DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.83196

Ідентифікація ДНК тваринного походження в м’ясних продуктах та кормах для тварин методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі

Людмила Мар’янівна Іщенко, Лариса Миколаївна Шинкаренко, Ілля Володимирович Андрєєв, Любов Іванівна Калакайло, Вадим Дмитрович Іщенко, Владислав Геннадійович Спиридонов

Аннотация


Проведено апробацію діагностичних тестів для видової ідентифікації яловичини, свинини та курятини методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі. Для дослідження використовували продукти м’ясної промисловості з торгівельних мереж, в тому числі тих, що зазнали термічної обробки, та корми. Встановлено факт невідповідності щодо зазначеного виробником складу окремих мясних продуктів


Ключевые слова


полімеразна ланцюгова реакція; видова ідентифікація ДНК; яловичина; свинина; курятина

Полный текст:

PDF (Українська)

Литература


Verbyts’tsyy, P. I., Vlizlo, V. V., Abramov, A. V., Lozhkina, O. V. (2010). Ctatus Ukrayiny shchodo hubchastopodibnoyi entsefalopatiyi velykoyi rohatoyi khudoby zhidno z rekomendatsiyamy kodeksu MEB. Veterynarna medytsyna Ukrayiny, 1, 7–10.

Nazar, B. I. (2012). Obmezhennya ta kontrol’ za vykorystannyam bilkiv zhuynykh tvaryn v Ukrayini. Naukovyy visnyk L’vivs’koho natsional’noho universytetu veterynarnoyi medytsyny ta biotekhnolohiy imeni S. Z. Gzhyts’koho, 14 (3), 209–211.

Pro zatverdzhennja Instrukcii' shhodo diagnostyky, profilaktyky ta borot'by z gubchastopodibnoju encefalopatijeju velykoi' rogatoi' hudoby (2008). Derzhkomvetmedycyny, 180. Available at: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0994-08

Henry, C., Knight, R. (2002). Clinical features of variant Creutzfeldt-Jakob disease. Reviews in Medical Virology, 12 (3), 143–150. doi: 10.1002/rmv.345

Theler, B., Brockow, K., Ballmer-Weber, B. (2009). Clinical presentation and diagnosis of meat allergy in Switzerland and Southern Germany. Swiss Med Wkly., 139 (17-18), 264–270.

Restani, P., Ballabio, C., Tripodi, S., Fiocchi, A. (2009). Meat allergy. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, 9 (3), 265–269. doi: 10.1097/aci.0b013e32832aef3d

Fiocchi, A., Restani, P., Riva, E. (2000). Beef allergy in children. Nutrition, 16 (6), 454–457. doi: 10.1016/s0899-9007(00)00285-9

Werfel, S., Cooke, S., Sampson, H. (1997). Clinical reactivity to beef in children allergic to cow’s milk. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 99 (3), 293–300. doi: 10.1016/s0091-6749(97)70045-9

Sharyfulyna, E. M, Zakyrova, K. V. (2015). Vopros vybora luchsheho korma dlya melkykh domashnykh zhyvotnykh. Science Time, 12, 862–867.

Hohrin, S. N. (2001). Kormlenie sobak. Sankt-Peterburg: Lan', 192.

Raditic, D. M., Remillard, R. L., Tater, K. C. (2010). ELISA testing for common food antigens in four dry dog foods used in dietary elimination trials. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 95 (1), 90–97. doi: 10.1111/j.1439-0396.2010.01016.x

Wintero, A. K., Thomsen, P. D., Davies, W. (1990). A comparison of DNA-hybridization, immunodiffusion, countercurrent immunoelectrophoresis and isoelectric focusing for detecting the admixture of pork to beef. Meat Science, 27 (1), 75–85. doi: 10.1016/0309-1740(90)90030-a

López-Andreo, M., Lugo, L., Garrido-Pertierra, A., Prieto, M. I., Puyet, A. (2005). Identification and quantitation of species in complex DNA mixtures by real-time polymerase chain reaction. Analytical Biochemistry, 339 (1), 73–82. doi: 10.1016/j.ab.2004.11.045

Kesmen, Z., Sahin, F., Yetim, H. (2007). PCR assay for the identification of animal species in cooked sausages. Meat Science, 77 (4), 649–653. doi: 10.1016/j.meatsci.2007.05.018

Laube, I., Spiegelberg, A., Butschke, A., Zagon, J., Schauzu, M., Kroh, L., Broll, H. (2003). Methods for the detection of beef and pork in foods using real-time polymerase chain reaction. International Journal of Food Science and Technology, 38 (2), 111–118. doi: 10.1046/j.1365-2621.2003.00651.x

Spyrydonov, V. H., Ishchenko, L. M., Mel’nychuk, S. D. (2010). Identyfikatsiya DNK tvarynnoho pokhodzhennya v m"yasnykh produktakh ta kormakh, shcho zaznaly termichnoyi obrobky. Prodovol’cha industriya APK, 3-4, 39–43.

Boom, R., Sol, C. J., Salimans, M. M. et. al. (1990). Rapid and simple method for purification of nucleic acids. Journal of clinical microbiology, 28 (3), 495–503.

Li, J., Makrigiorgos, G. M. (2007). Anti-primer quenching-based real-time PCR for simplex or multiplex DNA quantification and single-nucleotide polymorphism genotyping. Nature Protocols, 2 (1), 50–58. doi: 10.1038/nprot.2007.11


Пристатейная библиография ГОСТ


1. Вербицьций, П. І. Cтатус України щодо губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби згідно з рекомендаціями кодексу МЕБ [Текст] / П. І. Вербицьций, В. В. Влізло, А. В. Абрамов, О. В. Ложкіна // Ветеринарна медицина України. – 2010. – № 1. – С. 7–10.

2. Назар, Б. І. Обмеження та контроль за використанням білків жуйних тварин в Україні [Текст] / Б. І. Назар // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. – 2012. – Т. 14, № 3. – С. 209–211.

3. Про затвердження Інструкції щодо діагностики, профілактики та боротьби з губчастоподібною енцефалопатією великої рогатої худоби [Текст]. – Держкомветмедицини, 2008. – № 180. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0994-08

4. Henry, C. Clinical features of variant Creutzfeldt-Jakob disease [Text] / C. Henry, R. Knight // Reviews in Medical Virology. – 2002. – Vol. 12, Issue 3. – P. 143–150. doi: 10.1002/rmv.345 

5. Theler, B. Clinical presentation and diagnosis of meat allergy in Switzerland and Southern Germany [Text] / B. Theler, K. Brockow, B. Ballmer-Weber // Swiss Med Wkly. – 2009. – Vol. 139, Issue 17-18. – P. 264–270.

6. Restani, P. Meat allergy [Text] / P. Restani, C. Ballabio, S. Tripodi, A. Fiocchi // Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. – 2009. – Vol. 9, Issue 3. – P. 265–269. doi: 10.1097/aci.0b013e32832aef3d 

7. Fiocchi, A. Beef allergy in children [Text] / A. Fiocchi, P. Restani, E. Riva // Nutrition. – 2000. – Vol. 16, Issue 6. – P. 454–457. doi: 10.1016/s0899-9007(00)00285-9 

8. Werfel, S. Clinical reactivity to beef in children allergic to cow’s milk [Text] / S. Werfel, S. Cooke, H. Sampson // Journal of Allergy and Clinical Immunology. – 1997. – Vol. 99, Issue 3. – P. 293–300. doi: 10.1016/s0091-6749(97)70045-9 

9. Шарифулина, Е. М. Вопрос выбора лучшего корма для мелких домашних животных [Текст] / Е. М. Шарифулина, К. В. Закирова // Science Time. – 2015. – № 12. – C. 862–867.

10. Хохрин, С. Н. Кормление собак [Текст] / С. Н. Хохрин. – СПб.: Лань, 2001. – 192 с.

11. Raditic, D. M. ELISA testing for common food antigens in four dry dog foods used in dietary elimination trials [Text] / D. M. Raditic, R. L. Remillard, K. C. Tater // Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. – 2011. – Vol. 95, Issue 1. – P. 90–97. doi: 10.1111/j.1439-0396.2010.01016.x 

12. Winterо, A. K. A comparison of DNA-hybridization, immunodiffusion, countercurrent immunoelectrophoresis and isoelectric focusing for detecting the admixture of pork to beef [Text] / A. K. Winterо, P. D. Thomsen, W. Davies // Meat Science. – 1990. – Vol. 27, Issue 1. – P. 75–85. doi: 10.1016/0309-1740(90)90030-a 

13. Lopez-Andreo, M. Identification and quantitation of species in complex DNA mixtures by real-time polymerase chain reaction [Text] / M. López-Andreo, L. Lugo, A. Garrido-Pertierra, M. Isabel Prieto, A. Puyet // Analytical Biochemistry. – 2005. – Vol. 339, Issue 1. – P. 73–82. doi: 10.1016/j.ab.2004.11.045 

14. Kesmena, Z. PCR assay for the identification of animal species in cooked sausages [Text] / Z. Kesmen, F. Sahin, H. Yetim // Meat Science. – 2007. – Vol. 77, Issue 4. – Р. 649–653. doi: 10.1016/j.meatsci.2007.05.018 

15. Laube, I. Methods for the detection of beef and pork in foods using real-time polymerase chain reaction [Text] / I. Laube, A. Spiegelberg, A. Butschke, J. Zagon, M. Schauzu, L. Kroh, H. Broll // International Journal of Food Science and Technology. – 2003. – Vol. 38, Issue 2. – P. 111–118. doi: 10.1046/j.1365-2621.2003.00651.x 

16. Спиридонов, В. Г. Ідентифікація ДНК тваринного походження в м’ясних продуктах та кормах, що зазнали термічної обробки [Текст] / В. Г. Спиридонов, Л. М. Іщенко, С. Д. Мельничук // Продовольча індустрія АПК. – 2010. – № 3-4. – С. 39–43.

17. Boom, R. Rapid and simple method for purification of nucleic acids [Text] / R. Boom, C. J. Sol, M. M. Salimans et. al. // Journal of clinical microbiology. – 1990. – Vol. 28, Issue 3. – P. 495–503.

18. Jin Li G. Anti-primer quenching-based real-time PCR for simplex or multiplex DNA quantification and single-nucleotide polymorphism genotyping [Text] / J. Li, G. M. Makrigiorgos // Nature Protocols. – 2007. – Vol. 2, Issue 1. – P. 50–58. doi: 10.1038/nprot.2007.11 







Copyright (c) 2016 Людмила Мар’янівна Іщенко, Лариса Миколаївна Шинкаренко, Ілля Володимирович Андрєєв, Любов Іванівна Калакайло, Вадим Дмитрович Іщенко, Владислав Геннадійович Спиридонов

Creative Commons License
Эта работа лицензирована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)