Вплив різноякісності насіння на посівні і урожайні властивості сортів рису

Автор(и)

  • О. С. Довбуш Інститут рису НААН, Ukraine
  • Д. В. Шпак Інститут рису НААН, Ukraine
  • Т. М. Шпак Інститут рису НААН, Ukraine
  • Г. В. Мельніченко Інститут рису НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2022.260988

Ключові слова:

рис, маса 1000 насінин, енергія проростання, польова схожість, врожайність, різноякісність

Анотація

Мета. Розробка технології вирощування спрямована на максимальну реалізацію потенційної продуктивності культури. Для цього вивчення різноякісності має не тільки теоретичне значення, а й практичне, так як пізнання цього явища може відкрити нові можливості поліпшення якості насіння.

Матеріали і методи. В 2019–2020 рр. проводили польові та лабораторні дослідження в рисовій сівозміні Інституту риса НААН. Агротехніка експерименту відповідала вимогам методики дослідної справи за Доспєховим Б.О.

Обговорення результатів. Висвітлено результати дослідження закономірностей формування продуктивності нових сортів риса, а також його насіннєвої якості в залежності від матрикальної різноякісності. Врожайність у польовому досліді за роки дослідження змінювалася в межах від 8,1 до 11,7 т/га в залежності від тих чи інших досліджених чинників. Установлено, що висока врожайність риса формувалася на дослідних ділянках, засіяних насінням з верхньої частини волоті н від сорту. На дослідних ділянках, засіяних насінням з нижньої частини волоті, відмічено недобір насіннєвого матеріалу від 1,85 до 2,30 т/га у порівнянні з попереднім варіантом. Таким чином, сівба насінням з нижньої частини волоті призводить до нераціонального використання насіннєвого матеріалу, в результаті чого відбувається зрідженість посіву та як результат – зниження врожайності, що в свою чергу викликає зниження якості насіння.

Висновки. Таким чином, застосування у первинних ланках насінництва рису відбору насіння на базі прояви матрикальної різноякісності у межах верхньої частини волоті є важливим технологічним прийомом. Це сприяє підвищенню врожайності та якості насіннєвих посівів рису, що дозволяє прискорити впровадження нових сортів у виробництво.

Посилання

Bardysheva GM, Yemelyanova NA. Rice and its quality. Moscow: Kolos, 1976. 400 p.

Vorobyev NV. The physiology of germination of rice seed. [dissertation]. Moscow, 1983.

Izhik NK. Germination of seeds. Kyiv: Urozhay, 1979. 199 p.

Kizilova YeG. Variability of seeds and its agronomic value. Kyiv: Urozhay, 1974. 216 p.

Makrushyn MM, Makrushyna YeM. Seed production. Heterospermia and its usage in selection and seed production. Simferopol: Arial, 2012. P. 82–95.

Makrushyn MM, Makrushyna YeM. The most important principles of prediction of biological properties and the selection of seeds. The scientific research of the filial branch of the National University of biological resource and nature management of Ukraine. 2009; 127: 11–15.

Vlaschuk FM, Drobit OS, Pryshchepo MM, Konashchuk OP.Scientific bases system of seed grower of the south of Ukraine. Kherson, 2019. P. 64–68. doi.org/10.32848/0135-2369.2019.72.15.

DSTU 4138-2002. (2003) The seeds of agricultural crops. Quality determination methods. Kyiv: Derzhstandart Ukraine. 173 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-08

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ