Розробка соусів із використанням йодовмісної добавки

Myushfik Bakirov, Polupan Valentin, Olena Zolotykhina, Tetiana Afanasieva, Hanna Horbenko

Аннотация


У статті розглядається можливість і доцільність розробки нових видів соусів збагачених мікронутрієнтами. Описано принципова технологічна схема виробництва соусу із використанням йодованої добавки. Наведено результати органолептичних досліджень соусів, фізико-хімічні та мікробіологічні показники якості виробленого продукту, що містять у своєму складі йодовмісну добавку на основі білка


Ключевые слова


дефіциту йоду; йодовмісна добавка; соуси; майонез; емульсія; органолептична оцінка; аналіз технологічної схеми

Полный текст:

PDF (Українська)

Литература


Rasmussen, L. B., Ovesen, L., Christensen, T., Knuthsen, P., Larsen, E. H., Lyhne, N. et. al. (2007). Iodine content in bread and salt in Denmark after iodization and the influence on iodine intake. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 58 (3), 231–239. doi: 10.1080/09637480701198117

Petrushevskiy, V. V., Gladkikh, V. G., Vinokurova, E. V. et. al. (1992). Biologicheskie aktivnye veshhestva pishhevykh produktov. Kyiv: Urozhay, 192.

Dedov, I. I., Yudenich, O. N., Gerasimov, G. A., Smirnov, N. P. (1992). Endemicheskiy zob. Problemy i resheniya. Problemy endokrinologii, 38 (3), 6–15.

Gaiti, E.; Braverman, L. I. (Ed.) (2000). Zobogennye faktory okruzhayushhey sredy. Bolezni shhitovidnoy zhelezy. Moscow: Meditsina, 359–377.

Karchevskiy, A. N. (2000). Znachenie mikroelementov v razvitii yododefitsitnykh zabolevaniy na primere promyshlennykh tsentrov Irkutskoy oblasti. Byulleten' Sibirskogo otdeleniya Rossiyskoy akademii meditsinskikh nauk, 2, 67–71.

Khakimova, A. M., Yunusova, A. N. (1979). Endemicheskiy zob i ego profilaktika. Kazan: Kazanskoe knizhnoe izdatel'stvo, 81.

Neymark, I. I. (1984). Zabolevaniya shhitovidnoy zhelezy v Altayskom krae. Barnaul: Altayskoe knizhnoe izdatel'stvo, 103.

Pisarevskaya, I. V. (1990). Endemicheskiy zob. Moscow: Meditsina, 22.

Volkotrub, L. P., Karavaev, N. V., Zinchenko, N. S., Yagudina, A. T. (2000). Gigienicheskie aspekty profilaktiki yoddefitsitnykh sostoyaniy. Gigiena i sanitariya, 3, 28–31.

Diakonova, A. K. (2001). Rozrobka novykh vydiv emulsiinykh produktiv na osnovi bilok-polisakharydnykh kompozytsii. Prohresyvni resursozberihaiuchi tekhnolohii ta yikh ekonomichne obgruntuvannia pidpryiemstvakh kharchuvannia. Ekonomichni problemy torhivli. P. 1. Kharkiv: KhDATOKh, 416.

Friedhoff, A. J., Miller, J. C., Armour, M., Schweitzer, J. W., Mohan, S. (2000). Role of maternal biochemistry in fetal brain development: effect of maternal thyroidectomy on behaviour and biogenic amine metabolism in rat progeny. The International Journal of Neuropsychopharmacology, 3 (2), 89–97. doi: 10.1017/s1461145700001863

DSTU 4487:2005. Maionezy. Zahalni tekhnichni umovy. Chynnyi vid 2007-01-01 (2006). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 41.

DSTU 4560:2006. Maionezy. Pravyla pryimannia ta metody vyprobuvannia. Chynnyi vid 2008-01-01 (2007). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 20.


Пристатейная библиография ГОСТ


Iodine content in bread and salt in Denmark after iodization and the influence on iodine intake / Rasmussen L. B. et. al. // International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2007. Vol. 58, Issue 3. P. 231–239. doi: 10.1080/09637480701198117

Биологические активные вещества пищевых продуктов / Петрушевский В. В. и др. Киев: Урожай, 1992. 192 с.

Эндемический зоб. Проблемы и решения / Дедов И. И. и др. // Проблемы эндокринологии. 1992. Т. 38. № 3. С. 6–15.

Гайтан Э. Зобогенные факторы окружающей среды // Болезни щитовидной железы / ред. Браверман Л. И. Москва: Медицина, 2000. С. 359–377.

Карчевский А. Н. Значение микроэлементов в развитии йододефицитных заболеваний на примере промышленных центров Иркутской области // Бюллетень Сибирского отделения Российской академии медицинских наук. 2000. № 2. С. 67–71.

Хакимова А. М., Юнусова А. Н. Эндемический зоб и его профилактика. Казань: Казанское книжное издательство, 1979. 81 с.

Неймарк И. И. Заболевания щитовидной железы в Алтайском крае. Барнаул: Алтайское книжное издательство, 1984. 103 с.

Писаревская И. В. Эндемический зоб. Москва: Медицина, 1990. 22 с.

Гигиенические аспекты профилактики йоддефицитных состояний / Волкотруб Л. П. и др. // Гигиена и санитария. 2000. № 3. С. 28–31.

Д’яконова А. К. Розробка нових видів емульсійних продуктів на основі білок-полісахаридних композицій: зб. наук. пр. // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі. Ч. 1. Харків: ХДАТОХ, 2001. 416 с.

Role of maternal biochemistry in fetal brain development: effect of maternal thyroidectomy on behaviour and biogenic amine metabolism in rat progeny / Friedhoff A. J. et. al. // The International Journal of Neuropsychopharmacology. 2000. Vol. 3, Issue 2. P. 89–97. doi: 10.1017/s1461145700001863

ДСТУ 4487:2005. Майонези. Загальні технічні умови. Чинний від 2007-01-01. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 41 с.

ДСТУ 4560:2006. Майонези. Правила приймання та методи випробування. Чинний від 2008-01-01. Київ: Держспоживстандарт України, 2007. 20 с.





DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2018.128926

Ссылки

  • На текущий момент ссылки отсутствуют.




Copyright (c) 2018 Myushfik Bakirov, Polupan Valentin, Olena Zolotykhina, Tetiana Afanasieva, Hanna Horbenko

Creative Commons License
Эта работа лицензирована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)