Вплив передпосівної обробки насіння та позакореневих підживлень на урожайність та якість насіння сучасних сортів сої

Автор(и)

  • М. В. Кушнір Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2014.42142

Ключові слова:

Соя, сорт, передпосівна обробка, позакореневе підживлення, урожайність, якість насіння

Анотація

Висвітлено особливості формування урожайності і якості насіння сої залежно від передпосівної обробки насіння та позакореневих підживлень сортів різних груп стиглості в умовах Лісостепу України. Встановлено сильний кореляційний зв'язок між урожайністю і вмістом сирого протеїну та сильний обернений зв'язок між вмістом сирого протеїну і жиру в насінні сої.

Посилання

Ryabukha SS.. Productivity and biochemical seed quality of soybean breeding material. Selektsia I nasinnitstvo. 2014; 105:188-193.

Babich A, Babich - Poberezhna AA. Selection, production, trade and use of soy in the world. Kyiv: Agrarna nauka; 2011. 548 p.

Khamakov HA. Yield and quality of seeds of leguminous depending on the varietal characteristics and conditions of cultivation. Zernovoie khoziaystvo. 2006; 4:30-31.

Glupak ZI. Yield and quality of soybean seeds depending on sowing time and depth of seeding in terms of the northeastern steppes of Ukraine. Bulletin Sumy National Agrarian University. 2011; 4:126-132.

Patyka VP, Panchenko GM, Zaritsky M. Agricultural Microbiology to assist agricultural production. Zhitomir; 2001. 57 p.

Babich AA. The problem of protein: current status and perspectives of production and use of soy. Kormi I kormovirobnitstvo. 1992; 33:3-13.

Babich AA. Soybean Field Ukraine. Agronom. 2010; 1:174-178.

Ermakov AI. Methods of biochemical studies of plants. Kyiv : Agropromizdat. 1987. 430 p.

Babich A. The methodology of the experiments on fodder production. Vinnitsa: 1994. 87 p.

Marymov DI. Instructions for laboratories State Agrochemical Service Analysis feed. 1987. 56 p.

Sichkar V. Soybean varieties of chemical and technological features of the corn. Zerno I khlib. 1999; 2:27.

Babich A. Effect of methods of cultivation technology on the content of crude protein in grain of soybean. Kormi I kormovirobnitstvo. 2001; 47:94.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-28

Номер

Розділ

НАСІННИЦТВО І НАСІННЄЗНАВСТВО