DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.45905

Thermogravimetric analysis of pectin gels

Петро Васильович Гурський, Ірина Олексіївна Крапивницька, Федір Всеволодович Перцевой

Abstract


A weight loss and speed change occurring in gels of citrus and apple pectin of different degree of esterification and the effect of sodium citrate on the mass loss of low pectin gel are studied by thermographic technique constant heating rate. The dependence of the degree of weight change on temperature of gel of citrus and apple pectin with high and low degree of esterification is determined


Keywords


endo-effects; thermal stability; endothermic process; dehydration; thermal analysis; forms of moisture binding

References


Krapivnitska, I. O., Pertsevoy, F. V., Omelchuk, E. O. (2015). Naukovi ta praktichni aspekti pektinu i pektinoproduktiv : monografIya [Scientific and practical aspects of pectin and pectin products]. Sumy: Sumy National Agrarian University, 314.

Gulyiy, I. S., Donchenko, L. V., Nelina V. V., Karpovich, N. S. (1992). Pektin. Proizvodstvo pektina i pektinovyih ekstraktov [Production of pectin and pectin extracts]. Kiev: Association of Pektin, 56.

Nelina, V. V. (1996). Fiziko-himicheskie svoystva pektinovyih veschestv. Razrabotka i sovershenstvovanie tehnologiy pektina i pektinoproduktov [Physico-chemical properties of pectin. Development and improvement of technology of pectin and pectin products]. Krasnodar : Kuban State Agrarian University, 102.

Kostenko, T. I., Nelina, V. V., Donchenko, L. V., Karpovich, N. S. (1992). Pektin. Primenenie pektina [Pektin. The use of pectin]. Kiev: Pektin, 51.

Pertsevoy, F. V., Gurskiy, P. V., Foschan, A. L., Chuyko, L. O. (2005). Doslidzhennya protsesu plavlennya sirnoyi pasti za dopomogoyu derivatografa Q-1000 [Investigation of melting cheese paste using derivatograph Q-1000]. Kharkiv: Kharkov State University of Food Technology and Trade, 2, 35–41.

Pertseviy, F. V., Gurskiy, P. V., BIdyuk, D. O. (2011). Doslidzhennya vplivu agaru na protses degidratatsiyi pasti zakusochnoyi za dopomogoyu diferentsialnoyi termogravimetriyi [The influence on the process of dehydration agar paste diner using differential thermo gravimetrical]. Kharkiv: Kharkiv National Technical University of Agriculture, 119, 179–186.

Berg, L. G. (1961). Vvedenie v termografiyu [Introduction to Thermography]. Moscow: USSR Academy of Sciences, 486.

Piloyan, G. O., Novikova, O. S. (1967). Vyichislenie kineticheskih parametrov po dannyim derivatograficheskih izmereniy [Calculation of kinetic parameters according to measurements gravimetrical]. Journal of Inorganic Chemistry, 12, 602–605.

Piloyan, G. O. (1964). Vvedenie v teoriyu termicheskogo analiza [Introduction to Thermal Analysis]. Moscow: Science, 284.


GOST Style Citations


1. Крапивницька, І. О. Наукові та практичні аспекти пектину і пектинопродуктів [Текст]: монографія / І. О. Крапивницька, Ф. В. Перцевой, Є. О. Омельчук. – Суми: Сумський національний аграрний університет, 2015. – 314 с.

2. Гулый, И. С. Пектин. Производство пектина и пектиновых экстрактов [Текст] / И. С. Гулый, Л. В. Донченко, В. В. Нелина, Н. С. Карпович. – К.: Ассоциация «Пектин», 1992. – 56 с.

3. Нелина, В. В. Физико-химические свойства пектиновых веществ. Разработка и совершенствование технологий пектина и пектинопродуктов [Текст] / В. В. Нелина. - Краснодар: Кубанский государственный аграрный университет, 1996. – 102 с.

4. Костенко, Т. И. Пектин. Применение пектина [Текст] / Т. И. Костенко, В. В. Нелина, Л. В. Донченко, Н. С. Карпович. – К.: Пектин, 1992. – 51 с.

5. Перцевий, Ф. В. Дослідження процесу плавлення сирної пасти за допомогою дериватографа Q-1000 [Текст]: зб. наук. пр. / Ф. В. Перцевий, П. В. Гурський, А. Л. Фощан, Л. О. Чуйко // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі. – Харківський державний університет харчування та торгівлі. – 2005. – Вип. 2. – С. 35–41.

6. Перцевий, Ф. В. Дослідження впливу агару на процес дегідратації пасти закусочної за допомогою диференціальної термогравіметрії [Текст] / Ф. В. Перцевий, П. В. Гурський, Д. О. Бідюк // Сучасні напрямки технології та механізації процесів переробних і харчових виробн. – 2011. – Вип. 119. – С. 179–186.

7. Бергб, Л. Г. Введение в термографию [Текст] / Л. Г. Берг. – М.: АН СССР, 1961. – 486 с.

8. Пилоян, Г. О. Вычисление кинетических параметров по данным дериватографических измерений [Текст] / Г.О. Пилоян, О.С. Новикова // Журн. неорган. химии. – 1967. – Вып. 12. – С. 602–605.

9. Пилоян, Г. О. Введение в теорию термического анализа [Текст] / Г. О. Пилоян. – М. : Наука, 1964. – 284 с. 







Copyright (c) 2015 Петро Васильович Гурський, Ірина Олексіївна Крапивницька, Федір Всеволодович Перцевой

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)