Хімічний склад та фізико-механічні властивості насіння злакових багаторічних трав, як чинник його довговічності

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2016.74211

Ключові слова:

багаторічні злакові трави, господарська довговічність, зберігання насіння, хімічний склад насіння, лабораторна схожість, фізико-механічні властивості насіння

Анотація

Дослідження в рамках поставленої проблеми проводились на базі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН упродовж 2008–2014 рр. За результатами досліджень встановлено, що тривалість господарської довговічності насіння досліджуваних видів при зберіганні в типовому насіннєвому складі  становить для костриці тонколистої – 40–≥54 місяці, пирію середнього – 46–54, стоколосу прибережного – 32–42, житняку гребінчастого – 28–42 та регнерії шорсткостеблової – 32–34 місяці. Особливістю хімічного складу костриці тонколистої є високий вміст крохмалю та найнижчий відсоток протеїну; пирію середнього – найбільший відсоток крохмалю та жиру і низький вміст протеїну; стоколосу прибережного – найнижчий відсоток крохмалю та жиру та найбільший відсоток протеїну; житняку гребінчастого – середній вміст основних запасних речовин в порівнянні з іншими досліджуваними видами; регнерії шорсткостеблової – високий вміст протеїну та низький – крохмалю. Зв’язку між формою, довжиною, масою 1000 насінин і його довговічністю виявлено не було. Адже найбільш довговічні види – костриця тонколиста і пирій середній характеризуються протилежними показниками за довжиною насіння і масою 1000 насінин. Також ці види відрізняються й за формою насіння: в костриці тонколистої – ланцетна, пирію середнього – видовжена. Встановлено залежність шпаруватості насіння досліджуваних видів від його фізико–механічних властивостей, що вказує на співвідношення повітря і насіння в масі та, відповідно,  впливає на  фізіологічні процеси при зберіганні.

Посилання

Akperov ZI, Mamedova SA, Mamedov AT. Mobilization and preservation seed plant genetic resources of Azerbaijan. Vavilovskiy zhurnal genetiki i selektsii. 2012; 16(3): 655–659

Gavrilyuk, MM. Fundamentals of modern seed. Kyiv: NNTSIAE, 2004. 256 p.

Kuleshova MK. Sowing qualities and fruitful properties of pea seeds at different ways of planting and seeding rates. Selektsiya i semenovodstvo. 1991; 2: 51–53.

Strona, IG. Total seed field crops. Moscow: Kolos, 1966. 464 p.

Roberts EH, Abdalla FH. The influence of temperature, moisture, and oxygen on period of seed viability in barley, broad beans and peas. Ann. Bot. 1968; 32: 97–117.

Filimonov, MA. Seeds of forage plants and their biological properties. Moscow: Selhozizdat, 1961. 264 p.

Copeland L, McDonald M. Principles of seed science and technology. In: Chapman & Hall, editors. 1995. 238 p.

Makrushin MM, Makrushina EM. Seed. Simferopol: VD «ArIal», 2011. 467 p.

Sobolev AM, Zhdanova LP. The deposition of substances in stock. In: Fiziologiya semyan. Moscow: Nauka, 1982. P. 48-101.

Spasova, LE. The seeds of perennial grasses as the storage facilities (for example timothy grass, meadow fescue, cocksfoot and brome): [dissertation]. [Moscow Agrarian Academy nd. a KA Timiryazev]. Moscow, 1973. 18 p.

Rubin, BA. Plant physiology course. Moscow: Vysshaya shkola, 1976. 576 p.

KIndruk MO, Sokolov VM, Vishnevskiy VV. Seeds from seed basics. Kyiv: Agrarnaya nauka, 2012. 264 p.

Illi, IE. The viability of seeds. In: Fiziologiya semyan. Moscow: Nauka, 1982. P. 102–125.

Pavlova VA, Vasichkina EV, Belopuhov SL, Kolotvin AA, Lyisak VI. Effect of pulse pressure treatment on content of protein and some sugars in wheat seeds. European Journal of Molecular Biotechnology. 2013; 2(2): 79–84.

Trisvyatskiy LA et al. Storage and technology of agricultural products. In: Trisvyatskiy LA, editor. Moscow: Agropromizdat, 1991. 415 p.

Yizhik, MK. Agricultural seed. Implementation of potential seed. Kharkiv: Kharkiv Naional Agrarian University, 2001. 118 p.

Kuleshov, NN. Agronomic seed. Moscow: Selhozizdat, 1963. 304 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-22

Номер

Розділ

НАСІННИЦТВО І НАСІННЄЗНАВСТВО