Високомолекулярні глютенінові білки в ідентифікації і паспортизації генофонду озимої м’якої пшениці

Автор(и)

  • І. А. Панченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine
  • З. В. Усова Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine
  • В. В. Лучной Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine
  • В. К. Рябчун Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine
  • О. Ю. Леонов Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.77243

Ключові слова:

Озима м’яка пшениця, високомолекулярні глютеніни, поліморфізм, якість зерна

Анотація

На репрезентативній вибірці сортів озимої м’якої пшениці встановлено, що глютенінові спектри генетично стабільні, але менш сортоспецифічні, ніж гліадинові. За різницями у структурі спектру високомолекулярних глютенінів і впливом окремих субодиниць на показники якості зерна вивчені сорти розділилися на 11 груп. Із 1060 сортів майже п’ята частина за локусами глютенінових білків виявилась гетерогенною

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-09-09

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ