Вихідний матеріал для селекції ярого ячменю на якість зерна

Автор(и)

  • М. Р. Козаченко Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН, Ukraine
  • Н. І. Васько Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН, Ukraine
  • О. Є. Важеніна Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.84745

Ключові слова:

Ярий ячмінь, сорти, гібридні комбінації, лінії, вміст білка, урожайність, пивоварні якості, цінні ознаки

Анотація

Виявлено високі пивоварні якості зерна сортів ярого ячменю Бадьорий і Джерело та низькі у сорту Звершення. Показано цінність сортів Джерело, Бадьорий, Фенікс, Nevada, Celinka, Галатея як вихідного матеріалу для селекції ярого ячменю на якість (білковість) зерна, урожайність, стійкість до вилягання. Виділено цінні лінії в комбінаціях схрещувань Фенікс / Celinka, Nevada / Фенікс, Джерело / Галатея, Бадьорий / Celinka, Celinka / Бадьорий. Кращі з них в 2006-2007 рр. мали високу урожайність, а вміст білка в зерні відповідав вимогам до пивоварних сортів ячменю

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-29

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ