Оцінка вихідного матеріалу ярої твердої пшениці за показниками якості зерна та роль добору батьківських форм в селекції на підвищений вміст каротиноїдів

Автор(и)

  • О. В. Голік Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва УААН, Ukraine
  • А. А. Кабацюра Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва УААН, Ukraine
  • В. С. Голік Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва УААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9032-0635
  • Л. В. Рогуліна Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва УААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0700-0639

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2009.77056

Ключові слова:

Яра тверда пшениця, каротиноїди, окислювальні ферменти, успадкування, донор

Анотація

Наведено порівняльну характеристику сортів ярої твердої пшениці за показниками якості зерна, що визначають придатність до макаронного та хлібопекарського виробництва. Встановлено кореляції  показників якості з продуктивністю, її елементами, висотою, анатомічними ознаками стебла. Визначено оптимальні схеми схрещувань залежно від ступеня вираження ознаки батьківських форм. Відмічено важливу роль сорту Radur в селекції на підвищення вмісту каротиноїдів. Створено цінний за комплексом ознак селекційний матеріал

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-09-07

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ