DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.53121

Calculation of economic evaluation of advanced merchadizing assessment methods for tomato vegetables

Дмитро Миколайович Одарченко, Світлана Олександрівна Скібіна, Володимир Іванович Михайлик, Євгенія Борисівна Соколова

Abstract


Economic expediency of using the developed methods of quality control of fresh vegetables and their products during the merchandizing assessment is calculated. It is proved that the new methods have lower cost compared with the method-analogue. The economic effect of their implementation is achieved by eliminating the need to involve sophisticated equipment and highly qualified specialists


Keywords


economic efficiency; economic activity; processing enterprise; methods of quality assessment

References


Golubev, A. (2003). Theoretical foundations of effective agricultural production, AIC: economy, management, 12, 23–31.

Borshch, V. I. (2012). Analytical tools for assessing the effectiveness of enterprise management systems in the innovation economy. Proceedings of Odessa Polytechnic University, 2 (39), 318–325.

Voronin, O. (2007). Method for determination of summary measure of economic efficiency of production. Economist, 4 (246), 57–62.

Goncharov, V. M. (2007). Efficiency measures in the context of a market economy in Ukraine: problems and improving concept. Economist, 8 (250), 10–13.

Pidlisetskiy, G., Tovstopyat, V. (2008). Economic problems of technical provision of agriculture, Ukrainian economy, 11, 81–87.

Biloshkurskyi, M. V. (2010). The methodology for evaluating the effectiveness of economic activity in crisis management companies. Uman, 180.

Gutorova, I. V. (2010). Competition as an economic category and its features in the agricultural sector. Bulletin ZSTU, a series of "Economics", 3 (53), 46–50.

Burlaka, O. P. (2011). Theoretical foundations of competitiveness of the agricultural enterprise. Technological audit and production reserves, 2 (2), 24–27.


GOST Style Citations


1. Голубєв, О. Теоретичні основи ефективного аграрного виробництва [Текст] / О. Голубєв // АПК: економіка, управління. – 2003. – № 12. – С. 23–31.

2. Борщ, В. И. Аналитический инструментарий оценки эффективности систем управления предприятием в инновационной экономике [Текст] / В.И. Борщ // Праці Одеського політехнічного університету. – 2012. – Вип. 2 (39). – С. 318–325.

3. Воронін, О. Методика визначення узагальнюючого показника економічної ефективності виробництва [Текст] / О. Воронін // Економіст. – 2007. – № 4 (246). – С. 57–62.

4. Гончаров, В. М. Ефективність праці в контексті становлення ринкової економіки в Україні: проблеми та концепція вдосконалення [Текст] / В. М. Гончаров // Економіст. – 2007. – № 8 (250). – С. 10–13.

5. Підлісецький, Г. Економічні проблеми технічного забезпечення сільського господарства [Текст] / Г. Підлісецький, В. Товстопят // Економіка України. – 2008. – № 11. – С. 81–87.

6. Білошкурський, М. В. Методологія оцінки ефективності господарської діяльності в антикризовому управлінні підприємствами [Текст]: монографія / М. В. Білошкурський. – Умань: Видавець «Сочінський», 2010. – 180 с.

7. Гуторова, І. В. Конкуренція як економічна категорія та її особливості в аграрному секторі економіки [Текст] / І. В. Гуторова // Вісник ЖДТУ. Серія: «Економічні науки». – 2010. – № 3 (53). – С. 46–50.

8. Бурлака, О. П. Теоретичні основи конкурентоспроможності аграрного підприємства [Текст] / О. П. Бурлака // Технологический аудит и резервы производства. – 2011. – Т. 2, № 2. – С. 24–27.







Copyright (c) 2015 Дмитро Миколайович Одарченко, Світлана Олександрівна Скібіна, Володимир Іванович Михайлик, Євгенія Борисівна Соколова

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)