DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2015.54026

Мінливість біометричних показників рослин селекційно-цінних зразків перцю солодкого за умов статевого та змішаного апоміктично-статевого розмноження

Ю. О. Гарт, В. Р. Крутько, І. С. Кондратенко

Анотація


Стаття присвячена важливому питанню: розробці способу прискореної генетичної стабілізації селекційно-цінних генотипів перцю солодкого на основі методу індукованого апоміксису. Проведено аналіз біометричних показників рослин та показники продуктивності рослин у фазі біологічної стиглості сім ліній перцю солодкого апоміктичного походження. Визначено розмах варіювання цих ознак у ліній порівняно із вихідними сортами за умов, що процедура апоміктичного розмноження до них не застосувалася протягом останніх двох років, а їх розмноження за означений період проводилося за стандартних умов – шляхом факультативного запилення рослин в межах лінійних популяцій


Ключові слова


перець солодкий; апоміксис; генетична стабілізація; цінна господарська ознака; мінливість кількісних ознак

Повний текст:

PDF

Посилання


Kuraksa NP, Melnyk AV. Pepper genus (Capsicum Tourn.). In: Modern methods of breeding of vegetables, melons and gourds. Kharkiv, 2001. P. 287-300.

Totskiy, VM. Genetics. Оdesa: Agroprint, 2002. 712 p.

Asker SE, Jerling L. Apomixis in Plants. Boca Raton: CRC Press, 1992. 298 p.

Naumova, TN. Apospory. Diplospory. Ultrastructural aspects of apomixis. Embryology of flowering plants. Terminology and concepts. Т. 3. In: Batygina TB, editor. Sankt-Peterburg: Mir I semya; 2000. P. 146-192.

Kuraksa NP, Krutko RV, Kondratenko SI, Pylypenko LV, Gart OYu, Kornyenko SI, inventors. A method for stimulating growth of unfertilized corcules of sweet pepper seeds (Capsicum spec. L.) to obtain apomictic seeds. Patent for utility model: 83962. Ukraine. MPK (2013.01) A01H 4/00. Filed: 18.03.2013; Publ. 10.10.2013, Bul. # 19.

Guidelines for studying and maintaining the world collection solanaceous vegetables (tomato, pepper, eggplant). Leningrad, 1977. 24 p.

International classification of CMEA of Capsicum annuum L. species. Leningrad, 1986. 40 p.

Dospekhov, BA. Methods of field experience (with the fundamentals of statistical processing of study results). Мoscow: Коlos; 1985. 351 p.

Gart OYu, Kuraksa NP, Kondratenko SI. Biometrics and biochemical parameters of fruits of breeding-valuable specimens of sweet pepper in sexual and mixed apomictic-sexual reproduction. Ovochivnytstvo I bashtannytstvo. 2014; 60:44-51.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Куракса, Н. П. Рід перець (Capsicum Tourn.) [Текст] / Н. П. Куракса, А. В. Мельник // Сучасні методи селекції овочевих і баштанних культур. – Х., 2001. – С. 287-300.

2. Тоцький, В. М. Генетика [Текст]. / В. М. Тоцький // Одесса: Агропринт, 2002. – 712 с.

3. Asker, S. E. Apomixis in Plants [Text] / S. E. Asker, L. Jerling. – Boca Raton: CRC Press, 1992. – 298 p.

4. Наумова, Т. Н. Апоспория. Диплоспория. Ультраструктурные аспекты апомиксиса // Эмбриология цветковых растений. Терминология и концепции [Текст]. Том 3 / под ред. Т. Б. Батыгиной. – Санкт-Петербург: Мир и семья, 2000. – С. 146-192.

5. Спосіб стимуляції росту незапліднених насіннєвих зародків перцю солодкого (Capsicum spec. L.) для одержання апоміктичного насіння [Текст]: пат. на корисну модель 83962 Україна. МПК (2013.01) A01H 4/00 / Н. П. Куракса, Р. В. Крутько, С. І. Кондратенко, Л. В. Пилипенко, О. Ю. Гарт, С. І. Корнієнко; заявл. 18.03.2013; опубл. 10.10.2013, Бюл. № 19.

6. Методические указания по изучению и поддержанию мировой колекции овощных пасленовых культур (томаты, перцы, баклажаны) [Текст]. – Л., 1977. – 24 с.

7. Международный классификатор СЭВ вида Capsicum annuum L. [Текст]. – Л., 1986. – 40 с.

8. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта [Текст] / Б. А. Доспехов. – М.: Колос, 1985. – 351 с.

9. Гарт, О. Ю. Біометричні та біохімічні показники плодів селекційно-цінних зразків перцю солодкого за умов статевого та змішаного апоміктично-статевого розмноження [Текст] / О. Ю. Гарт, Н. П. Куракса, С. І. Кондратенко // Овочівництво і баштанництво. – 2014. – Вип. 60. – С. 44-51.







Copyright (c) 2015 Ю. О. Гарт, В. Р. Крутько, І. С. Кондратенко

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)