DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.37470

Definition of rational parameters of technological process of production of finishing semi-finished products

Світлана Борисівна Омельченко, Андрій Богданович Горальчук, Наталя Василівна Федак

Abstract


It is shown the analysis of the experimental data to determine the parameters of the technological process of production of finishing semi-finished products based on vegetable oils. The main criteria for the control of production of finishing semi-finished products are determined. It is summarized the research results of restore parameters of raw milk, parameters of emulsion homogenization that allow to obtain a semi-finished product,, whisking which provides high foaming ability, foam stability and mechanical strength of foam of finishing semi-finished products.


Keywords


foam; emulsion; foam and emulsion system; semi-finished product; homogenization; foaming ability; mechanical strength

References


Prosekov, A. J. (2001). Physical and Chemical Fundamentals obtain pyschevyh produktov with pennoy strukturoy. Kemerovo, 172.

Kandabaev, V. V. (2002). Investigation of technology development and production in dairy sbyvnoho Semi-rastytelnoy basis. Kiev, 168.

Dickinson, E., Walstra, P. (Eds.) (1993). Competitive adsorption in protein stabilized emulsions containing oil-soluble and water-soluble surfactants // Food Colloids and Polymers: Stability and Mechanical Properties, 312–322. doi: 10.1533/9781845698270.312

GOST 26889-86 produkty pyschevye and vkusovye. Sharing specified by Definition CONTENT nitrogen by Keldalya (1986). intr. 1.1.87. Moscow: Izd standartov, 4.

Kafka, B. V., Lurie, Y. S. (1988). Control of technological confectionary production. Moscow: Pyschevaya Promyshlennost, 207–208.

Horalchuk, A. B., Pyvovarov, P. P., Grinchenko, A. A., Fine, M. I., Polevych, V. V., Gursky, P. V. (2006). Rheological methods of raw foods and automation of payments rheological characteristics. University of food. and trade. Kharkiv, 63.

Omel'chenko, S. B., Goralchuk, A. B., Hrynchenko, O. O. (2014). Argumentation of emulsifier part in the recipe of foam and emulsion dairy products containing vegetable fats. The Advanced Science Journal, 2014 (7), 28–32. doi: 10.15550/asj.2014.07.028

Omelchenko, S. B., Horalchuk, A. B. (2013). Rationale prescription composition of milk penoэmulsyonnыh produktov s Using rastytelnыh fats. Sat. scientific. Labor. Horalchuk materials Mezhdunarodnoy scientific conference. Saratov, 1, 141–147.

Izmailova, V. N., Yampolskaya, G. P., Summ, B. D. (1985). Poverhnostnye phenomenon in belkovyh systems. Moscow: "Nauka", 270.

Markov, A. S. (2006). Development and evaluation of tovarovednaya sbyvnyh otdelochny'h polufabrykatov based on rastytelnyh cream, vitamin obohaschennyh. Kiev, 130.

Ermosh, L. G. (1996). Technological Fundamentals slyvochnyh production and belkovyh creams and supplements rastytelnyh Using. Kiev, 221.

Omel'chenko, S. B., Goralchuk, A. B., Zhuravlev, S. V. (2014). The influence of process parameters on the formation of interfacial adsorption layers system «Skim milk - surfactants» French Journal of Science and Education. French journal of Scientific and Educational Research, 2 (12), 322–344.


GOST Style Citations


1. Просеков, А. Ю. Физико-химические основы получения пищевых продуктов с пенной структурой [Текст] / А. Ю. Просеков. – Кемерово, 2001. – 172 с.

2. Кандабаев, В. В. Разработка и исследование технологии производства сбивного полуфабриката на молочно-растительной основе [Текст]: дис. …канд. техн. наук: 05.18.04 / В. В. Кандабаев. – К., 2002. – 168 с.

3. Dickinson, E. Competitive adsorption in protein stabilized emulsions containing oil-soluble and water-soluble surfactants [Text] / E. Dickinson; P. Walstra eds. // Food Colloids and Polymers. Stability and Mechanical Properties, 1993. – P. 312–322. doi: 10.1533/9781845698270.312 

4. ГОСТ 26889-86 Продукты пищевые и вкусовые. Общие указания по определению содержания азота методом Кьельдаля [Текст] / Введ. 01.01.87. – М.: Изд-во стандартов, 1986. – 4 с.

5. Кафка, Б. В. Технологический контроль кондитерского производства [Текст] / Б. В. Кафка, И. С. Лурье. – М.: Пищевая Промышленность, 1988. – С. 207–208.

6. Горальчук, А. Б. Реологічні методи дослідження сировини і харчових продуктів та автоматизація розрахунків реологічних характеристик: Навчальний посібник [Текст] / А. Б. Горальчук, П. П. Пивоваров, О. О. Гринченко, М. І. Погожих, В. В. Полевич, П. В. Гурський. – Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2006. – 63 с.

7. Omel'chenko, S. B. Argumentation of emulsifier part in the recipe of foam and emulsion dairy products containing vegetable fats [Text] / S. B. Omel'chenko, A. B. Goralchuk, O. O. Goralchuk // The Advanced Science Journal. – 2014. – Vol. 2014, Issue 7. – P. 28–32. doi: 10.15550/asj.2014.07.028 

8. Омельченко, С. Б. Обоснование рецептурного состава молочных пеноэмульсионных продуктов с использованием растительных жиров [Текст]: сб. науч. трудов / С. Б. Омельченко, А. Б. Горальчук // Материалы Международной научно-практической конференции. Саратов. – 2013. –Вип. 1. – С. 141–147.

9. Измайлова, В. Н. Поверхностные явления в белковых системах [Текст]: учеб. / В. Н. Измайлова, Г. П. Ямпольская, Б. Д. Сумм. – М.: «Наука», 1985. –270 с.

10. Марков, А. С. Разработка и товароведная оценка сбивных отделочных полуфабрикатов на основе растительных сливок, обогащенных витаминами [Текст]: дис. …канд. техн. наук: 05.18.15 / А. С. Марков. – К., 2006. – 130 с.

11. Ермош, Л. Г. Технологические основы производства сливочных и белковых кремов и использованием растительных добавок [Текст]: дис. …канд. техн. наук: 05.18.04, 05.18.16/ Л. Г. Ермош. – К., 1996. – 221 с.

12. Omel'chenko, S. B. The influence of process parameters on the formation of interfacial adsorption layers system «Skim milk - surfactants» French Journal of Science and Education [Text] / S. B. Omel'chenko, A. B. Goralchuk, S. V. Zhuravlev // French journal of Scientific and Educational Research. – 2014. – Vol. 2, Issue 12. – P. 322–344.







Copyright (c) 2015 Світлана Борисівна Омельченко, Андрій Богданович Горальчук, Наталя Василівна Федак

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)