DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.84763

Вплив алельних варіантів високомолекулярних глютенінів на фізичні показники якості зерна озимої пшениці

І. А. Панченко, З. В. Усова, В. В. Лучной, О. М. Росанкевич, Л. І. Буряк

Анотація


На лінійному матеріалі озимої пшениці встановлено зв’язок натури і склоподібності зерна з окремими субодиницями високомолекулярних глютенінів. Визначені алельні варіанти глютенінів, які надійно маркують як високий, так і низький рівень прояву цих ознак у пшеничних генотипів. Виділені лінії з високим і стабільним рівнем прояву натури і склоподібності зерна

Ключові слова


Озима м’яка пшениця; високомолекулярні глютеніни; натура зерна; склоподібність

Повний текст:

PDF

Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Payne P.J., Nightingale M. A., Krattiger A.F., Holt L.M. The relationship between HMW glutenin subunit composittion and the bread making quality of British – grown wheat varieties // J. Sci. Food Agric. – 1987. – Vol. 40, № 2 . – P. 51-65.

2. Moonen J.H.E., Zeven A.C. Associasion between high molecular weight  glutenin subunits of breedmaking quality in wheat lines derived from backcrosses between Triticum aestivum and Triticum speltoides // Journal of Cereal Science. – 1985. – Vol.62, № 4. – P. 97–101.

3. Groger S., Oberfoster M., Werteker M., Grausgruber H., Lelley T. HMW glutenin subunit composition and breed making quality of  Austrian grown wheats // Cereals Research Communications. – 1997. –Vol. 25, № .4. –  P. 955–962.

4. Ng P.K.W., Bushuk W. Statistical relationship between high molecular weight  subunits of glutenin and breedmaking quality of canadian – grown wheats // Cereal Chem. – 1988. – Vol. 65, № 1.– P. 408–413.

5. Lukow O.M., Payne P.J., Tkachuk R. The HMW glutenin subunits of canadian wheat culvars and their association with breedmaking quality // J. Sc. Food Agr. – 1989. – Vol. 46, №  14. – P. 451– 460.

6. Lafiandra D., D¢ovido R., Porceddu E., Margiotta B., Calaprico G. New data supportting high Mr glutenin subunit 5 as the determinant of quality differences among the pairs 5+10 vs. 2+12 // Journal of Cereal Science. – 1993. – Vol. 18, № 2. –  P. 197–205.

7.Методы исследования в иммунологии // Под. ред. И. Лефковитса, Б Парниса. – М.: Мир, 1981. –118 с.

8.Голик В.С. Селекция Triticum Durum Dest. / Институт растениеводства им В.Я. Юрьева УААН. – X., 1996. – 387 с. – Библиогр.: с. 317–353.

9. Hlynka J., Buchuk W. The weight per bushel // Cereal Science Todey. – 1959. – № 4. – P. 239–240.

10. ДСТУ 3768: 2004. Пшениця. Технічні умови. – На замiну ДСТУ 3768 – 98;  Введ. 28.05.04. -  К.: Держспоживстандарт України. – 2004. – 15 с.







Copyright (c) 2016 І. А. Панченко, З. В. Усова, В. В. Лучной, О. М. Росанкевич, Л. І. Буряк

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)