DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.39175

Scientific bases of protein paste technology for baby food with a long shelf life

Наталія Андріївна Ткаченко, Юлія Сергіївна Українцева

Abstract


The article shows the development prospects of technologies of protein food pastes for children from 8 months; the basic principles underlying production technology by thermostatic way are given; the choice of physiologically functional food ingredients is grounded for the adaptation of the product to the milk of women and parameters of the process using thermal acid coagulation of skim milk proteins


Keywords


baby food; protein paste; adaptation; bifidobacteria; lactobacilli; prebiotic; fermentation; storage

References


Ukrainskii rynok molochnykh produktov detskogo pitaniya (2011). Elektronnyy resurs. Elektron. dan. Infagro. Available at: www/ URL: http://www.infagro.com.ua/ru/Product/Yes/37/

Kuznetsov, V. V., Lipatova, N. N. (2005). Spravochnik tekhnologa molochnogo proizvodstva, Tekhnologiya detskikh molochnykh produktov. Sankt-Peterburg: GIORD, 525.

Оbzor rynka detskogo pitaniya v Ukraine (2014). Elektronnyy resurs. Elektron. dan. Bebi-expo. Available at: http://babyexpo.ua/baby_expo/news_baby_expo/detail.php?ELEMENT_ID=5788

Zakon Ukrayiny «Pro dytyache kharchuvannya» № 142-V vid 14.09.2006 (2006). Vidomosti Verkhovnoyi Rady Ukrayiny, № 44, 433.

Tkachenko, N. A., Ukraintseva, Yu. S., Grosu, E. I. (2014). Obgruntuvannya parametriv fermentaciyi molochno-roslinnikh verchkiv u biotechnologiyi bilkovikh past dlya dytyachoho kharchuvanniya. Kharchova nauka i tekhnologiua, 4 (29), 28–36.

Ukraintseva, Yu. S., Grosu, E. I. (2014). Bilkova pasta dlya dytyachoho kharchuvanniya z podovgenim terminom zberigannya. Zbirnik naukovikh prats› molodikh uhenikh, aspirantiv ta studentiv, 194–196.

Biavati, B., Bottazzi, V., Morelli, L. (2001). Probiotics and Bifidobacteria. Novara (Italy): MOFIN ALCE, 79.

Shah, N. P. (1997). Bifidobacteria: Characteristics and potential for application in fermented milk products. Milchwissenschaft, 52 (1), 16–20.

Molder, H. W., Makellar, R. C., Yaguchi, M. (1999). Bifidobacteria and bifidogenic factors. Canadian Institute of Food Science and Technology Journal, 23 (1), 29–41. doi: 10.1016/s0315-5463(90)70197-6

Tkachenko N.A., Nazarenko, Y.V., Avershina A.S, Ukraintseva Yu.S. (2014). Starter compositions for baby cultured milk products with high level of proteolytic properties. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2/12(68), 66–71. doi: 10.15587/1729-4061.2014.23388

Roberfroid, M. B. (1998). Prebiotics and synbiotics: concepts and nutritional properties. Br. J. Nutr, 4, 197–202.

Schrezenmeir, J., de Vrese, M. (2001). Probiotics, prebiotics and synbiotics – approaching a definition. Am. J.Clin.Nutr, 2, 361–364.


GOST Style Citations


1. Украинский рынок молочных продуктов детского питания [Электронный ресурс] / Инфагро, 2011. – Режим доступа: http://infagro.com.ua/ru/Product/Yes/37/ – 10.12.2011. – Загл. с экрана.

2. Кузнецов, В. В. Справочник технолога молочного производства. Технология детских молочных продуктов [Текст] / В. В. Кузнецов, Н. Н. Липатова. – Санкт-Петербург: ГИОРД, 2005. – 525 с.

3. Обзор рынка детского питания в Украине [Электронный ресурс] / BABY EXPO, 2014. – Режим доступа: http://babyexpo.ua/baby_expo/news_baby_expo/detail.php?ELEMENT_ID=5788 – 03.04.2014. – Загл. с экрана.

4. Закон України «Про дитяче харчування» № 142-V від 14.09.2006 р. [Текст] / Відомості Верховної Ради України. – 2006. – № 44. – С. 433

5. Ткаченко, Н. А. Обґрунтування параметрів ферментації молочно-рослинних вершків у біотехнології білкових паст для дитячого харчування [Текст] / Н. А. Ткаченко, Ю. С. Українцева, Є. І. Гросу // Харчова наука і технологія. – 2014. – № 4 (29). – С. 28–36.

6. Українцева, Ю. С. Білкова паста для дитячого харчування з подовженим терміном зберігання [Текст] / Ю. С. Українцева, Є. І. Гросу // Збірник наукових праць молодих учених, аспірантів та студентів. – Одеса: ОНАХТ, 2014. – С. 194–196.

7. Biavati, B. Probiotics and Bifidobacteria [Text] / B. Biavati, V. Bottazzi, L. Morelli. – Novara (Italy): MOFIN ALCE, 2001. – 79 p.

8. Shah, N. P. Bifidobacteria: Characteristics and potential for application in fermented milk products [Text] / N. P. Shah // Milchwissenschaft. – 1997. – Vol. 52, Issue 1. – P. 16–20.

9. Molder, H. W. Bifidobacteria and bifidogenic factors [Text] / H. W. Molder, R. C. Makellar, M. Yaguchi // Canadian Institute of Food Science and Technology Journal. – 1999. – Vol. 23, Issue 1. – P. 29–41. doi: 10.1016/s0315-5463(90)70197-6 

10. Ткаченко, Н. А. Заквашувальні композиції для дитячих кисломолочних продуктів з підвищеними протеолітичними властивостями [Текст] / Н. А. Ткаченко, Ю. В. Назаренко, А. С. Авершина, Ю. С. Українцева // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2014. – Т. 2, № 12 (68). – С. 66–71. doi: 10.15587/1729-4061.2014.23388

11. Roberfroid, M. B. Prebiotics and synbiotics: concepts and nutritional properties [Text] / M. B. Roberfroid // Br. J. Nutr. – 1998. – Vol. 4. – P. 197–202.

12. Schrezenmeir, J. Probiotics, prebiotics and synbiotics – approaching a definition [Text] / J. Schrezenmeir, M. de Vrese // Am. J.Clin.Nutr. – 2001. – Vol. 2. – Р. 361–364.







Copyright (c) 2015 Наталія Андріївна Ткаченко, Юлія Сергіївна Українцева

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)