DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2015.57348

Скринінг колекції сої нцгрру за вмістом в насінні білка та жиру

Л. Н. Кобизєва

Анотація


Наведено результати багаторічних досліджень зі скринінгу колекційних зразків сої Національного центру генетичних ресурсів рослин України за вмістом у насінні білка та жиру. Встановлено значний діапазон мінливості вмісту білка в залежності від групи стиглості. Високою мінливістю за цим показником характеризувалися зразки скоростиглої групи (V = 21,23 %), незначною – зразки середньостиглої та дуже пізньостиглої (V = 9,83 % та 4,77 % відповідно) груп стиглості. Вміст жиру в насінні в залежності від групи стиглості коливався в незначному діапазоні. В кожній групі стиглості виявлено зразки з низьким і високим вмістом жиру в насінні. Виділено джерела високого вмісту в насінні білка та жиру.


Ключові слова


зразок сої; вміст у насінні білка та жиру; джерело

Повний текст:

PDF

Посилання


Babich, AO. Soybean for health and life on the planet of Earth. Кyiv: Agrarna nauka; 1998. 222 p.

Poberezhna, AA. Production and trade of soybean and soybean-derived products in the world. In: Current problems in the production and use of fodder grain and soybean. Кyiv: Agrarna nauka; 1993. P. 72–73.

Leshchenko, AK. Soybean cultivation Ukraine. Кyiv: UAAS; 1961. 324 p.

Mykhaylov VG, Sokolova NI, Shcherbyna OZ. Fodder qualities of domestic soybean varieties suitable for industrial processing. In: Current problems in the production and use of fodder grain and soybean. Кyiv: Agrarna nauka; 1993. P. 6–7.

Sichkar VI. Results and objectives of soybean breeding in Ukraine and Moldova. In: Soybean genetics, breeding and cultivation technology in Ukraine and Moldova. Odesa, 1991. P. 5–17.

Chmeleva ZV, Korsakov NI. Characterization of a soybean collection in terms of protein content and grain quality. Trudy po prikladnoy botanike, genetike I selektsii. 1981; 70(2): 77–80.

Smirnova-Ikonnikova MI, Veselova SP. Impact of geography on protein content and composition of cereals. Biokhimya zerna. 1960; 5: 27–35.

Nelson NC. The chemistry of legume storage protein. Phil. Trans. R. Soc. Lond. 1984; 304: 287–296.

Vollmann J, Fritz CN, Wagentristl H, Ruckenbauer P. Environmental and genetic variation of soybean seed protein content un der Central European growing conditions. J. Sci. Foodand Agr. 2000; 80(9): 1300-1306.

Smirnova-Ikonnikova MI, Korsakov NI, Veselova SP et al. Biochemical studies of soybean seeds. Trudy po prikladnoy botanike, genetike I selektsii. 1971: 18-24.

Babich, AO. Problem of protein and cultivation of pulses for fodder. 3th ed. Кyiv: Urozhay; 1993. 192 p.

Jenken, BK. Soybean. Мoscow: Selkhozgiz; 1959. 622 p.

Nering K. Fodder value of pulses. In: Physiological and biochemical characteristics of pulses. Orel: All-Union SRI of pulses; 1973. P. 139–157.

Klimenko, VG. Protein of ripening seeds of pulses. Chisinau: Shtiintsa; 1975. 126 p.

Yermakov AI, editor. Methods of biochemical studies of plants. Leningrad: Agropromizdat; 1987. 430 p.

Yastrebovich NI, Kalinin FL. Determination of carbohydrates and soluble nitrogen compounds in a single test portion of plant material. In: Growth and productivity of plants. Кyiv: URSI of Plant Physiology; 1962. Issue 23. P. 119–131.

Korsakov NI, Albert VE, editors. Soybean: Catalogue of the global collection of the All-Union Research Institute of Plant Breeding. Leningrad, 1973. Issue 116. P. 11–28.

Leith BD. Comparison of field methods for selection of protein and oil content in soybean. Journ of the Amer. Soc. Of Agr. 1924; 16: 721–725.

Zacharias M. Untersuchungen zur Variabilitat des Rohprotein – und Rohfettgehaltes der Sojabohne (Glycine max L. Merr.) an den Gaterslebener Welt – und Mutantenkollektionen. Kulturpflanze. 1987; 35: 203-224.

Schori AN, Uehlinger S, Fossati A. Selection du soja en Suisse. Rev. Suisse agr. 1988; 20(4): 211-218.

Sichkar VI, Lugovoy AP, Ganzhelo OI, Shchelko LG, editors. Soybean: Catalogue of the global collection of the All-Union Research Institute of Plant Breeding. Starting material for soybean breeding in the South of Ukraine. Leningrad, 1990. Issue 555. 50 p.

Bardier NG, Prostakova ZhG, Pavlova LS et al. Evaluation the collection of the All-Union Research Institute of Plant Breeding in term of economically valuable traits for the conditions of Moldova. Chisinau: Shtiintsa; 1984. 57 p.

Vashchenko AP, Mudryk NV. Soybean breeding for increased oil content. Maslichnye kultury. 1985; 3: 28–29.

Taira Harue, Hoshino Shiro. Pets Nat. Food. Res. Inst. 1985; 46: 137-144.

Hilditch TP, Williams PN. The chemical constitution of natural fats. London, 1964. P. 124-130.

Leshchenko AK, Kasatkin BV, Khotulyeev MI. Soybean. Moscow: Selkhozgiz; 1948. 271 p.

Sevostianikhina RI, Gurinovich OI, Vlasova AV. Results of the study of starting material for soybean breeding for increased protein and oil contents. Nauchnye trudy of All-Union SRI of pulses. 1972; 4: 73–82.

Teleutsa AS, Pavlova LS. Starting material for soybean breeding for increased oil content in seeds. Botanicheskye issledovanya. 1989; 6: 116–127.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Бабич, А. О. Соя для здоров'я і життя на планеті Земля [Текст] / А. О. Бабич. – К.: Аграрна наука, 1998. – 222 с.

2. Побережна, А. А. Виробництво і торгівля соєю і продуктами її переробки у світі [Текст] / А. А. Побережна // Сучасні проблеми виробництва і використання кормового зерна і сої. – К.: Аграрна наука, 1993. – С. 72-73.

3. Лещенко, А. К. Культура сої на Україні [Текст] / А. К. Лещенко. – К.: Українська академія с.-г. наук, 1961. – 324 с.

4. Михайлов, В. Г. Кормові якості вітчизняних сортів сої, придатних до промислової переробки [Текст] / В. Г. Михайлов, Н. І. Соколова, О. З. Щербіна // Сучасні проблеми виробництва і використання кормового зерна і сої. – К.: Аграрна наука, 1993. – С. 6-7.

5. Сичкарь, В. И. Результаты и задачи селекции сои на Украине и в Молдове [Текст] / В. И. Сичкарь // Генетика, селекция и технология возделывания сои на Украине и в Молдове. – Одесса, 1991. – С. 5-17.

6. Чмелева, З. В. Характеристика коллекции сои по содержанию белка и качеству зерна [Текст] / З. В. Чмелева, Н. И. Корсаков // Тр. по прикл. ботанике, генетике и селекции. – 1981. – Т. 70, Вып. 2. – С. 77-80.

7. Смирнова-Иконникова, М. И. Влияние географического фактора на содержание и состав белка зерновых культур [Текст] / М. И. Смирнова-Иконникова, С. П. Веселова // Биохимия зерна. – 1960. – № 5. – С. 27-35.

8. Nelson, N. C. The chemistry of legume storage protein [Text] / N. C. Nelson // Phil. Trans. R. Soc. Lond. – 1984. – V. 304. – P. 287-296.

9. Vollmann, J. Environmental and genetic variation of soybean seed protein content un der Central European growing conditions [Text] / J. Vollmann, C. N. Fritz, H. Wagentristl, P. Ruckenbauer // J. Sci. Foodand Agr. – 2000. – V. 80, № 9. – P. 1300-1306.

10. Биохимическое изучение семян сои [Текст] / М. И.Смирнова-Иконникова, Н. И. Корсаков, Е. П. Веселова и др. // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. – 1971. – С. 18-24.

11. Бабич, А. О. Проблема білка і вирощування зернобобових на корм [Текст] / А. О. Бабич. – 3-е вид. – К.: Урожай, 1993. – 192 с.

12. Енкен, В. Б. Соя [Текст] / В. Б. Енкен. – М.: Сельхозгиз, 1959. – 622 с.

13. Неринг, К. Кормовая ценность зернобобовых культур [Текст] / К. Неринг // Физиолого-биохимические особенности зернобобовых культур: сб. науч. тр. / ВНИИ зернобобовых культур. – Орел, 1973. – С. 139-157.

14. Клименко, В. Г. Белки созревающих семян бобовых растений [Текст] / В. Г. Клименко. – Кишинев : Штиинца, 1975. − 126 с.

15. Методы биохимического исследования растений [Текст]; под ред. А. И. Ермакова. – Л.: Агропромиздат, 1987. – 430 с.

16. Ястребович, Н. И. Определение углеводов и растворимых соединений азота в одной навеске растительного материала [Текст] / Н. И. Ястребович, Ф. Л. Калинин // Рост и продуктивность растений : науч. тр. УНИИВР. – К., 1962. – Вып. 23. – С. 119-131.

17. Соя: каталог мировой коллекции ВИР [Текст]; сост. Н. И. Корсаков, В. Э. Альберт. – Л., 1973. – Вып. 116. – С. 11-28.

18. Leith, B. D. Comparison of field methods for selection of protein and oil content in soybean [Text] / B. D. Leith // Journ of the Amer. Soc. Of Agr. – 1924. – V. 16. – P. 721-725.

19. Zacharias, Martin. Untersuchungen zur Variabilitat des Rohprotein – und Rohfettgehaltes der Sojabohne (Glycine max L. Merr.) an den Gaterslebener Welt – und Mutantenkollektionen [Text] / Martin Zacharias // Kulturpflanze. – 1987. – № 35. – P. 203-224.

20. Schori, A. N. Selection du soja en Suisse [Text] / A. N. Schori, S. Uehlinger, A. Fossati // Rev. Suisse agr. – 1988. – V. 20, № 4. – P. 211-218.

21. Соя : каталог мировой коллекции ВИР. Исходный материал для селекции сои на юге Украины [Текст]; сост. В. И. Сичкарь, А. П. Луговой, О. И. Ганжело, Л. Г. Щелко. – Л., 1990. – Вып. 555. – 50 с.

22. Оценка коллекции ВИР по хозяйственно-ценным признакам в условиях Молдавии [Текст]; сост. Н. Г. Бардиер, Ж. Г. Простакова, Л. С. Павлова и др. – Кишинев : Штиинца, 1984. – 57 с.

23. Ващенко, А. П. Селекция сои на повышение масличности [Текст] / А. П. Ващенко, Н. В. Мудрик // Масличные культуры. – 1985. – № 3. – С. 28-29.

24. Taira, Harue. Секухин сого кэнкюсе кенкю ходоку [Текст] / Harue Taira, Shiro Hoshino // Pets Nat. Food. Res. Inst. – 1985. – № 46. – P. 137-144.

25. Hilditch, T. P. The chemical constitution of natural fats [Text] / T. P. Hilditch, P. N. Williams. – London, 1964. – P. 124-130.

26. Лещенко, А. К. Соя [Текст] / А. К. Лещенко, Б. В. Касаткин, М. И. Хотулеев. – М. : Сельхозгиз, 1948. – 271 с.

27. Севостьянихина, Р. И. Результаты изучения исходного материала для селекции сои на повышенную белковость и масличность [Текст] / Р. И. Севостьянихина, О. И. Гуринович, А. В. Власова // Науч. труды ВНИИ зернобобовых культур. – 1972. – Т. 4. – С. 73-82.

28. Телеуца, А. С. Исходный материал для селекции сои (Glycine max (L) Merrill) на повышенное содержание масла в семенах [Текст] / А. С. Телеуца, Л. С. Павлова // Ботанические исследования. – 1989. – № 6. – С. 116-127.







Copyright (c) 2015 Л. Н. Кобизєва

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)