Генетичний аналіз основних ознак якості гранулярного крохмалю у кукурудзи на основі мутації SU1

Автор(и)

  • С. М. Тимчук Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • М. М. Мартинюк Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7756-3109
  • В. В. Поздняков Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5575-7279
  • В. М. Тимчук Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • О. В. Анциферова Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • Ю. В. Харченко Устимівська дослідна станція рослинництва, Ukraine
  • Л. Я. Харченко Устимівська дослідна станція рослинництва, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2012.59827

Ключові слова:

Кукурудза, мутант su1, якість гранулярного крохмалю, генетичний аналіз

Анотація

Встановлено, що основні ознаки якості гранулярного крохмалю у но- сіїв ендоспермової мутації кукурудзи su1 мають кількісну природу і суттєво залежать від взаємодій ген : генотип. Діаметр крохмальних гранул і вміст крохмалю в зерні носіїв мутації su1 успадковуються за типом позитивного наддомінування, а вміст амілози в крохмалі – за типом неповного доміну- вання із суттєвим вкладом до дисперсії адитивних ефектів. Виділено лінії - носії мутації su1 з високими ефектами комбінаційної здатності за основними ознаками якості гранулярного крохмалю

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-15

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ