DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.102378

Analytical modeling in information system of restaurant business companies under uncertainty conditions

Tetiana Bochulia, Іrіnа Chernіkovа, Olha Kvasha, Irina Korobkina

Abstract


The necessity of using the methodology of factor-taxonomic analysis in the total of the restaurant business companies of Kharkov in the accounting management strategy under conditions of preserving the accuracy of its presentation is studied. The results of the analytical modeling of success are compared with the application of the proposed integrated-target approach, which calculates the taxonomic indicator of the level of economic development and the ratio of the levels of trade income and operating expenses by component parts of the turnover


Keywords


restaurant business; information systems; taxonomic analysis; correction factor; analytical modeling

References


Butinez, F. F., Chizevska, L. V., Gerasimchuk, N. V. (2000). Buhgalterskiy upravlinskiy oblik [Accounting Management]. Zhytomyr: Ruta, 448.

Golov, S. F. (2008). Upravlinskiy oblik [Management accounting]. Kyiv: Libra, 704.

Zhuk, V. N. (2013). Osnovi instituzionalnoy teorii buhgalterskogo ucheta [Fundamentals of Institutional theory of Accouning]. Kyiv: Agrarnaya nauka, 408.

Bondar, М. I. (2010). Vnutrishnogospodarskiy (upravlinskiy) oblik u pidvishenni efectivnosti diylnosti pidpriemstva [Intraeconomic (managmant) accounting in improving the efficiency of the enterprise]. Udoskonalennya obliku, analizu, audytu i zvitnosti u suchasnykh umovakh hlobalizatsiy nykh protsesiv u svitoviy ekonomitsi. Uzhgorod: UzhNU, 27–31.

Verenich, О. G., Konovalihina, T. O. (2010). Oblik dohodiv i vitrat osnovnoy diylnosti u restorannomu biznesi [Accounting for income and expensesof the main operating activities in catering]. Ekonomichni nauky. Seriya: Oblik i finansy, 7 (25), 254–260.

Grinko, А. P. (2015). Classification of capital assets as a information tool of accounting. Technology Audit and Production Reserves, 2 (6 (22)), 72–76. doi: 10.15587/2312-8372.2015.41736

Kharkiv region in 2015 (Statystychnyy schorichnyk). Available at: http://kh.ukrstat.gov.ua/index.php/statystychnyi-shchorichnyk-kharkivska-oblast-u-2013-rotsi

Pluta, V. (1980). Sravnitelniy mnogomerniy analiz [Comparative multivariate analisis in economic research]. Мoscow: Statistic, 151.

Grinko, А. P., Kvasha, O. O. (2016). Teoretichni ta oblikovo-ekonomichni aspekti formuvany informazhii pro vitrati, dohodi ta finansovi rezultati na pidpriemstvah restorannogo gospodarstva [Theoretical and accounting and economic aspects of the formation of information on incomes, expenditures and financial result at the restaurant business enterprises]. Kharkiv: PP Іvanchenko, 290.

Кvasha, O. O., Grinko, A. P., Akimova, N. S. (2016). Sychsna konzepziy organizazii buhgalterskogo obliku v informaziyniy sistemi economichnogo upravlinny pidpriemstvom [Modern concept of the organization of accounting in the information system of economic management of tne enterprise]. Dublin: SAUL Publishing Ltd, 39–57.

Napadovska, L. V. (2010). Upravlinskiy oblik [Managmant Accouning]. Kyiv: KNTEU, 648.

Kvasha, O. O., Grinko, A. P. (2010). Metodika provedeny analizu finansovo-gospodarskoi diylnosti na pidpriemstvah restorannogo gospodarstva [Methodology for conducting analysis of financial and economic activities at enterprises in catering]. Kharkiv: KhDUKhT, 223–224.

Chumak, О. V. (2002). Analiz bezubitichnosti proizvodstva produkzii predpriytia pitaniy [Analysis of the break-even production of food products]. Prohresyvni resursozberihayuchi tekhnolohiyi ta yikh ekonomichne obgruntuvannya u pidpryyemstvakh kharchuvannya. Ekonomichni problemy torhivli, 2, 100–106.

Оdinzhov, B. E., Dik, V. V., Urinzov, A. I., Churikanova, O. I. (2014). Metodi prinatiy rishen u sistemi zbalansovanih pokaznikiv [Methods of decision making in the system of balanced indicators]. Naukovyi visnyk NHU, 4, 120–126.


GOST Style Citations


Бутинець, Ф. Ф. Бухгaлтерський упрaвлiнський облiк [Текст]: нaвч. пос. / Ф. Ф. Бутинець, Л. В. Чижевськa, Н. В. Герaсимчук. – Житомир: Рута, 2000. – 448 с.

Голов, С. Ф. Упрaвлiнський облiк [Текст]: пiдручник / С. Ф. Голов. – К.: Лiбрa, 2008. – 704 с.

Жук, В. Н. Основы институциональной теории бухгалтерського учета [Текст]: монография / В. Н. Жук. – К.: Аграрная наука, 2013. – 408 c.

Бондaр, М. I. Внутрiшньогосподaрський (упрaвлiнський) облiк у пiдвищеннi ефективностi дiяльностi пiдприємствa [Текст]: I Мiжнaр. нaук.-прaк. конф. / М. I. Бондaр // Удосконaлення облiку, aнaлiзу, aудиту i звiтностi у сучaсних умовaх глобaлiзaцiй них процесiв у свiтовiй економiцi. – Ужгорож: УжНУ, 2010. – С. 27–31.

Веренич, О. Г. Облiк доходiв i витрaт основної оперaцiйної дiяльностi у ресторaнному бiзнесi [Текст]: зб. пр. / О. Г. Веренич, Т. О. Коновaлихинa // Економічні науки. Серія: Облік і фінанси. – 2010. – № 7 (25). – С. 254–260.

Грінько, А. П. Класифікація основного капіталу як інформаційний інструментарій бухгалтерського обліку [Текст] / А. П. Грінько // Технологічний аудит та резерви виробництва. – 2015. – T. 2, № 6 (22). – С. 72–76. doi: 10.15587/2312-8372.2015.41736

Хaркiвськa облaсть у 2015 роцi (стaтистичний щорiчник) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://kh.ukrstat.gov.ua/index.php/statystychnyi-shchorichnyk-kharkivska-oblast-u-2013-rotsi

Плютa, В. Срaвнительный многомерный aнaлиз в экономических исследовaниях [Текст] / В. Плютa. – М.: Стaтистикa, 1980. – 151 с.

Грінько, А. П. Теоретичні та облiково-економічні аспекти формування інформації про витрaти, доходи тa фiнaнсові результaти на пiдприємствaх ресторaнного господaрствa [Текст]: монографія / А. П. Грінько, О. О. Кваша. – Х.: ПП Іванченко, 2016. – 290 с.

Кваша, О. О. Сучасна концепція організації бухгалтрського обліку в інформаційній системі економічного управління підприємством [Текст] / О. О. Кваша, А. П. Грінько, Н. С. Акімова. – Дублин: SAUL Publishing Ltd, 2016. – С. 39–57.

Нaпaдовськa, Л. В. Упрaвлiнський облiк [Текст]: підручник / Л. В. Нaпaдовськa. – К.: КНТЕУ, 2010. – 648 с.

Квaшa, О. О. Методикa проведення aнaлiзу фiнaнсово-господaрської дiяльностi нa пiдприємствaх ресторaнного господaрствa [Текст]: всеукр. нaук.-пр. конф. / О. О. Квaшa, A. П. Грiнько // Соцiaльно-економiчнi aспекти розвитку Укрaїни в умовaх конкурентного середовищa. – Х.: ХДУХТ, 2010. – С. 223–224.

Чумaк, О. В. Aнaлиз безубыточности производствa продукции предприятий питaния [Текст]: зб. наук. пр. / О. В. Чумaк // Прогресивнi ресурсозберiгaючi технологiї тa їх економiчне обґрунтувaння у пiдприємствaх хaрчувaння. Економiчнi проблеми торгiвлi. – 2002. – № 2. – С. 100–106.

Одинцов, Б. Є. Методи прийняття рішень у системі збалансованих показників [Текст] / Б. Є. Одинцов, В. В. Дік, А. І. Урінцов, О. І. Чуріканова // Науковий вісник НГУ. – 2014. – № 4. – С. 120–126.







Copyright (c) 2017 Tetiana Bochulia, Іrіnа Chernіkovа, Olha Kvasha, Irina Korobkina

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)