Варіабельність і кореляція господарських ознак сортів ячменю ярого

Автор(и)

  • Н. І. Васько Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр′єва НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2421-1625
  • М. Р. Козаченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр′єва НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0770-1817
  • О. Г. Наумов Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр′єва НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1711-1893
  • П. М. Солонечний Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр′єва НААН, Ukraine
  • О. Є. Важеніна Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр′єва НААН, Ukraine
  • О. В. Солонечна Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр′єва НААН, Ukraine
  • О. В. Зимогляд Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр′єва НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2957-6092

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2017.120414

Ключові слова:

ячмінь ярий, урожайність, вміст білка, маса 1000 зерен, кореляція, варіація, детермінація, реалізація потенціалу

Анотація

В Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр′єва НААН в 2006–2016 рр. вивчено мінливість цінних господарських ознак у восьми сортів ячменю ярого та визначено взаємозв′язки між ними. У результаті встановлено, що зароками варіація є значною за врожайністю, середньою – за вмістом білка, слабкою – за масою 1000 зерен, що свідчить про значний вплив генотипу на прояв останньої ознаки. Загальною закономірністю є негативна істотна кореляція між урожайністю та вмістом білка (r = -0,613 – -0,720) з показником детермінації між ознаками 6–52 % залежно від генотипу. Маса 1000 зерен корелює неістотно – позитивно з урожайністю та негативно із вмістом білка. Реалізація потенціалу врожайності в залежності від умов є різною – від 59 % до 69–70 %. Сорт Взірець найповніше реалізував свій потенціал за врожайністю і масою 1000 зерен

Посилання

Genetic basics of plant breeding. General genetics of plants.In: AV Kilchevskiy, LV Khotyleva, editors. Minsk: Belorusskaianauka, 2008. 551 p.

SapegaVA. Yield capacity and parameters of environmental plasticity and stability of spring barley varieties.IzvestiiaOrenburgskogogosudarstvennogoagrarnogouniversiteta. 2015. P. 35–38.

KochmarskyiVS, HudzenkoVM, KavunetsVP. Domesticbarley–newvarietiesthatcanresisttheelementsanddroughts. Zerno, 2010. Availablefrom: www.zerno-ua.com.

BorodyniaAN. Variability of spring barley traits and its use in breeding and seed production in the steppe zone of the Republic of Khakassia. [dissertation]. Barnaul, 2012. 141 p.

Mergalimov DB, Bekenova LV, Shamanin VP. Evaluation of environmental plasticity of spring barley varieties in the North-East of Kazakhstan. Sovremennyie problem nauki I obrazovaniia. 2015: 1(2).

Novruzlu GA, Bayramova DA, Gashymova KhD, Garibov ZA. Current problems of barley breeding in Azerbaijan.Sel. Nasinn. 2015; 108: 60–68.

KosianenkoLP. Influence of Russian bread cereal cultivar changing on increase in the yield capacity in the Krasnoyarsk Territory. Availablefrom: www. cgi-bin/irbis64r.

KosianenkoLP. Agro-environmental justification for enhancement in the adaptive potential of chaffy and hulless barley in the near-YeniseySiberia. [dissertation]. Krasnoyarsk, 2008. 32 p.

Ashraf AAbd El-Mohsen. Correlation and regression analysis in barley. Scien. Res. And Review J. 2013; 1(3): 88–100.

Azeb Hailu, Sentayehu Alamarew, Mandefro Nigussie, Emias Assefa. Correlation and path coefficient analysis of yield associatedtraits in barley (Hordeum vulgare L.) germplasm. Crop. Sci. Tech. 2016; 4(2). DOI: 10.4172/2329-8863.1000216.

Abdollah Hosinbabaiy, Saed Aharizad, Abdolhasem Mohammadi, Mehrdad Yania. Survey, correlation of yield and yield components in 40 lines barley (Hordeum vulgare L.) in Region Tabriz. Middle-East of Scientific Research. 2011; 10(2): 149–152.

Kaya Yuksel, Ayranci Ramazan. Breeding barley for quality in Turkey. Genetika. 2016; 48(1): 173–186. DOI: 10.2298/GENSR1601173K.

GriaznovAA. Karabalykskiy barley (forage, groats, beer). Kustanay:Kustanayskiy pechatnyi dvor, 1996. 448p.

Gubanov MV. Starting material for spring barley breeding and prospects for its use in the Northern Trans-Urals. [dissertation]. Tiumen, 2016. 194 p.

KompanetsKV, KozachenkoMR, VaskoNI, NaumovOG, SolonechnyiPM, SviatchenkoSI. Morpho-biological features and correlations of quantitative traits in spring barley varieties. Abstracts of the International Scientific-Practical Conference“Professor SL Frankfurt (1866-1954) is an outstanding researcher, agrobiologist, one of the most effective organizers of the academic science in Ukraine (to the 150thanniversary of his birth)": Kyiv, 18 Nov 2016. Kyiv, 2016. P. 70–73.

Vasko NI. Correlation between yield capacity and1000-grain weight in spring barley varieties. Sel. Nasinn. 2017; 111: 28–39.

Laidig F, Piepho HP, Rentel D, Drobek T, Meyer U. Breeding progress, genotypic and environmental variation and correlation of quality traits in malting barley in German official variety trials between 1983 and 2015. Theor. Appl. Genet. 2017; 130(11): 2411–2429. DOI: 10.1007/s00122-017-2967-4.

Matthies IE, Malosetti M, Roeder MS, Van Eeuwijk F. Genome-wide association mapping for kernel and malting quality traits using historical European barley records. PLoS One. 2014; 9(11). e110046. DOI: 10.1371/journal.pone.0110046.

Shengguan Cai, Gang Yu, Xianhong Chen, Yechang Huang, Xiaogamg Jiang, Guoping Zhang, Xiaoli Jin. Grain protein content variation and its association analysis in barley. BMC Plant Biology. 2013; 13: 35. DOI: 10.1186/1471-2229-13-35.

Rybalka ОІ, Morgun BV, Polishchuk SS. Barley as a product of functional nutrition. Kyiv: Logos, 2016. 620 p.

Ulrich SE. Genetics and breeding of barley feed quality. In: Barley science: Recent advances from molecular biology to agronomy of yield and quality. Slafer GA, Molina-Cano JL, Savin R, Araus JL, Romagosa I, editors. Haworth Press, Bighamton, NY, 2002. P. 115–142.

Neatby KW, McCalla AG. Correlation between yield and protein content of wheat and barley in relation to breeding. Canadian Journal of Research. 1938; 16c(1): 1–15.

Le Bail M, Meynard JM. Yield and protein concentration of spring malting barley: the effects of cropping systems in the Paris Basin (France). Agronomie. EDR Sciences. 2003; 23(1): 13–27.

Impacts of agriculture on human health and nutrition. In: Cakmak I, Welch RM, editors. Vol. II. Encyclopedia of life support systems. 2009. EDLSS Publichers / UNESCO. P. 120–129.

Yoshida T. Barley genetics newsletter. 1976. Vol. 6. P. 87–89.

Grant MN, McCalla AG. Yield and protein content of wheat and barley. I. Interrelation of yield and protein content of random selections from single crosses. Canadian Journal of Research. 1949; 27c(5): 230–240.

Öztuürk J, Avci R, Kahraman T, Tüulek A, Kaya R, Tuna B. Investigation of yield and some agronomical traits of the barley (Hordeum vulgare L.) genotypes in Trakya region. Available from: www. iz-karnobat.com/wp-content/uploads/2016/10/11.

Mareniuk OB. Breeding/genetic assessment of starting material of spring barley on increased acidity of soils of the Right-Bank Forest-Steppe. [dissertation]. Vinnytsia, 2015. 190 p.

Candrakova E, Macak M. Yield and grain quality of spring barley as affected by soil tillage method and fertilization. Res. J. of Agricultural Science. 2015; 47(1): 45–50.

DospekhovBA. Methods of field experimentation.Moscow: Agropromizdat, 1985. 351 p.

NettevichED. Potential yield sof spring wheat and barley varieties recommended for cultivation in the Central region of the Russian Federation and its fulfillment under industrial conditions. DokladyRossiyskoyakademiinauk. 2001; 3: 50–55.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-03

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ