КІНЕТИКА ГІДРОЛІЗУ ФРУКТОЗАНІВ ФЕРМЕНТАМИ КУЛЬТУР ДРІЖДЖІВ, ОБРОБЛЕНИХ МУТАҐЕНОМ

Автор(и)

  • К. А. Янченко ОНАХТ, Ukraine

Ключові слова:

фруктоза, гідроліз фруктозанів, фруктанлітичні ферменти, субкультури дріжджів, мутаґенез, кінетика гідролізу

Анотація

Фруктоза – перспективний цукор для виготовлення дієтичної продукції. Одержання продуктів із високою концентрацією фруктози можливе шляхом гідролізу фруктозанів як хімічного, так і ферментативного, при цьому останній має ряд переваг. Попередньо було показано, що культури дріжджів, оброблених мутаґеном, продукують фруктанлітичні ферменти інтенсивніше, про що свідчать залежності нагромадження фруктози у середовищі, що містить фруктани бульб топінамбура, ферментованомупопередньо нарощеними культурами та субкультурами дріжджів. При цьому спостерігаються як прості кінетичні залежності нагромадження фруктози від часу, так і складніші, які містять перегин або максимум із мінімумом. За характером кінетичних кривих, а також змінами величин плям на паперових хроматоґрамах можна судити про особливості процесу з участю різних дріжджів.

Посилання

Янченко К.А. Обробка нітрозоґуанідином культур дріжджів і підвищення активності фруктозанлітичних ферментів. / Янченко К.А., Пауліна Я.Б. Наукові праці ОНАХТ, 2012, – Вип. 42, Т. 2, – С. 116 – 118.

Kurtzman, C.P., Fell, J.W. Yeast Systematics and Phylogeny – Implications of Molecular Identification Methods for Studies in Ecology. /Biodiversity and Ecophysiology of Yeasts / The Yeast Handbook, pringer.

http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?SEQ_NO_115=176765.

Янченко К.А. Застосування паперової хроматографії для аналізу продуктів ферментного гідролізу фруктозанів. / Янченко К.А., Пауліна Я.Б. Харчова наука і технологія, 2013, – № 2(33), – C. 71–73.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-04-06

Номер

Розділ

БІОТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКТІВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ТА БАД