Методи оцінки нових генотипів сортів та клонів винограду за допомогою біо- та ДНК-технологій

Автор(и)

  • І. А. Ковальова Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-3166-0808
  • Л. В. Герус Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9907-1436
  • Н. М. Зеленянська Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4851-226X
  • В. Р. Бочарова Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4444-0492
  • Н. А. Мулюкіна Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3176-9827

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2011.66506

Ключові слова:

Генотипи винограду, адаптивні показники, культура тканин invitro, ДНК-аналіз, методи селекції винограду

Анотація

У статті викладено результати розробки і оптимізації новітніх ме-тодів селекції та дослідження генотипів винограду нового покоління з використанням сучасних біотехнологій (культура тканин invitro, ДНК-аналіз) та вдосконалених класичних методів. Доведено можливість отри-мання повноцінних рослин винограду із недозрілого насіння, що сприя-тиме виділенню ранньостиглих крупноплідних генотипів винограду. З метою прискорення селекційного процесу та вивчення адаптивних влас-тивостей нових генотипів винограду застосовано вивчення солевитрива-лості та посухостійкості в контрольованих умовах культури тканин invitro. Ефективно використано методи генетичного та молекулярно-генетичного аналізу на різних етапах селекційного процесу для дослі-дження поліморфізму гібридів, сортів та клонів винограду

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-15

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ