Мінливість жирнокислотного складу олії гірчиці сарептської і селекція на поліпшення її якості

Автор(и)

  • В. М. Журавель Інститут олійних культур НААН, Ukraine
  • І. Б. Комарова Інститут олійних культур НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2013.42022

Ключові слова:

Гірчиця сиза (сарептська), селекція, добір, мінливість, олія, жирнокислотний склад

Анотація

У статті наведено результати створення перспективного селекційного матеріалу гірчиці сизої з поліпшеним жирнокислотним складом олії. Шляхом прямого добору з гетерогенної популяції протягом чотирьох років отримано перспективний селекційний матеріал, що характеризується підвищеним вмістом олеїнової та лінолевої та зниженим вмістом ерукової та ліноленової кислот. Загальний вміст олеїнової і лінолевої кислот кращих зразків складає 80-84 %, ліноленової і ерукової – 11-15 %.

Посилання

Ivanov NI. 1939. Biochemistry crops. Moscow: Sel'khozgiz, 3:398.

Mahlayuk VP. 1992. Medicinal plants in folk medicine. Moscow: Russian Niva, p. 230.

Zhuravel VN, Lyakh VO. 2004. Morphological mutants with changed fatty acid composition of oils. Scientific works of Institute of Oilseed Crops UAAN, p. 28–33.

Shpota VI, Podkolozina VE. 1987. Creation of the source material for breeding non erucic low linolenic mustard. Agricultural Biology 8:16–18.

Stoliarov BV, Savin IM, Witenberg AG. 1978. Guide to the practical work on the gas chromatography. Textbook for high schools. Lenigrad: Khimya, p. 288.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-27

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ