Особливості сортів та ліній пшениці м'якої озимої за анатомічними та морфофізіологічними ознаками продуктивності

Автор(и)

  • V. A. Hoptsii Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Ukraine
  • R. V. Krivoruchenko Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2020.206973

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, мінливість, анатомічна будова, морфофізіологічна ознака, селекцій-ний індекс, кластерний аналіз

Анотація

У статті наведено результати трирічних (2014–2016 рр.) досліджень з вивчення колекційних генотипів пшениці м'якої озимої різного генетичного та еколого-географічного походження за комплексом ознак анатомічної структури та морфофізіологічних ознак продуктивності. Вивчення комплексу ознак анатомічної будови стебла та колосу, листкового апарату та продуктивності колоса дозволило виявити відмінність за даними ознаками у колекційних зразків пшениці м'якої озимої, що вивчалися в досліді та визначити їхні донорські властивості і селекційну цінність. Установлено різний рівень мінливості ознак анатомічної будови стебла та колоса, а також морфофізіологічних ознак продуктивності. За результатами багатомірного аналізу експериментальних даних (кластерний аналіз методом К-середніх) виділено групи генотипів з різним рівнем мінливості і реалізації вивченого комплексу ознак. Виділені групи генотипів пропонується використовувати як донори комплексу цінних ознак в комбінативній селекції на високу потенційну продуктивність.

 

Посилання

Shiferaw B, Smale M, Braun H-J, Duveiller E, Reynolds M, Muricho G. Crops that feed the world 10. Past successes and future challenges to the role played by wheat in global food security. Food Security. 2013; 5(3): 291–317. DOI: 10.1007/s12571-013-1263-y.

Shewry PR, Hey SJ. The contribution of wheat to human diet and health. Food and Energy Security. 2015; 4: 178–202. DOI: 10.1002/fes3.64.

Reynolds M et al. Breeder friendly phenotyping. Plant Science. DOI: 10.1016/j.plantsci.2019.110396.

Kiriziy DA. Photosynthesis and plant growth in the aspect of source-sink relations. Kyiv: Logos, 2004. 192 p.

Fischer RA. The importance of grain or kernel number in wheat: A reply to Sinclair and Jamieson. Field Crops Res. 2008; 105(1-2): 15–21. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fcr.2007.04.002" target="_blank">10.1016/j.fcr.2007.04.002.

Sinclair TR, Jamieson PD. Yield and grain number of wheat: A correlation or causal relationship? Authors' response to "The importance of grain or kernel number in wheat: A reply to Sinclair and Jamieson" by R.A. Fischer. Field Crops Res. 2008; 105(1-2): 22–26. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fcr.2007.07.003" target="_blank">10.1016/j.fcr.2007.07.003.

Bustos DV, Hasan AK, Reynolds MP, Calderini DF. Combining high grain number and weight through a DH-population to improve grain yield potential of wheat in high-yielding environments. Field Crops Res. 2013; 145: 106–115. DOI:10.1016/j.fcr.2013.01.015.

Aisawi KAB, Reynolds MP, Singh RP, Foulkes MJ. The physiological basis of the genetic progress in yield potential of CIMMYT spring wheat cultivars from 1966 to 2009. Crop Sci. 2015; 55: 1749–1764. DOI: 10.2135/cropsci2014.09.060.

Bancal P, Soltani F. Source–sink partitioning. Do we need Münch? J. Exp. Bot. 2002; 53: 1919–1928. DOI: 10.1093/jxb/erf037.

Wolde GM, Schnurbusch T. Inferring vascular architecture of the wheat spikelet based on resource allocation in the branched headt (bht-A1) near isogenic lines. Functional Plant Biology. 2019; 46: 1023–1035. DOI: 10.1071/FP19041.

Teteryatchenko KG. On the theoretical designation of the productivity of varieties and hybrids of winter wheat. Research on crop production, selection and seed production: Proceedings of the Kharkov Agr. Institute named after VV Dokuchaev. 1971; 141: 98–106.

Teteryatchenko KG. To the issue of breeding soft winter wheat for productivity, frost resistance and lodging resistance. Issues of selection and seed production: Proceedings of the Kharkov Agr. Institute named after VV Dokuchaev. 1975; 204: 22–29.

Methods of state variety testing of crops. No. 2 (cereals, cereals and legumes). Ed. VV Volkodav. Kyiv, 2001. 65 p

Guidelines for the determination of certain physiological parameters of wheat plants during variety studies. Moscow, 1982. 27 p.

Kiriziy DA, Shadchina TM, Stasik OO, Pryadkina GO, Sokolovskaya-Sergienko OG, Gulyaev BI, Sytnik SK Features of photosynthesis and production process in high-intensity winter wheat genotypes. Kyiv: The Basis, 2011. 416 p.

Kryvoruchenko RV, Hoptsii VA Comprehensive evaluation of soft winter wheat genotypes by features of structural and functional organization of performance traits. Bulletin of KhNAU them. VV Dokuchaev. Series "Crop, breeding and seed production, horticulture and storage". 2019; 1: 133–147.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-03

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ