized harvesting. Zbirnyk naukovykh prats Instytutu tsukrovykh buryakiv UAAN. 2000; 2(2): 146–166.

Royik MV, Kornyeyeva MO. Beetroot shape as an important ecological and breeding feature of sugar beets. Increase in the efficiency of beet production and problems of ecology and waste. Pidvyshchennya efektyvnosti buryakovoho vyrobnytstva ta problemy ekolohiyi i vidkhodiv. Kyiv, 1994. Р. 33–34.

Tsialtas JT, Maslaris N. Sugar beet root shape and its relation with yield and quality. Sugar Tech. 2010; 12(1): 47–52.

Khomenko OI, Pushanko MM. Relationships between geometric characteristics and associated soilness of sugar beetroots. Kharchova promyslovist. 2008; 6: 12–15

Royik MV, Gisbullin NG, Sinchenko VM, Prysiazhnyuk OI. Research methods in beet growing. Іn: Royik MV, Gizbullyn NG, editors. Kyiv : FOP Korzun DYu, 2014. 374 p.

Dospekhov BA. Methods of field experiments with the basic of statistical procesing of research resalts. Mоscow: Agropromizdat, 1985. 351 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-12

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ